FIT 24UR

Nove možnosti za rakave bolnike

London, 07. 01. 2008 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Znanstveniki so odkrili, kako bi lahko zaustavili širjenje rakavega obolenja.

Po nekaterih ocenah za rakom vsak dan na svetu umre več kot 20.000 ljudi, tretjini pa bodo enkrat v življenju diagnosticirali rakavo obolenje.
Po nekaterih ocenah za rakom vsak dan na svetu umre več kot 20.000 ljudi, tretjini pa bodo enkrat v življenju diagnosticirali rakavo obolenje. FOTO:

Znanstveniki z londonskega raziskovalnega inštituta so ugotovili, da protein, imenovan TES, lahko blokira drugi protein, imenovan MENA in prepreči rakavim celicam, da se razširijo iz primarnega tumorja. Njihove ugotovitve bodo pomembno vplivale na razvoj novih metod za preprečevanje širjenja metastaz.

Za protein MENA je bilo znano, da ima v tumorjih povišane vrednosti, medtem ko delovanja proteina TES do sedaj še niso podrobneje raziskali.

Zdaj pa so znanstveniki dokazali, da se protein TES lahko pritrdi ob protein MENA in mu na ta način onemogoči povezovanje z drugimi proteini. Posledica tega pa je, da MENA ne more več sodelovati pri širjenju rakavega obolenja po telesu.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
13. 01. 2008 10.37
Baje, da je EMEA obvestila farmacevtsko družbo GlaxoSmithKline o takozvanem zdravilu tyverb (lapatinib) da se priporoča POGOJNO dovoljenje (baje za dobo enega leta- za promet s tem zdravilom)& ali v kombinaciji z kapecytabinom je lapatynib "indiciran" za zdravljenje bolnic z metastatskim rakom dojke (HrbB2(HER2). Kakšno koherenco ima to zdravilo na zdravljenje v Sloveniji, esplicitno kakšno upanje imajo v konstruktivnosti rakove bolnice in ali se to NAJNOVEJŠE zdravljenje s tem zdravilom prakticira tudi v naši državi- kje v katerih bolnišnicah ?