FIT 24UR

Ruse ubijajo droge

Moskva, 23. 01. 2008 06.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Droge letno umorijo 80.000 Rusov, je povedal vodja službe za nadzor nad narkotiki.

Združenja za pravice državljanov v Rusiji so opozorila, da Rusija v strategiji zmanjšanja odvisnosti nujno potrebuje reformo.
Združenja za pravice državljanov v Rusiji so opozorila, da Rusija v strategiji zmanjšanja odvisnosti nujno potrebuje reformo. FOTO: POP TV

Okoli 70.000 prebivalcev Rusije letno umre zaradi bolezni, ki so posledica jemanja drog, še 10.000 pa jih umre zaradi predoziranja, je povedal Aleksandar Janevski, vodja službe za nadzor nad narkotiki.

"Rusija se nahaja v pasu drog. Heroin je na jugu, sintetične droge prihajajo iz zahoda, vedno več pa je tudi domače proizvodnje," je povedal Janevski.

Human Rights Watch (HRW) je Rusijo opozoril, da ni modernizirala svojega programa zdravljenja odvisnosti in vanj vgradila pozitivnih mednarodnih izkušenj. In prav zato so odvisniki podvrženi večjim možnostim okužb.

Ruski zakon namreč prepovedujejo zdravljenje heroinskih odvisnikov z metadonom, kljub temu, da se je ta nadomestna terapija pokazala kot zelo uspešna v številnih državah po svetu.

Združeni narodi pa so prejšnji mesec pozvali Rusijo in srednjeazijske države nekdanje sovjetske republike, da zmanjšajo tihotapljenje narkotikov iz Afganistana v Evropo. Trdijo namreč, da se s tem denarjem financira globalni terorizem.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BananaJoe
24. 01. 2008 14.16
btw: patološki odvisnež bo vedno našel predmet svoje odvisnosti pa če ga zaprete v izoliran prostor. dosti neraziskanih stvari, odnosov, zadev je lažje zanikati in označiti kot nekaj nemogočega. živelo neznanje in narezgledanost, ker le tako smo lahko predmet manipulacije.
BananaJoe
24. 01. 2008 14.13
IZBRUH: prav imaš, vendar stanje duha družbe ni še primerno za kaj takega. ljudje ne berejo milton friedmana in ne razmišljajo preveč o stvareh, ki se dogajajo okoli. ne razmejo, da vsako tveganje nosi določeno stopnjo premije... kot npr. v financah ali bančništvu. pomemben dejavnik je tudi ta, da se obstoječi resursi, npr policaju ne da prekvalificirati iz tega kar zna v gospodarski kriminal, npr. učenje je mukotrpno delo in ni vsak sposoben za to. s tem ne mislim na policista, ampak na ljudi na splošno. preprečevanje drog...bla bla bla, to je populistična finta in pridobivanje volilcev. represija nikoli ni delovala in niti ne bo. vse vmes je pobiranje našega denarja z izgovorom da oni že vedo in to neprimerljivo bolje od nas samih kaj je edino dobro za nas. statistika. za marsikatero substanco niti ni uradno dokazano da škodi bolj kot cigareti ali alko. lp
DarthRevan
23. 01. 2008 16.19
Ni tako blesavo kot izgleda. Ampak jaz bi rekel, ukinit metadonski program. Poanta zdravljenja naj bi bila, da pride narkoman iz njega "čist". Nikjer ne piše, da mora biti stvar udobna. In če bo dal skozi hudo abstinenčno krizo v kaki zvožno izolirani sobi, bo potem, ko se bo zbrihtal, mogoče dvakrat premislil...
xj12
23. 01. 2008 11.16
izbruh@gmail.com
23. 01. 2008 10.36
Problem drog je, da so prepovedane. Zato se z njimi dela takšne dobičke. Gre za verigo, kot pri denarnih piramidah ali Amwayu: Izkušen Džanki ve, kje dobiti dober, čist heroin. Potem ga zmeša s sladkorjem in proda naprej. Razliko porabi zase, saj brez svoje doze ne more preživeti. Problem se začne pri tem, da mora preostanek prodati naprej, da rabi "trg" za preostalo robo. In tega mora tako ali drugače ustvarit, sicer ne bo mogel plačati naslednje doze. Zato gre tja, kjer je najlaže koga prepričat, kako 'frajersko' se je fiksat: na dvorišče osnovne šole. Tako nastajajo vedno novi narkomani, ne zato, ker bi bilo ljudem to tako zelo všeč. Saj ne, da bi lahko heroin kupil kar v samopostrežni, ampak da bi registiranemu džankiju za par evrov nekdo brizgnil njegovo dozo v eni državni instituciji. S tem bi preprečili nadalnje širjenje narkomanije med mladino, ves kriminal, ki je povezan z drogo in vzeli mafiji zaslužek. Sama injekcija heroina je namreč cenejša od glukozne infuzije. Tržno ceno ji ustvarja rizik, s katerim se soočajo dealerji. Ali pa je dilanje z drogami premočno povezano z državnimi vrhovi, da bi bilo to možno izvesti?