FIT 24UR

Na Tajskem o Sarsu

Peking/New York, 29. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Epidemija akutnega sindroma oteženega dihanja se širi v nove države. Bolezen se je namreč pojavila tudi v Južni Koreji, Mongoliji in na Novi Zelandiji. Medtem so na izrednem zasedanju Združenja držav jugovzhodne Azije na Tajskem sprejeli načrt za omejitev širjenja Sarsa, ki predvideva neprikrito obveščanje o novih primerih bolezni, sodelovanje pri raziskavah ter strogo pregledovanje potnikov na letališčih in v pristaniščih.

Načrtovani so strogi ukrepi predvsem na področju priseljevanja in nadzora na carinah, kamor sodijo tudi pregledi potnikov pred odhodom in takoj po prihodu na letališča. Voditelji so obljubili tudi izvedbo skupnih raziskav in izobraževalnih programov o Sarsu, prizadevali si bodo odpraviti zmotne predstave o tej bolezni med ljudmi, skupaj pa bodo financirali tudi mednarodni seminar o nadzoru širjenja in zdravljenju Sarsa na Kitajskem.

Gradnja bolnišnice v rekordnem času: Delavec počiva na gradbišču bolnišnice za bolnike s Sarsom, ki so jo postavili v nekaj dneh (Foto:Reuters)
Gradnja bolnišnice v rekordnem času: Delavec počiva na gradbišču bolnišnice za bolnike s Sarsom, ki so jo postavili v nekaj dneh (Foto:Reuters) FOTO: Reuters
Svetovna zdravstvena organizacija je odpravila opozorilo pred potovanji v kanadski Toronto zaradi SARS, saj je s tamkajšnjimi ukrepi proti širitvi bolezni zadovoljna. Odločitev začne veljati v sredo.

Kot je povedal kitajski premier Wen Jiabao, bo epidemija Sarsa na Kitajskem očitno predstavljala kompleksen, ponavljajoč in dolgoročen problem, vendar je hkrati izrazil prepričanje, da jim ga bo s trdim delom le uspelo obvladati. Wen je priznal, da je bila njegova nova vlada ob izbruhu Sarsa neučinkovita, vendar pa je zatrdil, da ne bodo prizanesli nobenemu uradniku, ki bi skušal na kakršenkoli način prikriti podatke o širjenju Sarsa. Vsakršno prikrivanje je po Wenovem prepričanju nedopustno, zato bo vsak, ki bo to načelo kršil, podvržen resnim sankcijam. Kitajska je bila sicer nedavno deležna hudih kritik, ker je prikrivala dejanske razsežnosti Sarsa in predolgo odlašala z ukrepi proti širjenju te nevarne bolezni.

Cestne zapore v Pekingu

Kitajska družina na letališču v Južni Koreji nosi zaščitne maske pred okužbo z atipično pljučnico
Kitajska družina na letališču v Južni Koreji nosi zaščitne maske pred okužbo z atipično pljučnico FOTO: Reuters

Vodja vojaške komisije Jiang Zemin je odredil vojski, naj svojih 1200 zdravnikov in medicinskega osebja angažira pri postavitvi novih klinik za okužene s Sarsom.

Na severu Pekinga okrog 7000 delavcev že en teden gradi specialno bolnišnico, ki bo imela več kot tisoč dvoposteljnih sob, zgradili pa naj bi jo do srede. Očividci poročajo o cestnih zaporah, ki so jih postavili na obrobjih glavnega mesta. Potniki, ki prihajajo in odhajajo iz mesta, morajo izpolniti posebne obrazce, izmerijo pa jim tudi telesno temperaturo.

Prebivalci Čaguganga so se uprli

Zdravstveni strokovnjaki opozarjajo ljudi, da se lahko okužijo preko dotika s predmeti, ki so jih uporabljali oboleli s Sars. Zato ljudem svetujejo, naj si pogosto umivajo roke.

V Čagugangu, majhnem mestecu blizu pristanišča Tianjin na Kitajskem, se je več tisoč prebivalcev uprlo oblastem pri izvajanju vladnih ukrepov proti Sarsu. Pri tem so uničili štirinadstropno poslopje šole, v katerem so nameravale oblasti urediti center za izolacijo bolnikov. Do vstaje je prišlo že včeraj, medtem ko so se razmere že nekoliko umirile. Na stotine policistov preprečuje dostop do šole. Prebivalci mesta se pritožujejo, da jih oblasti ne obravnavajo kot enakovredne drugim državljanom. "Ta bolezen je točno to, kar želimo preprečiti, zdaj pa jo želijo na ta način razširiti med nas," je dejal eden izmed njih. Napad na šolo je prvi doslej znan primer nasilnega državljanskega protesta, ki je neposredno povezan z izbruhom Sarsa. V boju proti bolezni je Kitajska uporabila tudi vojaško medicinsko osebje. Poleg tega so oblasti vsem, ki prihajajo na delo v Peking, prepovedale odhode iz glavnega mesta.

Na Kitajskem je doslej za Sars zbolelo več kot 3000 ljudi, 150 pa jih je že umrlo.

Kitajske banke "dezinficirajo" denar

Zaradi strahu pred širjenjem akutnega sindroma oteženega dihanja so kitajske banke sklenile ukrepati in "oprati" denar. Kitajska industrijska in komercialna banka, sicer največja komercialna banka na Kitajskem, tako 24 ur zadržuje denar iz obtoka. Kitajske banke bankovce med drugim sterilizirajo tudi tako, da jih za eno uro izpostavijo ultravijoličnim žarkom. V bankah načrtujejo tudi dezinfekcijo denarja, vendar za ta ukrep še niso dobili ustrezne opreme.

Sars vpliva na manjšo gospodarsko rast

Kitajsko vodstvo pa je zaskrbljeno nad posledicami Sarsa na gospodarstvo. Politbiro Kitajske komunistične partije, najvišji organ moči, se je v Pekingu posvetoval, kako bi lahko našli ravnotežje med gospodarsko rastjo in bojem proti Sarsu. Dosedanjo gospodarsko politiko, katere cilj je z aktivno finančno politiko države pospešiti domače povpraševanje, bodo nadaljevali, je dejal kitajski predsednik Hu Jintao. Gospodarski razvoj je potrebno pospeševati na vseh področjih, obenem pa je potrebno nastopiti proti širjenju atipične pljučnice, je še dejal Hu.

Po prvih ocenah strokovnjakov bo Kitajska zaradi Sarsa letos izgubila eno do dve odstotni točki gospodarske rasti. Kitajska prestolnica, ki jo je bolezen zelo prizadela, mora računati s stagnacijo ali morebiti celo nazadovanjem. Pred tem so v Pekingu sicer računali na več kot deset odstotkov gospodarske rasti. Po celotni Kitajski trenutno računajo le še na šest do sedem odstotkov gospodarske rasti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3