FIT 24UR

V Italiji potrdili okužbo s Sars

Peking/Toronto/Hongkong, 01. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Milanu so zdravniki potrdili prvi italijanski primer okužbe z virusom Sars. Bolezen so odkrili pri bolniku, ki je bil pred tem že odpuščen iz bolnišnice in se še naprej zdravi. Sicer so v Italiji odkrili tudi devet še nepotrjenih primerov atipične pljučnice.

Nove žrtve akutnega sindroma oteženega dihanja (Sars) pa so na praznik dela zabeležili na Kitajskem, Hongkongu in Kanadi. Na Kitajskem je umrlo 11 ljudi, v Hongkongu so našteli pet novih smrtnih žrtev, Kanadske zdravstvene oblasti so sporočile, da sta za atipično pljučnico umrla še dva človeka.

Epidemija je na Kitajskem terjala 11 novih smrtnih žrtev, potrjenih pa je tudi 187 novih primerov bolezni, je sporočilo kitajsko ministrstvo za zdravje. Na Kitajskem se je tako dokazano število primerov Sars dvignilo na 3638, število umrlih pa na 170.

Največ žrtev in novih okužb je še vedno na Kitajskem
Največ žrtev in novih okužb je še vedno na Kitajskem FOTO: Reuters

V Hongkongu so poleg pet novih smrtnih žrtev zabeležili še 11 novih obolelih, so sporočile zdravstvene službe. Na območju Hongkonga je bilo doslej 1600 primerov atipične pljučnice, med njimi 162 smrtnih.

Kanadske zdravstvene oblasti so sporočile, da sta za atipično pljučnico umrla še dva človeka. Za to boleznijo je tako v tej državi umrlo že 23 ljudi. Zadnja dva smrtna primera so, kot tudi vse predhodne, zabeležili v provinci Ontario, ki jo je bolezen tudi sicer najbolj prizadela.

Oblasti v Pekingu so včeraj odredile zaprtje vseh športnih objektov, od bazenov do igrišč za košarko, da bi omejile tveganje, ki jih prinaša epidemija atipične pljučnice, je poročal kitajski dnevnik Beijing Youth. Upravitelji objektov morajo te obenem razkužiti. Pekinške oblasti so sicer že v preteklosti zaprle javne prostore, kot so kinodvorane, knjižnice in gledališča.

V Pekingu se pripravljajo tudi na odprtje bolnišnice s 1000 posteljami, kjer bodo zdravili obolele za atipično pljučnico. V bolnišnico, ki jo je v tednu dni zgradilo 7000 ljudi, naj bi prve bolnike prepeljali še danes. Vasi v okolici Pekinga pa so v upanju zaustavitve širjenja epidemije z blatom in kamenjem blokirale ceste, ki vodijo vanje.

V Hongkongu medtem preučujejo primer 12 bolnikov, ki so po ozdravitvi očitno znova oboleli za atipično pljučnico, so sporočili strokovnjaki. Bolnišnična uprava v Hongkongu je tako začela preiskavo o omenjenih 12 osebah, med katerimi so jih šest ponovno hospitalizirali, njihovo stanje pa naj bi bilo stabilno.

O posledicah Sars se bodo prihodnji teden pogovarjali tudi ministri za zdravje Evropske unije, je sporočil tiskovni predstavnik grškega predsedstva unije v Atenah. Srečanje bo v Bruslju, na njem pa naj bi sodelovala tudi generalna direktorica Svetovne zdravstvene organizacije Gro Harlem Brundtland.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni