FIT 24UR

14-letnica z 200 kilogrami

Norwood, 29. 03. 2010 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

''Z debelostjo se spopadam že od tretjega leta,'' o sebi pove 14-letna Maria, ki z 200 kilogrami pogosto žanje neodobravajoče poglede in komentarje okolice. A kar je še huje – debelost resno ogroža njeno zdravje.

Pri komaj 14-letih je Maria tehtala 200 kilogramov.
Pri komaj 14-letih je Maria tehtala 200 kilogramov. FOTO:

''Zdravniki mi že leta govorijo, da ne bom dočakala 18. leta, če se bom še naprej tako redila. In to me je končno streznilo. Kajti hočem živeti in zase narediti še toliko stvari,'' pripoveduje Maria Caprigno, ki je pri komaj 14 letih tehtala kar 200 kilogramov. Pravi, da se je začela rediti že pri treh letih in da je kot debel otrok pogosto doživela neodobravajoče poglede in celo komentarje mimoidočih. ''Govorili so: 'O moj Bog, kako je debela. Zakaj ne gre na telovadbo?' Težava je v tem, da imam zelo rada hitro hrano in da se ne maram gibati. Raje kot da bi šla na sprehod, poležavam na kavču,'' še pove. ''Morda pa imamo debelost tudi v genih, kajti moja mama in oče sta precej močna. Tako da sem nekako odraščala v duhu veliko hrane in malo gibanja.''

V zadnjih letih je Maria sicer skušala odvečne kilograme izgubiti z raznimi dietami, a ji nič ni pomagalo. Zato se je skupaj s starši odločila, da bodo zdravnike prepričali v operacijo, s katero bi deklici odstranili kar 80 odstotkov želodca in ji tako zmanjšali apetit. Ker bi manj jedla, bi Maria tudi hitreje hujšala.

Ali je z zdravniško pomočjo Mariji uspelo shujšati, pa si preberite v članku na spletni strani Vizita.si.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

