FIT 24UR

Z dieto nad epilepsijo

New York, 05. 02. 2008 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Atkinsonova dieta lahko zmanjša število epileptičnih napadov, so ugotovili ameriški znanstveniki.

Le kaj je v hrani bogati z maščobami, da povzroči zmanjšanje števila epileptičnih napadov?
Le kaj je v hrani bogati z maščobami, da povzroči zmanjšanje števila epileptičnih napadov? FOTO:

Odraslim, pri katerih z uveljavljenimi terapijami niso mogli zmanjšati števila epileptičnih napadov, bi lahko pomagala prilagojena Atkinsova dijeta, so ugotovili znanstveniki z Johns Hopkins School of Medicine.

Gre za dieto, ki dovoljuje neomejeno uživanje živil, bogatih z beljakovinami in nasičenimi maščobami, po drugi strani pa zelo omejuje uživanje ogljikovih hidratov (največja dovoljena količina je 15 gramov na dan). Omenjena dieta naj bi v mesecu dni prepolovila število napadov epilepsije.

Raziskava je pokazala, da prilagojena dieta le malo zviša nivo holesterola in trigliceridov v krvi. Znanstvenikom pa ni uspelo odkriti, na kakšen način tovrstna prehrana vpliva na zmanjšanje števila epileptičnih napadov.

Kaj je Atkinsonova dieta?

Gre za dieto, ki je doslej dvignila največ prahu. Atkinson je dieto, ki strogo omejuje ogljikove hidrate, vključno z zelenjavo in sadjem, in poudarja proteine in maščobe, vključno z zelo mastno in kalorično hrano, razvil pred več kot tridesetimi leti.

Kaj se ob dogaja v telesu?

Ker je prehrana revna z ogljikovimi hidrati, organizem svoje potrebe zadovoljuje z uporabo zaloge ogljikovih hidratov glikogena.

Glikogen se v telesu veže na vodo, ko pa se glikogen izkoristi, se voda izloči. Začetna izguba kilogramov je večinoma rezultat izgube vode in ne maščobe. Ko so zaloge glikogena porabljene, organizem začne kot vir energije uporabljati maščobe in beljakovine.

Atkinsonova dieta je nevarna za srce

Prejšnje raziskave so pokazale, da uživanje ogromnih količin nasičenih maščob poveča možnosti za bolezni srca in ožilja, poveča pa tudi nivo holesterola. V primerjani z drugimi dietami se je pri Atrkinsonovi dieti holesterol zvišal za 6 odstotkov, trigliceridi pa za 5,5 odstotkov. Zvišala sta se tudi homocistin, ki škoduje arterijskim stenam in fibrinogen, ki poveča tveganje krvnih strdkov.

SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.