FIT 24UR
Oglas

Pomoč pri izgubi odvečnih kilogramov!

Ljubljana, 19. 02. 2008 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izbira pravih živil je ključna za ohranjanje zdravja. Uravnoteženo prehrano ponazarja piramida zdrave prehrane.

PR vizita
PR vizita FOTO:

Razviti svet se že leta bojuje z boleznijo današnjega časa - debelostjo. Odstotek ljudi, zlasti otrok, ki so prekomerno prehranjeni, drastično narašča, zato se vse pogosteje spopadamo z boleznimi, ki jih le ta prinaša. Modne smernice tako ne spravljajo v obup samo številnih žensk, temveč so z nekaj zamude preplavile tudi moški svet.

Zaradi vse bolj razširjenega problema debelosti se vedno več ljudi odloča za zdravljenje z zdravili za pomoč pri hujšanju. Strokovnjaki ob tem poudarjajo, da jih je treba razumeti kot pomoč pri procesu izgubljanja telesne teže, ki se začne s korenito spremembo življenjskega sloga. Zdravila so na voljo le na plačljiv recept, ki vam ga predpiše vaš zdravnik.

Pomembno je, da poizkušamo razjasniti vzroke, ki so privedli do povečanja telesne teže. Pomembno je ugotoviti, ali se telesna teža še povečuje ali ne in kakšen je način našega življenja. Veliko pozornosti je potrebno nameniti prehranski anamnezi, podatkih o gibanju in naših razvadah, kot je recimo kajenje.

PR vizita
PR vizita FOTO:

Izbira pravih živil je ključna za ohranjanje zdravja. Uravnoteženo prehrano ponazarja piramida zdrave prehrane. Vsakodnevno si moramo zagotoviti vse potrebne hranilne snovi: ogljikove hidrate, maščobe, beljakovine, vitamine, minerale in vodo. Velik pomen ima tudi zadosten vnos vlaknin, ki dajejo večji občutek sitosti, vežejo nase toksine v črevesju ter izboljšujejo prebavo. Med ogljikovimi hidrati izbiramo živila iz polnovrednih žitaric in poskušamo zmanjšati vnos enostavnih sladkorjev. Izbiramo torej živila z nizkim glikemičnim indeksom, ki po zaužitju ne povzročajo hitrega porasta krvnega sladkorja in posledično inzulina v krvi, dajejo daljši občutek sitosti in manj utrujenosti po obroku. Med beljakovinskimi živili izbiramo pusto meso, ribe, stročnice. Pri izbiri maščob imajo prednost olja rastlinskega izvora, izogibamo se živalskim maščobam. Pri pripravi hrane se tudi olja dodajajo le v majhnih količinah (po žličkah), saj so izjemno kalorična. Pomembna skupina živil so mleko in mlečni izdelki, ki naj bodo iz posnetega mleka, smetani in maslu pa se je dobro odreči. Zelenjava je zelo priporočljiva, saj je vir vitaminov, mineralov, antioksidantov in vlaknin, je nizkoenergijska in dobro nasitna. Sadje se vsekakor priporoča zaradi vsebnosti zaščitnih snovi, zavedati pa se moramo, da ima sladko sadje zelo visok glikemični indeks. Sladice bi smeli uživati le v zelo majhnih količinah. Pomembno je pitje zadostne količine vode, do dva litra na dan. Ustrezen način priprave hrane je kuhanje in dušenje v pari, odsvetujemo peko in cvrtje. Prehrana pri dieti za zmanjšanje telesne teže bi morala biti pravilna, uravnotežena, hkrati pa se mora zmanjšati celodnevni energijski vnos hranil.

Naraven ritem pojavljanja lakote je na tri do štiri ure, torej je primerno, da se prehranjujemo štiri- do petkrat dnevno. Vsak obrok naj bi vseboval sadje ali zelenjavo. Večerje ne smejo biti pozne in obilne. Po želji lahko ločujete beljakovinske obroke od obrokov z ogljikovimi hidrati. Priporočamo, da je dnevni energijski vnos za približno 200–500 kcal manjši od pričakovane porabe, bistveno pa je, da porabe ne preseže.

PR vizita
PR vizita FOTO:

Zmanjševanje telesne teže je mnogo lažje, če se oseba veliko giblje. Za začetek priporočamo čim več hoje, hojo s palicami, plavanje. Telesno aktivnost naj bi dojemali kot vrednoto, ki je prednostna v smislu ohranjanja zdravja in jo je treba spodbujati znotraj družin.

Za več informacij obiščite spletno stran zdravo-hujsam.si ali pokličite na brezplačno modro številko 080 87 99 in se osebno pogovorite z zdravnikom specialistom, vsako sredo od 18. do 20. ure.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.