FIT 24UR

Več podatkov na zdravstveni kartici

Ljubljana/Nova Gorica, 13. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zavod za zdravstveno zavarovanje začenja s poskusno uvedbo zapisa predpisanih zdravil na kartico zdravstvenega zavarovanja.

Na izkaznici zapisani podatki o zdravilih so namenjeni zdravnikom za lažje in bolj strokovno odločanje
Na izkaznici zapisani podatki o zdravilih so namenjeni zdravnikom za lažje in bolj strokovno odločanje FOTO: POP TV

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije začenja v novogoriški regiji s poskusno uvedbo zapisa predpisanih zdravil na kartico zdravstvenega zavarovanja. Zdravila, ki so bila izdana na zeleni recept v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, bo na kartico zapisal farmacevt ob izdaji zdravila v lekarni, pri čemer se sam postopek izdaje zdravil v ničemer ne bo spreminjal.

Podatki o predpisanih zdravilih, ki bodo sprva le v novogoriški regiji (Nova Gorica, Ajdovščina, Tolmin in okolica) zapisani tudi na kartici, so namenjeni zdravnikom za lažje in bolj strokovno odločanje ob predpisovanju zdravil in farmacevtom za svetovanje ob izdaji zdravil, navajajo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Na zdravstveno kartico naj bi sicer v prihodnje uvedli tudi zapis težkih alergijskih reakcij
Na zdravstveno kartico naj bi sicer v prihodnje uvedli tudi zapis težkih alergijskih reakcij FOTO: POP TV


Na zdravstveno kartico naj bi sicer v prihodnje uvedli tudi zapis težkih alergijskih reakcij in preobčutljivostnih reakcij zaradi zdravil. Uvedba omenjene novosti bo predvidoma v začetku prihodnjega leta potekala pod okriljem ministrstva za zdravje, podatke pa bodo na kartico zapisovali zdravniki s privolitvijo zavarovane osebe. Zapis je namenjen zdravnikom in ostalim zdravstvenim delavcem in jim bo med drugim v pomoč v primeru, ko se srečajo z bolnikom v urgentni situaciji oz. ko bolnika ne poznajo.