FIT 24UR

Novo upanje za bolnike

New York, 03. 11. 2006 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zdravljenje raka s protonskimi žarki ima manj stranskih učinkov. Metoda je primerna tudi za otroke.

Zdravnika ob rakavem bolniku
Zdravnika ob rakavem bolniku FOTO: Reuters
Po svetu je protonsko terapijo doslej prejelo okrog 40.000 bolnikov. Centri, ki opravljajo tovrstno zdravljenje, so v Evropi, ZDA in Kanadi ter Aziji, doslej pa še ni nobenega v Latinski Ameriki, Afriki, Indiji in na Bližnjem vzhodu.

Zdravnika in profesorja iz teksaškega zdravstvenega centra M.D. Anderson v Houstonu, James Cox in Ritsuko Komaki, sta v New Yorku predstavila zdravljenje raka s protonskimi žarki. To zdravljenje ima nekaj opaznih prednosti pred zdravljenjem s kemoterapijo ali obsevanjem z rentgenskimi žarki, saj povzroča bistveno manj stranskih učinkov, sta pojasnila strokovnjaka. Protonska terapija je posebej obetavna pri zdravljenju pljučnega raka, še posebej pri bolnikih, kjer je operacija prenevarna.

Protonska terapija uporablja protonske žarke jedrske energije na nizki ravni. Ko žarki prehajajo skozi kožo, se energija povsem sprosti v tumorju in minimalno prizadene zdravo tkivo, bolniki pa terapije ne čutijo. Takšna terapija je posebej primerna za otroke, saj lahko klasično sevanje povzroči mutacije v zdravem tkivu in nastanek raka nekaj let kasneje. Nasprotno pa po Coxovih besedah doslej še niso imeli primera, da bi se pri bolniku rak ponovno pojavil na ozdravljenem mestu.

Komakijeva je dejala, da je takšna terapija posebej ustrezna tudi za bolnike z rakom na pljučih. Terapija traja od pet do osem tednov in je nekoliko dražja kot drugi načini zdravljenja, vendar pa je dolgoročno gledano vsekakor cenejša. Direktorica oddelka za mednarodno sodelovanje Wendeline Jongenburger ni navedla natančne cene zdravljenja, vendar pa je zagotovila, da center sprejema različne vrste zavarovanja.

V Centru M.D. Anderson so doslej sprejeli že 1.000 bolnikov, ki ne živijo v ZDA. Bolniki prihajajo iz vsega sveta, pri čemer jim pomagajo tri mednarodne informacijske pisarne, še najboljša reklama pa je preko bolnikov samih, pravijo v centru.

Bolnike, kandidate za protonsko zdravljenje, izbirajo po kriterijih, ki jih določi poseben svet Centra M.D. Anderson, na primer na podlagi vrste raka in kraja v telesu, kjer se tvorba nahaja. V Centru sicer opravljajo raziskave o kombinaciji molekularne in protonske terapije, prav tako pa razvijajo tudi boljše naprave za ostrejše podobe notranjosti človeškega telesa. Za raziskave namenijo 300 milijonov dolarjev letno. Poleg pljučnega raka s protonsko terapijo zdravijo tudi rakaste tvorbe v glavi, vratu, možganih, na očeh, prostati, rektumu in še nekatere druge oblike.

Zamisel je stara skoraj pol stoletja

Pregledovanje dojk
Pregledovanje dojk FOTO: POP TV
Najpogostejši obliki raka sta rak na prostati pri moških in rak na dojkah pri ženskah, vendar pa zaradi pljučnega raka umre največ ljudi. Statistike kažejo, da v svetu vsake tri sekunde zaradi pljučnega raka umre ena oseba.

Zamisel o uporabi protonskih žarkov za zdravljenje raka se je rojevala skoraj pol stoletja v fizičnih in zdravstvenih laboratorijih. Center v Houstonu je že leta 1950 razvil prvi stroj za uporabo radioaktivnega materiala kobalt 60 in tlakoval pot za cenejše in učinkovitejše radiacijske terapije. V Centru M.D. Anderson od leta 1944 do danes zdravili skupaj 600.000 rakavih bolnikov, samo leta 2005 pa skupaj 65.000.

Cox, sicer vodja oddelka za radiacijsko onkologijo, in Komakijeva, ki vodi oddelek radiacijske onkologije prsnega koša, imata velike zasluge za to, da je Center za zdravljenje raka s protoni M.D. Anderson, ki je ocenjen na 125 milijonov dolarjev, začel z delovanjem konec letošnjega junija. Center je eden od desetih na svetu, ki se ukvarjajo s protonsko terapijo in ko bo začel delovati s polno kapaciteto, bo lahko sprejel 3500 rakavih bolnikov letno.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.