FIT 24UR

Na obsevanje tudi v tujino

Ljubljana, 01. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi dotrajanosti naprav za obsevanje rakavih bolnikov bodo slovenski bolniki lahko šli na zdravljenje v Italijo in Avstrijo.

Zdravstveni minister Dušan Keber
Zdravstveni minister Dušan Keber FOTO: POP TV

Zaradi izpada dotrajane naprave za obsevanje bolnikov z rakom na Onkološkem inštitutu bodo imeli bolniki možnost, da se obsevajo tudi v tujini, in sicer v Trstu in Celovcu, je po današnjem sestanku predstavnikov ministrstva za zdravje, Onkološkega inštituta in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) novinarjem povedal minister za zdravje Dušan Keber. Po njegovih besedah je ZZZS zagotovil plačilo zdravljenja v tujini, še naprej pa si bodo prizadevali, da bolniki ne bodo čakali na obsevanje dlje od šestih tednov, je poudaril minister.

V Trstu in Celovcu naj bi bili pripravljeni sprejeti po pet bolnikov, je dejal strokovni direktor Onkološkega inštituta Hotimir Lešničar. Še ta teden naj bili seznanjeni s pogoji, ki jih postavljajo. Razdalja naj bi ne pomenila težave, saj naj bi ti bolniki prihajali z območij, ki so Trstu oz. Celovcu blizu. Zdravljenje naj bi bilo ambulantno, je dejal Lešničar. Stroški bi bili tako lahko podobni stroškom obsevanja v Sloveniji. Na obsevanje se danes sicer vozi približno 150 bolnikov iz vse Slovenije.

Onkološki inštitut
Onkološki inštitut FOTO: POP TV

Dobavitelj za eno izmed dveh novih aparatur za obsevanje, ki naj bi ju dobili na Onkološkem inštitutu, je že izbran. Postopek naročanja je namreč končan, zadeva pa se je ustavila na revizijski komisiji, je dejal Keber. Toda prej kot v šestih mesecih te naprave ne pričakujejo. Za drugo napravo naj bi razpisni postopek stekel v tem mesecu, na Onkološkem inštitutu pa naj bi bil v prvih mesecih prihodnjega leta. Dokler ne dobijo novih aparatur, bodo obremenjene sedanje, zlasti najnovejša, je opozoril minister. Intenzivnejše pa bo tudi delo na Onkološkem inštitutu, še zlasti ob sobotah.