FIT 24UR

Sklad za prizadete s sarsom

Ženeva/Peking, 29. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po epidemiji atipične pljučnice je Svetovna zdravstvena organizacija v Ženevi sprejela resolucijo, s katero je poostrila nadzor nad izbruhom nevarnih bolezni in pridobila večje pristojnost. V Ljubljani pa danes poteka seminar in okrogla miza o tej novi nalezljivi bolezni.

Članice organizacije so se odločile ustanoviti tudi sklad v višini 100 milijonov dolarjev, s katerim bodo pomagale azijskim državam, ki jih je prizadel sars.

Na Tajvanu se je s sarsom okužilo še 50 ljudi. Med temi primeri je sicer večina bolnikov, pri katerih je že pred trem obstajal sum za sars, ki so ga tajvanske zdravstvene oblasti sedaj potrdile. Na Tajvanu je za sarsom obolelo 660 ljudi, pri 1158 ljudeh pa obstaja sum bolezni. Za atipično pljučnico je na Tajvanu umrlo 81 ljudi.

Iz Hongkonga danes poročajo o dveh novih okužbah in treh umrlih v zadnjih 24 urah. Doslej je na ne tam območju zaradi sarsa umrlo že 273 ljudi, 1.732 pa se jih je okužilo. Iz bolnišnice so odpustili še sedem ljudi, skupaj doslej 1302.

Iz Kitajske pa poročajo o treh novih okužbah in dveh mrtvih v zadnjih 24 urah. Vsi primeri so se zgodili na najbolj prizadetem območju v Pekingu. Doslej je na Kitajskem zaradi sarsa umrlo 327 ljudi, 5.325 ljudi pa se je okužilo.

Kanadske zdravstvene oblasti so v sredo sporočile, da sta zaradi akutnega sindromom oteženega dihanja (sars) na območju Toronta umrli še dve osebi, s čimer se je število smrtnih žrtev atipične pljučnice v Kanadi povzpelo na 29. Od minulega tedna so v Kanadi zaradi sarsa umrle tri osebe. Toronto je sicer sredi maja razglasil, da je bolezen zajezil, a se je ta potem znova razširila.

Portugalske zdravstvene oblasti so se ta teden odločile, da bodo na letališču v Lizboni ponovno uvedli posebne ukrepe za potnike iz Kanade, da bi se tako zavarovali pred sarsom. Potniki, ki bodo prišili iz Toronta, bodo morali izpolniti posebne obrazce, s katerimi bi jih bilo, če bi bilo to potrebno, lažje izslediti. Portugalska je odločitev sprejela potem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija v ponedeljek napovedala, da bo Toronto ponovno uvrstila na seznam območij, ki jih ogroža sars.

Seminar in okrogla miza o novi nalezljivi bolezni - sarsu

Komisija za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Kliničnega centra Ljubljana, Higiensko - epidemiološka služba KC v sodelovanju z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo pri Medicinski fakulteti in Centrom za nalezljive bolezni pri Inštitutu za varovanje zdravja organizira danes na ljubljanski Medicinski fakulteti strokovni seminar na temo Nova nalezljiva bolezen - sars (akutni sindrom oteženega dihanja), zatem pa še okroglo mizo z naslovom Dileme ob srečanju z bolnikom s sumom na sars.

Strokovni seminar je namenjen ciljnim poklicnim skupinam v zdravstvu: zdravnikom in medicinskim sestram ter zdravstvenim tehnikom v sprejemnih, splošnih in specialističnih ambulantah, reševalnih službah in bolnišnicah.

Udeležencem strokovnega seminarja bo prof. doktor medicine Franc Strle s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja predaval na temo Sars - nova infekcijska bolezen, biologinja Tatjana Avšič Zupanc z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo bo govorila o koronavirusih, Maja Sočan iz Centra za nalezljive bolezni o epidemioloških ukrepih ob sumu na sars, Miroslav Petrovec z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo o mikrobioloških preiskavah za odkrivanje sarsa, Tatjana Lužnik Bufon, Marjeta Škerl in Mojca Dolinšek pa o izolacijskih ukrepih, higienskem režimu in uporabi varovalnih sredstev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni