FIT 24UR

Otroci potrebujejo igro

London, 13. 06. 2007 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Starši bi morali otrokom dovoliti, da se igrajo na prostem, in jim dopustiti, da med igro dobijo tudi kakšno modrico ali prasko.

Otroci si življenjske izkušnje lahko naberejo le s pomočjo igre, kjer se včasih tudi poškodujejo.
Otroci si življenjske izkušnje lahko naberejo le s pomočjo igre, kjer se včasih tudi poškodujejo. FOTO: Kanal A

Britansko Kraljevo društvo za preprečevanje nesreč (RoSPA) je objavilo priporočilo za starše, v katerem so med drugim zapisali, da življenjske lekcije, ko so otroci v naravi izpostavljeni nevarnostim in pri tem dobijo tudi kakšno poškodbo, otroke naučijo, da je to del odraščanja in pridobivanja novih izkušenj.

Za ta priporočila so se na društvu RoSPA odločili potem, ko je Britansko društvo za otroke objavilo rezultate raziskave, v kateri so ugotovili, da starši zaradi strahu otrokom ne dovolijo, da bi se igrali zunaj.

Starše preveč skrbi

43 odstotkov staršev meni, da se otroci mlajši od 14 let ne bi smeli igrati brez nadzora, ker bi se lahko poškodovali ali pa bi jih lahko napadel kakšen pedofil. Raziskovalci menijo, da je takšna skrb staršev sicer razumljiva, še vedno pa so prepričani, da to slabo vpliva na razvoj otrok.

"Moramo se vprašati, ali je za otroke bolje, da kdaj padejo z drevesa in si zlomijo zapestje, kot pa, da si zapestje poškodujejo ob igranju video-igric“, pojasnjujejo na društvu RoSPA.

Otroci potrebujejo izkušnje, zato ni nič narobe, če se kdaj umažejo, zmočijo, jih kdaj opeče kopriva in podobno. Le tako se bodo lahko naučili kaj jih lahko poškoduje, na čem jim lahko spodrsne, s česa lahko padejo. To so pomembne izkušnje, iz katerih se bodo otroci naučili, kako se jim v življenju lahko izognejo.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

adii_sana@hotmail.com
13. 06. 2007 12.02
a to velja tudi če otroka kdo ugrabi ali posili - si nabira izkušnje??!! normalno da moraš otroka nadzorovati ko se pa kaj zgodi smo pa starši krivi zakaj ga pa nismo nadzorovali! kake glupe majo, v starih časih si lahko pustil otroka zunaj da se sam igra danes to žal ne velja več!vse se spreminja če hočeš otroka obvarovati moraš imeti poostren nadzor nad vsem.
hasanmuslimovi@dodgeit.com
13. 06. 2007 11.38
haha, zanimivo :)