FIT 24UR

Odkrili nov izvor matičnih celic

Tokio, 09. 06. 2007 06.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Japonski in ameriški znanstveniki so sporočili, da je embrionalne matične celice moč proizvesti iz delčka kože.

Matične celice so še nepopolno razvite celice v telesu, ki se pod določenimi pogoji lahko razvijejo v praktično v katero koli telesno celico.


Gre za zelo pomembno odkritje, so prepričani znanstveniki iz Harvarda, inštituta v Whiteheadu in iz univerze v Kyotu, ker gre za metodo, ki ne uničuje zarodkov.

Vse tri skupine znanstvenikov, ki so raziskave delale na laboratorijskih miškah, so do podobnih rezultatov prišle neodvisno eden od drugega.

V časopisu Nature lahko preberemo, da so raziskave temeljile na uporabi fibroblasta, celic, ki jih najdemo pod površino kože. Z genetsko manipulacijo fibroblasta so znanstveniki uspeli celice vrniti nazaj v embrionalno stopnjo in jih potem pretvoriti v niz različnih tipov kože.

Testi so pokazali, da je take »reprogramirane« celice skorajda nemogoče razlikovati od embrionalnih matičnih celic, čeprav je doslej veljalo, da se najkvalitetnejše matične celice lahko dobijo le s spornim postopkom, ko ob tem uničijo človeške zarodke.

Embrionalne matične celice lahko proizvedejo tudi iz delčka kože
Embrionalne matične celice lahko proizvedejo tudi iz delčka kože FOTO: Reuters


Kri iz popkovnice

Po rojstvu otroka v popkovnici ostane kri, ki jo navadno skupaj s posteljico in samo popkovnico zavržejo. Že precej časa pa je znano, da je v krvi popkovnice matičnih celic dovolj za medicinsko uporabo. Te celice so na voljo, kadar jih potrebujejo, prav tako pa ne predstavljajo etičnih in pravnih zadržkov za uporabo.

V primerih transplantacije skoraj nikoli ne pride do zavrnitvene reakcije, saj organizem dobi lastne celice, ki ne povzročajo neželenega imunskega odgovora.


Zakaj se uporabljajo matične krvne celice?

Matične krvne celice uporabljajo za transplantacijsko zdravljenje več kot 45 bolezni: več vrst krvnih rakov, obolenja kostnega mozga, motnje hemoglobina, prirojene motnje metabolizma, ...

Čeprav je metoda zelo obetavna, pa se zanjo odloči le malo staršev, saj je metoda relativno draga, delno pa k temu prispevata tudi neobveščenost in dvom v prihodnost. V ZDA se za odvzem in shranitev krvi iz popkovnice ob porodu otroka za zdaj odloči manj kot dva odstotka staršev.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.