FIT 24UR

Slovenija v boj z alkoholom

Bruselj, 31. 05. 2007 18.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija je po količini zaužitega alkohola na prebivalca v samem evropskem vrhu.

Bručan je napovedal evropski boj proti alkoholu
Bručan je napovedal evropski boj proti alkoholu FOTO: Reuters

Slovenija je med prvimi petimi evropskimi državami, kjer se na prebivalca zaužije največ alkohola, vendar pa se statistika izboljšuje, je v Bruslju povedal minister za zdravje Andrej Bručan. "To pomeni, da smo nekaj naredili, bili smo namreč še na slabšem," je poudaril in dodal, da je k izboljšanju bistveno pripomogel pred leti sprejet zakon o prepovedi prodaje alkohola.

Poudaril je tudi, da bo boj proti alkoholu poleg boja proti raku osrednja zdravstvena prioriteta med slovenskim predsedovanjem EU. "Posebno pozornost bo namenila preprečevanju poškodb, ki so povezane predvsem z uživanjem alkohola," je povedal. "To so poškodbe, ki nastanejo v prometnih nesrečah zaradi vožnje pod vplivom alkohola ter poškodbe na delovnem mestu in poškodbe v domačem okolju zaradi prekomernega pitja alkohola," je pojasnil.

S tem se bo Slovenija vklopila v splošna prizadevanja Unije za preprečevanje poškodb, ki so četrti najpogostejši vzrok smrti v EU ter predstavljajo enajst odstotkov vseh sprejemov v bolnišnicah in 20 odstotkov bolniških dopustov v EU.

Slovenija bo spodbujala zdravo prehranjevanje

Slovenija bo poleg tega med predsedovanjem usmerjena tudi na spodbujanje zdravega prehranjevanja. Neuravnotežena prehrana je namreč mogoč povzročitelj nekaterih rakavih obolenj, rak pa bo, kot je znano, glavna zdravstvena tema med slovenskim predsedovanjem Uniji, je pojasnil minister.

V boju proti raku se bomo "poskušali premakniti s področja terapije na področje preventive", je razložil.

S sklepom nad debelost

Vse več najmlajših Evropejcev je predebelih
Vse več najmlajših Evropejcev je predebelih FOTO:

Ministri za zdravje so v Bruslju sprejeli tudi sklep o spodbujanju zdravja z izboljšanjem prehrane in telesne dejavnosti. Na problem debelosti zaradi premalo gibanja in neustrezne prehrane je v sredo opozorila Evropska komisija s posebnim dokumentom, v katerem navaja podatke, da ima težave s težo več kot polovica odraslih Evropejcev in 21 milijonov otrok.

V Sloveniji je po podatkih iz leta 2001 prekomerno hranjenih 54,6 odstotka, predebelih pa 15 odstotkov odraslih. Raziskava iz leta 2005 pa kaže, da je med otroki prekomerno hranjenih 18 odstotkov dečkov in 21 odstotkov deklic v starosti do pet let ter debelih devet odstotkov dečkov in osem odstotkov deklic te starosti.

Uspešen slovenski boj proti aidsu

Osveščanje o AIDS-u
Osveščanje o AIDS-u FOTO: Reuters

V sosednjih državah Evropske unije se med okuženimi z virusom HIV povečuje delež žensk, uživalcev drog, gejev, priseljencev in prostitutk, zato bo EU v prihodnje preprečevanju aidsa in zdravljenju v svojih sosedah namenila posebno pozornost, so na zasedanju v Bruslju sklenili zdravstveni ministri Unije. "Slovenija sodi med tiste evropske države, kjer je stopnja okuženosti s HIV zelo nizka - okužena je manj kot ena oseba na 1000 prebivalcev," je povedal minister Bručan.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

polo19sdi
04. 06. 2007 08.47
Hja ni čudno da se tolk pije. Sam poglejte ceno alkohola. Kava je 1,20 če pa 2 deci vina naročiš je pa 2 eur. Kaj se bolj splača. No jest kavo naročim, ampak drugače pogledan...ja vino pa pivo. Sok je drag k nafta, voda je draga k zlato...alko je pa pocen.
aligatorcek
04. 06. 2007 08.30
Tale Bručan mi gre pa že pošteno na penis. Misli, da je najbolj pameten in izvaja kar neke reforme. On bi najprej potreboval eno dobro reformo v svoji ostareli glavi.
menajahtwa
04. 06. 2007 08.16
Ja tistmu na sliki neb škodl, če bi starši dal 16 evrov za zdravo hrano ..... ker je kandidat za goodyear maskoto ... po drugi strani, pa se mi zdi, d tud Mac ni tak pocen ... j's da se tam najem, 2 jurja (sit) po tamalem, pa sn čez dve uri spet lačn, kr je to sama prazna hrana, k ni druga, ko škodi ledvicam, teži, ožilju in itd. drgač pa, ko poznam nekatere, ko jejo sam kalčke pa sojo pa samo tako sranje ... to pa spet iz ene skrajnosti v drugo .... jejte normalno, nič kruha za večerjo in zmerno športa pa na kak hrib ob nedeljah, pa bo u tem času že to zlooo velik ....alkohola pa z glavo pit, kak pir zlo paše zadne čase :)
Dom Pérignon
02. 06. 2007 00.32
civitasstain : zakaj sem prvo, na kar sem pomislil, ko sem prebral tvoj post pomislil : tale ma pa dosti denarja." Hmmmm ....
civitasstain@gmail.com
01. 06. 2007 21.03
muff Napačno. To je ZANIKRNOST in MALOMARNOST staršev, otroškega vrtca, učiteljev in vzgojiteljev in končno države. drsebadj Mislim, da je zdrava prehrana lastnega otroka več vredna kot 16 EVROV in namesto igrač malo na sprehod oz otroci, kot pa na hitrco h Mc Donaltu.
Krbo?
31. 05. 2007 20.36
Zdrava hrana je le mogocna zunaj na vesi z svojo kmetijo. Vse ostalo je je mazanje oci.
Dom Pérignon
31. 05. 2007 18.46
Prvo nej cene "zdrave hrane" znižajo, pol se bomo pa zdravo prehranjeval. Ne pa, da za ene boge ribe odštevamo tud po 16€.
GSG-9
31. 05. 2007 18.41
bog ne daj da vračunajo še tistega ki ga na veselicah popijejo, pomoje bi bil naš rating "off the scale".
ironmaiden@siol.net
31. 05. 2007 18.35
Zanima me kakšna je ta številka popitega alkohola in če je v to številko vštet tudi alkohol, ki ga popijejo v zidanicah in na feštah ali samo alkohol, ki ga prodajo gostilne in trgovine.