Naslovnica

Slovenske aktivnosti v Paktu stabilnosti

Ljubljana, 27. 12. 2000 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Slovenija bo v prvi polovici leta 2001 sopredsedovala delovnemu omizju demokratizacija in človekove pravice v okviru Pakta stabilnosti za JV Evropo. V sklopu tega omizja je Slovenija že v letu 2000 v sodelovanju s Svetom Evrope vodila delovno skupino za človekove pravice in manjšine, podporo pa sta dobila dva slovenska projekta: ustanovitev mednarodnega centra za medetnične odnose in manjšine ter mednarodne podiplomske šole ekonomije za južno in jugovzhodno Evropo.

Več kot leto dni po konferenci pakta stabilnosti v Sarajevu Slovenija sodeluje na vseh treh delovnih omizjih pakta: za demokratizacijo in človekove pravice, za ekonomsko obnovo in razvoj ter za varnostna vprašanja. Najuspešnejša slovenska pobuda v okviru zadnjega omizja je Mednarodni sklad za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF), ki je doslej očistil 70 odstotkov bosansko-hercegovskega ozemlja, posejanega z minami. Zahvaljujoč paktu stabilnosti je ITF svoje dejavnosti lahko razširil tudi na Hrvaško, Makedonijo, Kosovo in Albanijo.

V letu 2001 bo ITF tako začel prvi projekt, ki naj bi dokazal regionalni pristop in čezmejno sodelovanje. Z donacijo Evropske komisije v višini dveh milijonov evrov bodo razminirali bregove Save na bosansko-hercegovski in hrvaški strani ter zgradili informacijski center, ki naj bi usklajeval podatke in zbiral zemljevide minskih polj.

Projekt, ki je nastajal od septembra v sodelovanju z bosanskim in hrvaškim centrom za razminiranje, je edinstven, saj bodo razminiranje izvajali vzporedno v obeh državah.

Informacijski center pa je pomemben zaradi uskladitve podatkov in zemljevidov minskih polj v celotni regiji.

Center bo začel delovati v BiH in na Hrvaškem, nato pa naj bi svoje dejavnosti razširil še na ostale države na Balkanu, ki se ubadajo s problemom razminiranja. Končni cilj ITF je vzpostavitev regionalnega informacijskega sistema, ki bi lahko zagotavljal enotno bazo podatkov o minah v JV Evropi. Računalniške baze bodo omogočale sodobnejši, predvsem pa enoten in aktualen sistem vodenja dokumentacije o miniranih območjih.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni