Naslovnica

Sklenili pogajanja o politiki plač

Ljubljana, 17. 04. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Socialni partnerji, zastopniki vlade, delodajalcev in sindikatov so na današnjem sestanku končno parafirali dodatek k sporazumu o politiki plač v gospodarstvu za obdobje 1999-2001. Socialni partnerji so se tako dogovorili o načinu usklajevanja plač v gospodarstvu in za povečanje regresa v gospodarstvu iz 107.712 tolarjev na 117.298 tolarjev.

Avgusta se bodo tako plače v zasebnem sektorju uskladile za 92,5 odstotka rasti cen življenjskih potrebščin. Druga uskladitev, ki jo je zahteval sindikat, pa bo januarja prihodnje leto, ko se bodo plače dvignile za 2,7 odstotka.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Vlado Dimovski dogovor ocenjuje kot velik uspeh, ker so po dolgih letih vse sindikalne centrale in vsi predstavniki delodajalcev pristopili k aneksu, ki bo veljavni dogovor (rok poteče konec junija) podaljšal do konca leta. Delodajalci in sindikalisti so prav tako zadovoljni, saj so glede sporne eskalacije dosegli kompromisno rešitev. Podpis danes parafiranega aneksa bo predvidoma v četrtek, 19. aprila.