FIT 24UR

Ko trga revma

Ljubljana, 12. 10. 2005 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Revmatične bolezni so druga najpogostejša bolezen, zaradi katere ljudje obiščejo svojega zdravnika.

12. oktobra obeležujemo svetovni dan revmatikov
12. oktobra obeležujemo svetovni dan revmatikov FOTO:

Nosilna tema letošnjega svetovnega dneva revmatikov, ki ga obeležujemo 12. oktobra, je življenje brez bolečin. Revmatične bolezni so druga najpogostejša bolezen, zaradi katere ljudje obiščejo svojega zdravnika. Društvo revmatikov Slovenije ob svetovnem dnevu revmatikov prireja vrsto dogodkov, s katerimi želi opozoriti na razširjenost obolenj, predstaviti programe različnih oblik pomoči in poudariti pomembnost aktivnega vključevanja bolnikov v proces zdravljenja. V Sloveniji je trenutno registriranih približno 24.000 bolnikov z revmatoidnim artritisom, ankilozirajočim spondilitisom in drugimi sorodnimi vnetnimi boleznimi.

Ob svetovnem dnevu revmatikov po vsem svetu potekajo različne aktivnosti za povečanje ozaveščenosti o tej bolezni, pridružuje pa se jim tudi Društvo revmatikov Slovenije, ki ima od leta 2003 status nacionalne reprezentativne invalidske organizacije, že 22 let pa združuje osebe z vnetnimi revmatskimi obolenji, njihove družinske člane in strokovno javnost ter nudi informacije, svetovanje, podporo in programe za lajšanje revmatskih težav.

V Sloveniji je trenutno registriranih približno 24.000 revmatičnih bolnikov
V Sloveniji je trenutno registriranih približno 24.000 revmatičnih bolnikov FOTO: POP TV

Center za svetovanje in neodvisno življenje invalidov je društvo odprlo maja letos po vzoru podobnih ustanov v Evropi. Za 21. oktobra pa je v Mariboru predvideno regijsko srečanje članov pomurskih in štajerskih podružnic društva na temo bolečine.

Revma vpliva tudi na gospodarstvo

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so glede na stroške bolnišnične oskrbe, zdravljenja, rehabilitacije in izgubljenih delovnih dni revmatična obolenja najdražja skupina obolenj - v Evropi povzročijo okrog 450 milijonov dni bolniške odsotnosti na leto in letno izgubo v znesku približno dveh odstotkov BDP.

Vzroki za nastanek bolezni še niso dokončno znani. Bolezen ogrozi sklepe, mišice, kosti, kite in druge dele lokomotornega aparata. Bolniki trpijo zaradi psihičnih in fizičnih bolečin, hude izčrpanosti, omejene gibljivosti in invalidnosti (mišično-sklepne okvare). Trenutno se uspešno zdravijo le nekatere oblike, za ostale pa je treba učinkovite terapije šele razviti.

Za revmatičnimi obolenji trpi okoli 100 milijonov Evropejcev, kar gospodarstvu EU povzroča veliko škodo. Evropski parlament je z večino poslanskih glasov zato že sprejel deklaracijo o bodoči zdravstveni strategiji, ki bo postavila revmatične bolezni na prednostni seznam.

Za poenostavljenim in splošnim imenom revma se skriva več kot sto oblik revmatičnih bolezni, ki se med seboj razlikujejo po simptomih, bolezenskem dogajanju in zdravljenju, pri skoraj vseh pa so prisotne bolečine. V Sloveniji je trenutno registriranih približno 24.000 bolnikov z revmatoidnim artritisom, ankilozirajočim spondilitisom in drugimi sorodnimi vnetnimi boleznimi. Splošno prepričanje, da je revma bolezen starih, je napačno. V Sloveniji za juvenilnim artritisom vsako leto na novo zboli okoli 50 otrok in mladostnikov.


  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni