FIT 24UR

V Kopru se upirajo

Koper, 16. 01. 2007 12.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V koprskem zdravstvenem domu so se odločili, da cepljenja proti raku materničnega vratu ne bodo opravljali.

V Kopru ne bodo cepili deklic proti raku materničnega vratu
V Kopru ne bodo cepili deklic proti raku materničnega vratu FOTO: POP TV

V Zdravstvenem domu Koper so se po besedah vodje dispanzerja za ženske Tomislava Vitezice odločili, da cepljenja proti raku materničnega vratu ne bodo opravljali. Kot je pojasnil, na državni ravni še ni bila sprejeta enotna doktrina, kar pomeni, da odgovornost sprejme ginekolog, ki cepljenje opravi. Vitezica je dodal, da je cepivo le v 70 odstotkih zaščita pred rakom materničnega vratu, možni pa so tudi stranski učinki.

Povedal je, da obstaja okoli 100 različnih tipov virusa HPV (nizkorizični, visokorizični in zmernorizični), cepivo pa je učinkovito le pri virusu HPV 16 in HPV 18. Cepijo se ponavadi mlajše ženske in deklice od 11. leta dalje. Kot je pojasnil, imajo deklice kljub cepljenju 30 odstotkov možnosti, da zbolijo za rakom na materničnem vratu. Poleg tega so po njegovih besedah možni tudi stranski učinki, kot so povišana telesna temperatura, slabost, alergije in podobno. Rezultati učinkovitosti cepljenja pa bodo po njegovih besedah vidni šele čez 15 do 20 let.

Vitezica je še povedal, da je Mestna občina Koper ponudila tudi finančna sredstva za kritje stroškov cepljenja, vendar so se v Zdravstvenem domu Koper odločili, da te odgovornosti ne bodo prevzeli, dokler ne bo doktrina za cepljenje sprejeta na najvišji ravni.

ZZV v Kopru bo cepljenje izvajal

Bodo pa cepljenje v Kopru izvajali na Zavodu za zdravstveno varstvo. Kot je povedal vodja oddelka za epidemiologijo Boris Kopilovič, niso cepili še nikogar, imajo pa na zalogi cepivo. Dodal je, da sta za cepljenje zaenkrat naročeni dve pacientki. Cepljenje je samoplačniško, strošek cepljenja v celoti &8211; cepiti se je potrebno trikrat - pa je 360 evrov.

Po prvem cepljenju se cepljenje ponovi še čez dva meseca in čez pol leta. V tem času pacientka ne sme zanositi, je še povedal Kopilovič. Cepljenje priporočajo ženskam in deklicam med devetim in 26 letom starosti. Od negativnih stranskih učinkov pa je izpostavil povišano telesno temperaturo in bolečo rdečino na mestu vboda, anafilaktičnih reakcij povezanih z alergijo pa je razmeroma malo.

Kot je povedal, je cepivo skoraj 100-odstotna zaščita pred virusi HPV 6, 11, 16 in 18, ki so tudi najbolj pogosti, saj se okoli 70 odstotkov žensk okuži s temi štirimi oblikami virusa HPV. Cepljenje po njegovih besedah preprečuje tudi displazijo materničnega vratu, genitalne bradavice in predrakave spremembe nožnice.

Kritje stroškov iz obveznega zavarovanja?

V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva so ministra za zdravje Andreja Bručana in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pozvali, naj omogočita, da tudi Slovenija začne cepiti na stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Cepljenje stane 360 evrov
Cepljenje stane 360 evrov FOTO: POP TV

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Dorjan Marušič na to odgovarja, da "v kolikor bo slovenska strokovna srenja to cepljenje prepoznala kot dobrobit", je po ustaljenih postopkih tudi to novost mogoče vpeljati v roku šest do 18 mesecev. Kot je dejal, si težko predstavlja, da nek nov program ne bi opravil te verifikacijske poti, "kajti ne moremo nalagati zdravstveni politiki, da sprejema tudi strokovne odločitve".

