FIT 24UR

WHO: Sars še vedno uganka

Peking, 11. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) še ne pričakuje zmanjšanja epidemije sarsa v Pekingu. Predstavniki WHO so namreč pojasnili, da bolezen še premalo poznajo, zato so od kitajskih oblasti zahtevali več podatkov in analiz.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi bilo po svetu že približno 7300 primerov sarsa in 526 smrti.

Kot pravijo predstavniki WHO, je zaskrbljujoče dejstvo, da pri skoraj polovici novih obolelih za sarsom ni bilo stika z že obolelimi za to smrtonosno boleznijo. "Ne vemo, kako so se okužili z boleznijo, kar pomeni, da ne vemo, kaj se dogaja. In manj kot razumemo, težje je bolezen obvladati," je dejal predstavnik WHO.

sars
sars FOTO: Reuters

Na Kitajskem, z izjemo Hongkonga, je sars doslej terjal 235 življenj, 4844 je okuženih, v Hongkongu je z njim okuženih 1674 ljudi, umrlo jih je 212, v Singapurju pa zaenkrat poročajo o 27 smrtnih primerih atipične pljučnice in 205 primerih okužbe z njo.

V sedanji kitajski provinci in nekdanji portugalski koloniji Macao so danes potrdili prvi primer okužbe s sarsom, v Vietnamu so doslej zabeležili 63 primerov okužbe in pet smrti, na Tajskem pa sedem okužb in dve smrti. Na Tajvanu je atipična pljučnica terjala že 18 življenj, 173 oseb je za njo obolelo, na Filipinih poročajo o desetih primerih obolenja in dveh primerih smrti, v Maleziji pa o sedmih obolenjih in prav tako dveh smrtnih žrtvah.

V Aziji imajo primere okužbe s sarsom še v Mongoliji (devet primerov), na Indoneziji (dva primera), v Indiji (en primer) in v Južni Koreji (en primer). O smrtih iz teh držav ne poročajo.

Sars tudi izven Azije

Izven azijskega kontinenta je sars najmočneje prizadel Kanado, kjer so doslej zabeležili 145 obolelih in 22 smrtnih primerov. V ZDA je obolelih 64, umrl pa ni nihče.

V Evropi sarsa po podatkih WHO zaenkrat ni, vendar pa so okužbe zabeležili v številnih državah: v Italiji in Nemčiji imajo doslej po devet takšnih primerov, v Franciji sedem, v Veliki Britaniji šest, na Švedskem tri, v Romuniji, na Poljskem, v Bolgariji, v Švici, v Španiji, na Irskem in na Finskem pa po enega.

V Avstraliji imajo doslej štiri obolele za sarsom, na Novi Zelandiji enega, v Braziliji dva in po enega v Kolumbiji in Kuvajtu.

V Hongkongu strokovnjaki mrzlično iščejo zdravilo proti sarsu. Veliko si obetajo od odkritja, da virus sarsa celice napada podobno kot virus hiv.

V Afriki sum druge smrti zaradi sarsa

V Afriki je najverjetneje atipična pljučnica zahtevala že drugo smrtno žrtev. Kot je dejal nigerijski minister za zdravstvo Alphonsus Nwosu, je v bolnišnici v Nigeriji umrl neki Azijec, ki je tja pripotoval s Tajvana in pri katerem so pred tem opazili simptome, podobne obolenju z atipično pljučnico. "Gre za sum, ki pa še ni potrjen," je poudaril Nwosu.

Za sarsom je aprila v Južni Afriki umrl nek podjetnik, tako da bo to, če se sum potrdi, druga tovrstna smrt v Afriki. Strokovnjaki WHO se razširjenja epidemije na afriški kontinent sicer bojijo že od začetka, predvsem zaradi pomanjkljive zdravstvene oskrbe, številčnega prebivalstva in slabih življenjskih pogojev.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA