FIT 24UR

Sars v Trstu?

Rim, 29. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Osemletna Kitajka, ki je pred dnevi pripotovala iz Pekinga na obisk k staršem v Trst in ima bolezenske simptome Sars-a, je od včeraj na zdravljenju v tržaški bolnišnici Maggiore. Za dokončno diagnozo bolezni pa bodo zdravniki sicer potrebovali še nekaj dni, vendar obstaja močan sum, da je deklica resnično zbolela za nevarno pljučnico.

Na rimskem letališču so poostrili nadzor nad potniki iz rizičnih območij
Na rimskem letališču so poostrili nadzor nad potniki iz rizičnih območij FOTO: Reuters

Deklica se je danes zbudila brez vročine, po besedah predstojnika infekcijskega oddelka osrednje tržaške bolnišnice pa obstaja velika verjetnost, da je mlada Kitajka resnično zbolela za atipično pljučnico. "Deklica prihaja iz severa Kitajske, ki ga je prizadela epidemija Sars, nato je odšla za dva dni v Peking, od tam pa je odletela v Milano. Po tednu dni so se pojavili tipični simptomi obolelosti za virusom Sars, ki so sicer podobni mnogim drugim infekcijam. Kljub temu obstaja močan sum, da imamo opravka s Sars-om," je povedal prof. dr. Roberto Luzzati.

Strožji ukrepi na rimskem letališču

Čeprav v Italiji še niso odkrili nobenega primera z atipično pljučnico, so danes na rimskem letališču Fiumicino poostrili nadzor nad potniki, ki prihajajo iz rizičnih območij. Zdravniškim ekipam, ki na rimskem letališču že od prejšnjega tedna pregledujejo potnike iz rizičnih držav, so se danes pridružili še štirje zdravniki iz rimske bolnišnice Spanallanzani, ki je specializirana za zdravljenje nalezljivih bolezni. Od jutri dalje bodo tem potnikom merili temperaturo, natančno bodo pregledovali njihovo prtljago in jih na letališču usmerjali skozi posebne koridorje, kjer bodo imeli čimmanj stika z drugimi potniki.

Ilegalci niso okuženi s Sars-om

Dvajset Kitajcev in štirje Kurdi, ki so ilegalno prestopili mejo in so jih policisti včeraj prijeli v bližini Brežic, so zdravi. Danes jih je ponovno pregledal zdravnik in ugotovil, da noben nima več povišane temperature. Tudi osem Kitajcev, ki so jih prijeli že konec prejšnjega tedna, je zdravih, zato jih bo policija jutri zjutraj na Sečoveljskem mejnem prehodu vrnila Hrvatom.

Do izročitve so vsi ubežniki nastanjeni v postojnskem centru za tujce. 20 Kitajcev in 4 Kurde so pripeljali včeraj ob pol sedmih zvečer, pri čemer so bili vsi v avtobusu zaščiteni z maskami. Prebežnike so sicer takoj, ko so jih prijeli, pregledali v brežiškem zdravstvenem domu. Nobeden ni kazal znakov atipične pljučnice, čeprav so nekateri imeli malce povišano temperaturo.

Kdaj bodo Hrvatom izročili preostalih 24 ubežnikov, naj bi bilo znano jutri. Naša policija namreč še zmeraj preverja in zbira dokaze, da je tudi druga skupina prišla k nam s Hrvaške. Brez dokazov jih namreč Hrvati ne bodo sprejeli, čeprav so jih slovenski policisti prijeli le nekaj kilometrov od hrvaške meje v kombiniranem vozilu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3