FIT 24UR

Prepiri za daljše življenje

Washington, 28. 01. 2008 06.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriška študija je pokazala, da pari, ki se prepirajo, živijo dlje.

Pari, ki ne izražajo svoje jeze, imajo med dva do štirikrat več možnosti, da umrejo prej.
Pari, ki ne izražajo svoje jeze, imajo med dva do štirikrat več možnosti, da umrejo prej. FOTO:

Ameriški znanstveniki z Michigan School of Public Health so ugotovili, da pari, ki se ne prepirajo in zadržujejo v sebi jezo na partnerja umrejo prej kot tisti, ki se prepirajo.

Izražanje jeze je zdravo, saj pripomore h kvalitetnejšim odločitvam. Prav tako imajo ljudje, ki na ta način rešujejo negativne občutke, kasneje močnejši občutek samokontrole in optimizma v zvezi s problemi, ki so prepir povzročili.

Znanstveniki so prepričani, da je razlog v tem, da izražanje čustev spodbudi možgane, da se ti ne ukvarjajo z nepomembnimi podrobnostmi. Zadrževana jeza namreč izzove še dodatni stres.

''Ko pari začnejo živeti skupaj, je njihova glavna naloga, da se naučijo razreševati konflikte. To je nekaj, česar jih nihče ne nauči, zato jih večina parov največkrat ne razrešuje konstruktivno,“ so povedali znanstveniki, ki so sedemnajst let spremljali 192 zakonskih parov, starih od 35 do 69 let.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sandman
01. 02. 2008 02.16
Mislim da se, če ima človek malo zdrave pameti, lahko samo smeji tem 'vrlim ugotovitvam' ;-) Verjetno 'dlje živijo' da lahko povejo zadnjo besedo partnerju ;-)
Peter Campina
31. 01. 2008 22.10
enkrt sm pa prebrrov članek na 24ur da bl k se razburjaš slabš je...da se ti skrajša življenje...tko da pomoje bl k si živčn pa se kregaš...slabš je za tvoj organizm...enkrt tko piše drugič obratno....kam gre to...joj
harinho
30. 01. 2008 07.13
eastpa123, religijam ne verjamemo zaradi zdrave pameti. Take raziskave pa itak nikoli ne povejo nič novega in zelo malo pametnega.
eastpa123@gmail.com
28. 01. 2008 12.43
Kaj sedaj, najprej ne verjamete religijam zaradi znanosti, sedaj pa tej ta isti znanosti več ne verjamete?
Slavko ?erv
28. 01. 2008 10.00
Vam povem zmeren rekreativni šport pripomore največ k boljšemu življenju in tudi k boljšemu počutju , pa tudi sexsa se bolje ker je človek bolj vzdržljiv .Če imaš problčem ga poveš in to je to ! Evo taka je moja študija ..
Slavko ?erv
28. 01. 2008 09.57
Teh kavbojskih degenov itak nima smisla resn ojemati , saj enkrat njihove raziskave kažejo tak o,drugič spet drugače.. Nej raje naredijo študijo koliko Kavbojcev je požeruhov, zamaščenih ,zavaljenih in nasploh so sami požeruhi ! Sovražim Ameriški način življenja ..Živeti zato da žrejo in da so do grla zapufani , kakšna beda od bede . LOL
Apocalypse
28. 01. 2008 09.48
izražanje jeze pripomore h kvalitetnejšim odločitvam. Torej ko francek v jezi ubije micko....je to bolj kvalitetna odločitev kot pa da bi se šel napit :D Bravo raziskave ...ni kej :)
GTR
28. 01. 2008 09.39
Ja če se tok razjeziš, da jo prbijes pa dol pade... nvem ce bo lih dlje zivela... cudne raziskave ni kej :)
xzamiel@hotmail.com
28. 01. 2008 09.32
Oblivion: Se strinjam. Blesav članek. Slabi citati, slaba raziskava. Kot najprej, izražanje jeze je dobro ja, ampak ne samo izražanje jeze ampak izražanje vzrokov in razlogov za to jezo. Očitno mislijo izražanje jeze oz prepiranje kot to, da si pari potem celo povejo kaj, kar je posledično res. Ni pa rešitev v temu, da bi se prepirali pari, ampak bolj v temu, da si povejo vse, izrazijo želje, težave, stvari, ki jih motijo in da so pripravljeni na kompromise, oba, ne samo en. Ccc 24h.
oblivion@email.si
28. 01. 2008 08.57
Idiotizem na tretjo potenco! Citat: "Izražanje jeze je zdravo, saj pripomore h kvalitetnejšim odločitvam." Ja seveda, in svinje letijo. Izražanje jeze vodi do še več konfliktnih situacij. Seveda jo tudi potlačiti ni treba. Obstajajo mnogo elegantnejših načinov za doseganje mirnega stanja uma, ki ne vključujejo prepira (ali celo kaj hujšega). Tale 24kur.com se res spreminja v spletni tabloid št. 1.