FIT 24UR

Nov srčni sistem

Ljubljana, 21. 12. 2006 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na oddelku za kardiologijo Interne klinike ljubljanskega KC so predstavili nov diagnostični sistem za ergospirometrijo.

Vrednost diagnostičnega sistema za ergospirometrijo znaša 15 milijonov tolarjev
Vrednost diagnostičnega sistema za ergospirometrijo znaša 15 milijonov tolarjev FOTO: 24ur.com

Predstavitve na kliničnem oddelku za kardiologijo Interne klinike Kliničnega centra Ljubljana se je udeležil tudi minister za zdravje Andrej Bručan, ki je poudaril, da je ergospirometer pomemben za KC kot vrhunsko ustanovo. Ministrstvo za zdravje je v celoti financiralo aparata in s tem prispevalo k kakovostnejši diagnostiki bolnikov.

Espirometrija omogoča merjenje izmenjave plinov v izdihanem zraku med obremenitvenim testiranjem. Ob tem omogoča tudi spremljanje sprememb med obremenitvijo v EKG. Pri bolnikih se uporablja za opredelitev vzrokov težkega dihanja, ugotavljanja ishemične bolezni srca in aerobne zmogljivosti.

Novo pridobitev Kliničnega centra je v celoti financirali ministrstvo za zdravje
Novo pridobitev Kliničnega centra je v celoti financirali ministrstvo za zdravje FOTO: 24ur.com

Uporablja se tudi pri športnikih, in sicer za ugotavljanje bolezenskih sprememb. Vodja diagnostike na kliničnem oddelku za kardiologijo Andrej Ramovš je poudaril, da je aparat pomemben za izboljšanje kvalitete neinvazivne diagnostike srčnih in nekaterih pljučnih bolezni ter za zmanjšanje potrebe po drugih preiskavah.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

englishman.
27. 11. 2008 16.08
V UKC LJUBLJANA, NA KO ZA KARDIOLOGIJO SO SPOSOBNEJŠI KOT V VEĆINI SLOVENSKIH BOLNIŠNIC. ŽE SAM SAM EHO NAREDI DR.ANDREJ RAMOVŠ BOLJE KOT SO GA SPOSOBNI NAREDITI DRUGI ZDRAVNIKI, TAKO IMENOVANI \"HUDI STROKOVNJAKI\", KI DELAJO V DRUGIH SLOVENSKIH BOLNIŠNICAH. PA NISEM ŽABAR, AMPAK ŠTAJERC.
mcgregorslo@hotmail.com
27. 12. 2006 08.24
Bolš met en sodobni sistem kot noben... Pa bolš met to v Ljubljani kot pa v Lendavi, tako da lahko še folk s Kopra pride ane? :P
esfflight
25. 12. 2006 00.35
Ljubljana ni Slovenija! Dezela sega dalec stran od Ljubljane in okolice, a se oblast in nihce drugi tega ne zavedajo. To je prvo trenje in nezadovoljstvo, ki seje sovrastvo med ljudmi. Ali res mocvirniki ne poznate toliko zemljepisa ali pa ljudskih potreb, da bi vedeli, da vsi rabimo ziveti normalno. Vam je Morelova in se kdo drug pokazal, da ljudje povsod imajo znanje in da so celo boljsi od tistih v KC v Ljubljani. S centralizmom puhlih glav v Ljubljani ne boste nic dosegli drugega, kot sovrastvo med ljudmi in naso ze tako majhno dezelo se bolj neenotno in razblinjeno na 30 strank. Lokalnega patriotizma se bojijo povsod, nasa vlada pa to vzpodbuja. Kaj bos rekel na to JJ? Ti in tvoji ste v kratkem casu naredili toliko napak, da jih drugi niso v vseh letih skupaj. Kopljete si jamo v katero boste sami padli nekega dne. ZDA so velike, a so centri za vse stvari v Washingtonu? Ne!! Bojijo se lokalnega patriotizma, ki ga vi pri koritih ne poznate. Vse je v Ljubljani in tako mora biti po vasem. Ce ste to kar ste do danes pokazali, se zavedajte da bo vas cas kmaku mimo!!!!!
s_slovenec@hotmail.com
21. 12. 2006 16.35
24ur spet govori o KC. Ni čudno da lahko v KC delajo stvari, ki jih drugje ne morejo, če se ves slovenski denar daje v KC. Potem si seveda lahko marsikaj kupijo. BANDA!