Naslovnica

Sklepni del taktične vaje SV

Slovenska Bistrica, 10. 11. 2000 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Udeležence sklepnega dela taktične vaje Slovenske vojske (SV) Odločen odgovor 2000, ki poteka na območju med Celjem,

Mariborom in Ptujem, je danes zjutraj obiskal vrhovni poveljnik slovenskih oboroženih sil in predsednik države Milan Kučan. Vrhovnega poveljnika je v vojašnici v Slovenski Bistrici najprej pozdravila častna četa gardnega bataljona, nato pa mu je poveljnik tretjega operativnega poveljstva in poveljnik vaje brigadir Alojz Završnik s sodelavci predstavil dosedanji in predvideni potek vaje.

Po besedah predsednika Kučana je vaja pomembna za razvoj in usposabljanje SV in za preverjanje njene sposobnosti za prilagajanje vojaškim standardom in postopkom zveze NATO ter njenim priporočilom in pričakovanjem. Vaja je tudi priložnost, da se preveri usposobljenost enot in poveljstev SV in njihova primerljivost z enotami severnoatlantske zveze.

Kučan je izrazil tudi zadovoljstvo, da vaja kljub sorazmerno slabim vremenskim razmeram poteka po načrtih, kar kaže na visoko usposobljenost poveljstev, enot in vojakov ter na dobro vzdrževanje opreme, ki je prenesla neugodne vremenske pogoje. Najbolj pomembna pa je po besedah vrhovnega poveljnika visoka disciplina v SV, ki je prispevala tudi k temu, da ni prišlo do nobene nesreče.

Vojaške aktivnosti v okviru sklepnega dela vaje Odločen odgovor 2000 so stekle danes zjutraj ob 4. uri z intenzivnimi premiki vojaških enot in bojne tehnike na območju med Celjem, Mariborom in Ptujem, s težiščem na območju občin Hajdina, Kidričevo, Majšperk, Podlehnik, Slovenska Bistrica in Videm pri Ptuju. Vojaške aktivnosti enot na terenu, ki bodo trajale predvidoma do 15. ure, spremljajo tudi imitacije artilerijskega ognja in intenzivno preletavanje letal.

Na območju taktične vaje je danes več kot 3.500 udeležencev, med njimi pa so tudi pripadniki rezervne sestave Slovenske vojske.