FIT 24UR

So bili britanski zdravniki malomarni?

London, 30. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Obstaja možnost, da so zdravniki splošne bolnišnice v mestu Middlesbrough na severu Anglije zaradi uporabe nesteriliziranih pripomočkov kar 24 bolnikov okužili s smrtonosno Creutzfeld-Jakobovo boleznijo.

Do okužbe bi naj prišlo po tem, ko so zdravniki operirali žensko, pri kateri so tri tedne kasneje ugotovili sporadično obliko Creutzfeld-Jakobove bolezni. Pripomočke, uporabljene v tej operaciji, so nato namreč uporabili za odvzem vzorcev možganskih celic pri drugih bolnikih, vendar pa jih vmes niso zadostno sterilizirali, da bi uničili vse možne povzročitelje bolezni. Vpletene bolnike so o možni nevarnosti takoj obvestili.

Britanski zdravniki bi morali instrumente razkužiti, pa jih niso
Britanski zdravniki bi morali instrumente razkužiti, pa jih niso FOTO: Reuters

Direktor državnih bolnišnic v okrožju Middlesbrough, Paul Lawler, je dejal, da je možnost, da bo 24 bolnikov zbolelo za to človeško obliko bolezni norih krav (BSE), sicer izredno majhna, vendar pa obstaja. Ob tem je branil bolnišnično osebje, ker da takrat, ko je sporne pripomočke uporabilo v drugo, še ni vedelo, da je ženska, ki je bila z njimi operirana, zbolela za to nevarno boleznijo. O "strašnem pripetljaju" je spregovorilo tudi britansko ministrstvo za zdravstvo, ki je Lawlerju oporekalo in trdilo, da bi morali zaposleni v bolnišnici pripomočke takoj prenehati uporabljati.

To neozdravljivo bolezen, zaradi katere počasi prenehajo delovati vse možganske funkcije, je sicer izredno težko ugotoviti, izbruhne pa lahko tudi 20 let po sami okužbi. 24 prizadetih bolnikov bo tako preostanek svojega življenja preživelo v strahu, da so morda bili okuženi.