Sindikat zdravstva in socialnega varstva je sicer danes predlagal, da bi veljalo razmisliti o prerazporeditvi sredstev za financiranje cepljenja. Predlagali so, naj Slovenija kupi en oklepnik manj, kot je bilo predvideno, saj bi s prihranjenim denarjem lahko cepili eno generacijo deklic.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pikam_dopust@yahoo.com
17. 01. 2007 07.46
Za podgane ne vem, na ljudeh se pa rec "testira" ze vec kot 5 let po celem svetu (po New York Timesu pa so slepe studije narejene celo za vec kot 10 let nazaj, ampak to je samo dnevni casopis)... Trenutno sta dva proizvajalca: Merck in GlaxoSmithKline. Kateri je boljsi (ali cenejsi) nimam pojma, kot mi tudi nikoli ni uspelo ugotoviti, zakaj pri dolocenih dohtarjih vedno dalec najboljsa Pliva, drugje pa npr. Pfizer :):):):) PS: Osebno veliko bolj verjamem ameriskim zdravnikom, ki so stalno na udaru tozb, kot pa slovenskim, kjer moras z lupo iskati nekoga, ki je bil kdaj kaznovan za kako napako, ceprav smo vsi ze doziveli, da smo - zaradi malomarnega odnosa pri poslusanju pacienta - dobili neprimerno terapijo oz. smo jo dobili prepozno. Ko mi tak zdravnik, ki ocitno za svoje odločitve skorajda nikoli ne odgovarja, nekaj svetuje, me pa resnicno skrbi...
endimion@email.si
17. 01. 2007 00.22
BTW: Kdo je pa uvoznik/donator raziskav v RS? In kdo so bli zdravniki, ki so dobil kak safari v afriki, da bojo promoviral kolk je to FINA ZADEVCA KI 100 DELUJE?
endimion@email.si
17. 01. 2007 00.19
hmm... sam tale stvar pa se mi zdi vseen ni dočakala tistih 10 let testiranj al se motim... torej v bistvu noben ne ve kaj bo čez 20 let... Lohk bo UPS, lohk bo YEAH! Vsaj men se zdi, da nisem zasledil, da bi 5-10 let mučil kake podgane/prašiče s tem zdravilom in vidl kaj bo... But yes... Nisem tako učen, kot morebiti Pikam_dopust al pa kdo drug iz Belja halja ceha... Dohtarji pr nas so tolk humani kot avtoelektričarji :D
pikam_dopust@yahoo.com
17. 01. 2007 00.13
Da ne pozabim - toplo svetujem zdravniskemu fohu, da se ne zapleta v debate o "pozresnem slovenskem prebivalstvu, ki bi vzelo vse, kar je zastonj". Verjemite mi, da si te debate resnicno ne zelite, ker niti najmanj ne bo tekla po vasem okusu....
pikam_dopust@yahoo.com
17. 01. 2007 00.07
Dokler mi bo nekdo od vas, ki celo uci na MFju, dopovedoval, da se nikjer na tem svetu ne da stestirati odpornosti na insulin (in to navkljub temu, da je celo WHO postavila referencne mere testov na tem podrocju), lahko tu še tako demonstrirate svojo previdnost, zame bo to vedno zgolj in samo demnostracija nezaupljivosti in upiranja necemu, cesar ne (po)znate in zato niste navajeni. Ampak zal je tako, da to nikoli ni bila prava resitev problemov, ki vam jih prinasajo stalno nove in nove "novotarije". Mimogrede - ce rec ne bi bila dovolj zanesljiva, imela dovolj dokazov o ucinkovitosti,... mislite, da bi jo v ZDA krile zavarovalnice? Well think again. Ampak ocitno je za slovencke pomembno to, da se zaradi enega slabega primera z vsemi 99 ostalimi, ki so pa OK, caka desetletja, da bo ja 100 OK (kar pa itak nikoli ni in ne more biti, zato tu res nima smisla izgubljati casa s sprenevedajocim iskanjem argumentov). Pa se prikladno je, ker se s tem zmanjsa delovna obremenitev, kaj ne?
nekdo...
16. 01. 2007 20.03
pikam_dopust veš če bi se potem po 2 letih pokazalo da je to cepljenje krivo naprimer za avtoimuno bolezen bi bila ti prva v vrsti ki bi tožla zdravstvo oziroma dotičnega ginekologa. če ti je to cepljenje toliko pomembno pa lahko greš na zavod za zdravstveno varstvo in si lepo to plačaš pa je stvar rešena. hvala bogu so vsaj eni zdravniki malo pametnejši od požrešnega slovenskega prebivalstva ki bi vzelo vse kar je zastonj pa čeprav strup.
pikam_dopust@yahoo.com
16. 01. 2007 14.28
Kaj pa ce ni zmota? Kako boste to bolniku, ki bo zbolel z rakom, pa mu ne bi bilo treba, razlozili? Da naj razume, da vi pac nocete tvegati? Prejsni mesec je NG objavil clanek o zdravnikih v vojni - kjer je citat vodje zdraviske enote: Moji zdravniki so najboljsi na svetu, ker jih zanima le to, kako bolnika pozdraviti, resiti, mu olajsati trpljenje. Civilni zdravniki pa se ubadajo samo s tem, kaj narediti, da jih nihce ne bi tozil. In potem najraje ne delajo nic." Zelo se strinjam - in ocitno imamo ta problem tudi v sloveniji. Kaksen bi ta problem sele bil, ce bi se zdravnike tudi dejansko tozilo v obsegu, kot ga poznajo v ZDA, ce so ze sedaj tako preracunljivi...
liew@email.si
16. 01. 2007 13.33
Zelo modra odločitev! Zakaj bi morali biti zopet poskusni zajci in čez 15 ali 20 let ugotoviti, da je bila to velika zmota. Morda bi res pri nekaterih bil vpliv pozitiven, koliko bi pa bilo lahko tistih z obratnim vplivom? Nekaj podobnega sem že doživela, zaradi tega ker je bila odločitev prehitro sprejeta. Na svojo srečo je nisem upoštevala, čeprav sem se morala pretvarjali. Rezultati so danes jasni; tisti, ki so se striktno držali navodil imajo danes alergijo. Naj bo vsaka novost 100 ve naj se njene dobre in slabe lastnosti in naj za njo stojijo vsi tisti, ki jo uvajajo in ne samo tisti, ki jo izvajajo. Veseli me, da prihaja čas, ko lahko stvari odklonijo tisti, ki jim je bila dana naloga. Včasih so jo morali sprejeti in izvajati. Arrget
pikam_dopust@yahoo.com
16. 01. 2007 12.58
Ker zdravilo ni 100 ucinkovito, preljubi zdravniki, ki baje delajo v dobro cloveku, ne privoscijo niti 70 ucinkovitosti. To da je 70 ucinkovitost slabsa kot 0 ucinkovitost (brez cepljenja) je mogoce doziveti le v bankanski republiki Sloveniji. Da o "grozljivih" stranskih ucinkih, ki so enaki tistim pri splosno sprejetem cepljenju gripe, sploh ne govorim. Bistveno je, da nekaj, kar je dovolj dobro za razvite drzave, ni dobro za Slovenijo in zato naj slovenke kar lepo se naprej ostanejo v srednjem veku. Bog nam pomagaj, ker moramo ziveti s to zdravnisko "stroko"!