franz1988
31. 03. 2010 13.18
S plačo slovenske delavke v trikotažni industriji bi hitr shujšala. S plačo Cvikla, pa bi jo razgnal že prvi teden.
kokoro
30. 03. 2010 16.01
mineka, vsekakor ne gre zanemarjat vpliv raznih kemikalij, ampak bolj kot plastenke so problem pijače v njih, saj vsebujejo ogromno sladkorja. Torej glavni vzroki za takšno debelost so še vedno sedenje pred računalnikom in tv-jem ter vnašanje prekomernih količin hrane (predvsem sladkor je problematičen, ker te zasvoji).
Runar
30. 03. 2010 15.10
Tuki po vsej verjetnosti ne gre za zdravstvene probleme, če sama pravi da preveč poje in da ne telovadi. In to, da zdravniki naredijo tako operacijo punci, ki "se ne mara gibat in rada je hitro hrano" to pa je zame GREH in popolna bedarija. Kaj so s tem naredili? NIČ! Najbol da ji kar vsako leto še mal želodca odrežejo, kolker se bo spet raztegnil od kopičenja junka na svoje telo.
Leontysik
30. 03. 2010 11.02
MANJ ŽRET PA MAL MIGAT PA BO PREC 100 KG MANJ. STARŠA PA NA SOCIALNO PRIJAVIT KER ZANEMARJAJO OTROKA.
xyz.G
30. 03. 2010 02.09
odvisno od presnove, genov, bolezen ... je kar nekaj dejavnikov ki so zakrivili tole
pijanec22
29. 03. 2010 21.09
@POKORA77: to reče vsak starš. Veliko staršev misli, da če otroku omejiš hrano in mu 1 uro na dan pustiš, da gre ven, da bo shujšal. Otroku je treba pustit, da okoli nori z vrstniki, pa zagotovo ne bo debel.
KD1
29. 03. 2010 20.09
:O Grozno, žalostno. Zato pa vedno pravim, da se majhnim otrokom ne sme neprestano krofov kupovat in tortic in smokijev in pomfrija in čokolad! Prehranjevanje, ki se ga otrok v zgodih leti nauči, ga spremlja celo življenje!
Pirdol
29. 03. 2010 16.54
Tule usi "tapametni" še enkrat preberte tale del besedila : ' Težava je v tem, da imam zelo rada hitro hrano in da se ne maram gibati. Raje kot da bi šla na sprehod, poležavam na kavču,'' še pove. in tu so zihr sam starši krivi.....KAKE MATE EJ.......ka se je pa fora enmu bajsu sprijaznat da je debel ???? Da bi pa se mogoč kj začel sam sebe kontrolirat pa ukvarjat s čim tist pa ne an ? Če se pa njej neda nč migat pol pa naj bo taka ko je....ker ni važno ka ji oni nardijo, če ona nebo nč za to naredla ji tut 10000 operacij nebo pomagalo ANEE ??
Martin Cigler
29. 03. 2010 16.51
če so starši debeli res ne vidim potrebe da je še otrok najlažje se je zgovarjat na gene pa bolezen in ostalo sranje če si ne pomagaš sam ti nihče ne more
mineka
29. 03. 2010 16.17
Plastične dude, plastenke za hrano in pijačo itd. vsebujejo velike količine bisfenola a, ki ima podobne učinke kot ženski hormon estrogen. Veliko proizvajalcev hrane in pripomočkov za dojenčke se je že odločilo, da te embalaže ne bodo več uporabljali (Mapa, dm-Drogerie Markt, Novatex...). Bisfenol a je škodljiva kemikalija, ki zastruplja organizem, poleg tega pa spreminja delovanje hormonov, po domače povedano, v telesu se dogajajo stvari, ki se sicer dogajajo pri ženski, ki je noseča. Za nosečnice je značilno veliko povečanje apetita ter pigmentni madeži po obrazu. Vedno več študij dokazuje, da je bisfenol a glavni krivec za povečano težo že pri dojenčkih, z leti pa se problem samo stopnjuje. Poleg tega je postal velik problem pigmentni madeži na obrazih žensk (najpogosteje pod nosom, ki zgledajo kot brki - žrtev tega je tudi Katarina Kresal), ki so včasih nastali samo v času nosečnosti, nato pa zginili. Danes pa je to vsesplošen pojav pri ženskah, ki se je pojavil hkrati z modo pitja velikih količin vode in ostalih pijač iz plastenke. Vsem svetujem, da si preberete informacije na to temu, na spletu jih je zelo veliko, in da takoj prenehate uživati hrano in pijačo iz plastenk. Telo bo sicer potrebovalo precej časa, da se postavi v ravnovesje, vendar sčasoma se bo. Sicer pa je ta bisfenol a že precej znan, če recimo vap otrok trenira kakšen šport, mu je trener verjetno že prepovedal plastenke - to sem slišala že od precej staršev, prav tako se tega zavedajo športniki in rekreativci. V tej temi pa to pišem, ker prekomerno težo pri otrocih najverjetneje v večini primerov povzroča ravno bisfenol a in tu se ne da prav nič pomagati, lakota je tako huda, da preprosto moraš jesti (vprašajte kako nosečnico, ali se je sposobna upreti hrani, ko dobi napad volčje lakote). Da pa bi se nekdo redil, hkrati pa pojedel malo kalorij, kot piše v tem članku, kjer mati trdi, da njena hči malo je in vse nizkokalorično pa pač ni res. Seveda ima nekdo počasnejšo nekdo pa hitrejšo in bolj učinkovito presnovo, vendar pa ni možno, da se boš redil pri uživanju malo kalorij. Vzrok je, kot sem že pojasnila, v napadih lakote, ko preprosto moraš jesti. Seveda pa starši to raje zamolčijo, povedo, da otroka prehranjujejo zdravo, hkrati pa "pozabijo" povedati, da večino dneva otrok sicer je zdravo, zvečer pa v napadu lakote sprazni cel hladilnik, poleg tega pa starši nimajo pojma, za kaj vse otrok zapravi žepnino.
bne08
29. 03. 2010 14.22
1.za vse debele otroke so krivi starši in nihče drug 2. bolezen..., ščitnica ji ne dela verjetno da ja, v glavi 3. debelost v genih, ne me basat..bullshit se temu reče
BB29693
29. 03. 2010 14.08
Žalostno, da je taka (že) pri 14 letih.
sir. Oliver
29. 03. 2010 09.46
Njen največji problem je da ne more nikamor na plažo Kamorkoli pride jo razni ljubitelji živali porivajo nazaj v morje
am_staff
29. 03. 2010 08.56
Rekordi so pred njo. Če pa je bolna, je pa to hudo.
POKORA77
29. 03. 2010 08.48
Ne vem kje se najdete s takimi komentarji. Tudi jaz imam hči, ki je žal preveč močna. Pa ne zato, ker preveč je ali premalo giba. Vsak njen grižljaj je premišljen, sladkarij ne kupujemo, v šoli dietna prehrana, vsakodnevno gibanje in treniranje. Pa je stara komaj 7 let. Ne mečite vse v en koš in pošiljat starše k psihiatru, kajti tukaj je lahko še veliko faktorjev, ki vplivajo na debelost.
Shitter
29. 03. 2010 08.30
ja...glede na to da rada je in se ne mara premikat...potem za svoje zdravje odgovarja čist sama...tega res ne zastopim, zakaj pol joče pa toži po temu, kako jo ljudje zmerjajo in jo čudno gledajo..?!? ...zastopu bi da bi bilo pogojeno z prebavo (ščitnica, želodec), ne pa zato, ker enostavno sama tolk požere...
Sloncek_boncek
29. 03. 2010 08.15
juhu link na vizito!
Saki97
29. 03. 2010 08.15
In kje je socialna služba. Vsak starš otrok, ki je do 12tega leta debel, bi moral na zagovor na socialno. In k psihologu.
tao3
29. 03. 2010 08.09
gxb: res je, samo tale ima samo en greh, ostalih pa zaradi tega ne more delat ;)
wertex
29. 03. 2010 07.27
požrešnost je greh