FIT 24UR

SARS – izziv za strokovnjake

Ljubljana, 25. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.M.I./T.V./M.T.
Komentarji
0

Smrtonosna pljučnica predstavlja velik izziv za znanstvenike, ki pospešeno iščejo povzročitelja obolenja ter zdravilo za smrtonosno pljučnico. Strokovnjaki so najbližje spoznanju, da SARS povzroča korona virus, ki sicer povzroča običajna prehladna obolenja.

Strokovanjki niso prepričani, da bi bilo cepivo učinkovito
Strokovanjki niso prepričani, da bi bilo cepivo učinkovito FOTO: Reuters

Od začetka izbruha bolezni, so zdravniki večkrat objavili možnega povzročitelja, pa se je vsakič izkazalo, da niso odkrili pravega.

Ob pojavu atipične pljučnice zdravniki niso vedeli veliko, s številom bolnikov pa je bilo vse več informacij. Kmalu je bilo jasno, da bolnim ne pomagajo nobena zdravila, niti antibiotiki niti protivirusna zdravila. V laboratorijih po vsem svetu, posebej pa na območjih, kjer so imeli bolne, so vneto iščejo možne vzroke te nenavadne pljučnice.

Zdravniki so med drugim, da SARS povzroča bakterija klamidija, saj so to bakterijo našli pri nekaterih bolnih. Nazadnje pa so objavili, da pljučnico povzroča mutirani korona virus, ki ga sicer zdravniki dobro poznajo, saj povzroča vrsto prehladnih obolenj.

Bo virus s širjenjem oslabel?

Zaradi atipične pljučnice so v Pekingu zaprli šole
Zaradi atipične pljučnice so v Pekingu zaprli šole FOTO: Reuters

Strokovnjak svetovne zdravstvene organizacije je pred tednom dni dejal, da bi se nevarnost okužbe z atipično pljučnico lahko zmanjšala sama od sebe. Obstajajo namreč domneve, da bi se lahko virus oslabil z vsakim prenosom s človeka na človeka. Še vedno pa ni jasno, kaj je ključnega pomena za prenos virusa.Gotovo pa je, da vsak nov, posebej še tako nevaren virus, predstavlja svetovno grožnjo.

Pot do učinkovitega zdravila je daleč, menijo strokovnjaki, okužba pa se širi zelo hitro. Takoj ko bi namreč iznašli cepivo, bi virus ponovno lahko mutiral in spet bi bili na začetku. Tako se strokovnjaki vsako leto znova bojijo, da bi se zgodilo z virusom gripe, ki bi, če bi spremenil svojo obliko, povzročil pravo smrtonosno epidemijo.

Petrovec: V Sloveniji imamo teste za odkrivanje virusa SARS

Miro Petrovec z Mikrobiološkega inštituta v Ljubljani je za 24ur dejal, da imamo v Sloveniji že dva tedna teste za odkrivanje virusa smrtonosne pljučnice, katerih zanesljivost pa ni 100-odstotna.

Je korona virus pravi povzročitelj SARSa?

Novi korona virus je res najbolj verjeten povzročitelj SARSa. Gre za popolnoma nov virus. Dokazi za to so tako izolacija povzročitelja pri velikem odstotku bolnikov, ki so zboleli za SARSom kot dokaz protiteles pri teh bolnikih. Vendar pa so dvomi o tem ali je korona virus ednini povzročitelj, zaradi tega, ker so določeni laboratoriji odkrili tudi druge virusne povzročitelje pri bolnikih, ki so domnevno zboleli za SARSom.

Kako ste na odkritje SARSa tudi pri nas pripravljeni na Mikrobiološkem inštitutu v Ljubljani? Ali že imate teste za odkrivanje tega virusa?

Bomo dobili učiunkovito cepivo proti SARS?
Bomo dobili učiunkovito cepivo proti SARS? FOTO: Reuters

Teste za odkrivanje novega korona virusa imamo na voljo že približno 14 dni in tudi ustrezne kontrolne reagente, vendar je treba poudariti, da so to popolnoma novi testi, razviti v zadnjih tednih, tako da njihova zanesljivost ni povsem sto odstotna.

Se lahko zgodi, da bi SARS pomenil mednarodno grožnjo? Moramo biti zaskrbljeni?

Bolezen vsekakor predstavlja mednarodno grožnjo, ki ima med drugim tudi posledice na ekonomskem področju. Kar se tiče zaskrbljenosti v prihodnje, pa je optimistično dejstvo, da smo pred poletnimi meseci, ko se prehladna obolenja širijo veliko bolj počasi kot v zimskih hladnih mesecih.

So strokovnjaki blizu odkritju zdravila ali cepiva?

V tem trenutku laboratoriji po svetu testirajo vsa znana protivirusna zdravila kako učinkujejo na ta nov izolirani virus, vendar še ni nobenih opogumljajočih podatkov, ki bi kazali na to, da smo blizu zdravilu za ta virus. Kar se tiče pa cepiva, bomo nanj zanesljivo čakali še več mesecev ali tudi let.

Če enkrat okužbo preboliš, ali si potem imun ali lahko ponovno zboliš?

O tem je trenutno še prezgodaj govoriti. Virus se spreminja, tako da je zelo težko reči ali so tisti, ki so preboleli SARS imuni ali ne.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3