FIT 24UR

Zadovoljni nagnjeni k debelosti

Osaka, 26. 01. 2008 06.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Družabni ljudje se redijo, zaskrbljeni pa hujšajo, so ugotovili japonski znanstveniki.

Japonski znanstveniki so ugotovili, da so družabni ljudje bolj nagnjeni k debelosti.
Japonski znanstveniki so ugotovili, da so družabni ljudje bolj nagnjeni k debelosti. FOTO: Reuters

V raziskavi japonskih znanstvenikov je sodelovalo 30 tisoč ljudi, ki živijo na severu Japonske, starih od 40 do 64 let.

Testiranci so odgovarjali na vprašanje o telesni višini in teži, rešiti pa so morali tudi osebnostni test. V raziskavi so nato preučevali odnos med posameznikovo osebnostjo in telesno težo.

Masako Kakizaki, vodja raziskave, je povedal, da imajo družabni ljudje pogosteje kot drugi indeks telesne mase (ITM) večji od 25, kar je že vrednost, ki se smatra kot prekomerna telesna teža.

Ob upoštevanju še drugih faktorjev, kot je kajenje, so v raziskavi ugotovili, da imajo ekstrovertirani moški 1,73-krat več možnosti za prekomerno težo kot introvertirani. Ekstrovertirane ženske pa imajo 1,53-krat več možnosti za nagnjenost k debelosti kot introvertirane ženske.

Osebe, ki so jih prepoznali kot ljudi z občutki tesnobe, pa imajo dvakrat več možnosti, da se pri njih pojavijo znaki podhranjenosti, njihov indeks telesne teže je namreč manjši od 18,5.

»Ti rezultati bodo lahko ključ oblikovanja ukrepov za preprečevanje debelosti ali podhranjenosti,« so povedali znanstveniki.

Kako izračunamo indeks telesne mase?

ITM = telesna teža (kg) / telesna višina (m2)

Telesna teža je primerna, če indeks telesne mase znaša od 18,5 do 25. Vrednosti pod 18,5 pomenijo, da smo podhranjeni, vrednosti nad 25 pa, da imamo prekomerno telesno težo. Nevarne zdravju so še posebej vrednosti indeksa telesne mase nad 30, ko govorimo o pravi debelosti.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DarthRevan
27. 01. 2008 10.56
izračun ITM je teža deljeno z višina na kvardat, zato m^2 je napaka v okvičku
sharona
27. 01. 2008 10.52
od kdaj se telesna višina meri v kvadratnih metrih?