FIT 24UR

Soja proti raku dojk

Tokio, 17. 03. 2008 06.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Raziskava je pokazala, da redno uživanje soje zmanjšuje možnost za razvoj raka na dojkah.

Raziskava, ki so jo opravili na Japonskem, je pokazala, da so imele ženske, ki so uživale sojo, zvišan nivo genisteina, s tem pa so se zmanjšale možnosti, da bodo zbolele za rakom na dojkah.

Pri ženskah, ki so imele najvišji nivo genisteina, so zabeležili kar za tretjino manj možnosti za razvoj rakavega obolenja.

V 10-letni raziskavi je sodelovalo približno 25.000 žensk med 40 in 69 letom.

Soja pa ni dobra samo v boju protu raku na dojkah, ena od prejšnih raziskav je namreč pokazala, da uživanje soje lahko zmanjša tudi možnosti za razvoj bolezni srca.
Soja pa ni dobra samo v boju protu raku na dojkah, ena od prejšnih raziskav je namreč pokazala, da uživanje soje lahko zmanjša tudi možnosti za razvoj bolezni srca. FOTO:

Raziskovalci pa so hkrati poudarili, da prevelike doze genisteina in drugih spojin iz skupine izoflavonov v obliki prehranskih dopolnil lahko možnosti za nastanek raka na dojki celo povečajo.

Zakaj ravno soja?

Soja je bogata z izoflavoni, ki delujejo kot antioksidanti in estrogeni. Zlasti pomembna sta genistein in daidzein, ki blažita simptome tistih vrst raka, ki so povezani s hormoni, saj ovirata nastajanje novih krvnih žil v tumorjih. Izoflavoni delujejo tako, da se vežejo na dele celičnih membran, kamor se ponavadi naselijo hormoni, ki povzročajo rast tumorjev.

Ni vsa soja dobra

Žal vsi sojini izdelki niso nujno bogat vir izoflavonov. Zaradi nihanja vsebnosti izoflavonov v zrnju od pridelka do pridelka ter tehnološkega postopka predelave soje (izpiranje sladkorjev z alkoholom) veliko sojinih izdelkov sploh ne vsebuje izoflavonov (npr. sojini polpeti, tofu in sojina omaka).

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

goso
19. 03. 2008 09.36
Dodaten problem. Velik odstotek soje je gensko spremenjene. Sploh ne vemo, katero imamo na krožniku. Gensko spremenjene pa niso enake naravni, prinašajo pa še dodatne nevarnosti in neznane vplive.
zoro@siol.net
17. 03. 2008 09.52
igralec_lota - imaš prav lp
igralec_lota@email.si
17. 03. 2008 07.42
No, to je debela laž. Te novice niste nikjer dodatno preverili. Zato menim, da je to industrijsko sponzorirana propaganda. Soja žal ni čudežna hrana! Dokazano naj bi povzročala raka na dojkah in neplodnost tako pri moškem kot pri ženski. Je zelo škodljiva! Več o tem si lahko preberete v knjigi The Whole Soy Story: The Dark Side of America's Favorite Health Food avtorice Kaayla T. Daniel.