FIT 24UR

Akutne okužbe dihal so v porastu, čakalnice pokajo po šivih

Ljubljana, 24. 11. 2014 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Če ste se te dni odpravili z otrokom k zdravniku, ste bili najverjetneje šokirani nad množico bolnih v čakalnicah. Tudi v vrtcih in šolah se pozna, da je sezona različnih akutnih obolenj v razmahu. Obešalniki v garderobah samevajo, prav tako so številni razredi zdesetkani.

Kot so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), se sezona respiratornega sincicijskega virusa (RSV) in drugih respiratornih virusov že odraža v višji incidenci akutnih okužb dihal oziroma v povečanem obisku v ambulantah osnovnega zdravstva. Približno pri desetini testiranih, ki so imeli okužbo zgornjih dihal, je bil potrjen RSV.

Okužbe z RSV so najnevarnejše za novorojenčke, dojenčke in majhne otroke ter starostnike.
Okužbe z RSV so najnevarnejše za novorojenčke, dojenčke in majhne otroke ter starostnike. FOTO: Thinkstock

"Med drugimi povzročitelji akutnih obolenj dihal je visok delež rinovirusov. Več je tudi virusov parainfluence. Kot povzročitelji okužb dihal se stalno pojavljajo tudi enterovirusi in adenovirusi," pojasnjuje Maja Sočan z NIJZ in dodaja, da v zadnjih tednih še niso zaznali primera gripe. Kot dodajajo, v evropskih državah še ne poročajo o izraziti rasti incidence gripi podobne bolezni, poročajo pa o posameznih primerih gripe. "Delež vzorcev pozitivnih na influenco je približno dva odstotka, nizek delež pa pomeni, da se sezona gripe tudi v EU še ni začela."

Več bolnikov s t.i. atipično pljučnico

Poleg okužbe z virusom RSV, zadje čase beležijo nekaj več primerov okužbe z bakterijo mycoplasma pneumoniae (znana kot atipična pljučnica). Tatjana Lejko Zupanc, ki je namestnica predstojnika Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja je dejala, da sicer beležijo običajno povečano število bolnikov (kot vedno v tem času), prav tako so sprejeli nekaj več bolnikov, ki imajo dokazano okužbo z bakterijo mycoplasma pneumoniae. Zaenkrat v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana niso sprejeli dodatnih priporočil ali navodil za bolnike in obiskovalce.

Kako prepoznati okužbo z RSV?

Respiratorni virusi največje tveganje predstavljajo za dojenčke in majhne otroke, pri katerih poleg prehlada lahko povzročijo resnejša obolenja dihal. Če je le možno, se v času teh obolenj (od novembra do konca aprila) ne zadržujte v prostorih, kjer so množice ljudi, še posebej, če gre za zaprte prostore, kot so nakupovalni centri.

Okužba z RSV se odrazi kot prehladno obolenje z izcedkom iz nosu, nos je slabo prehoden, blagim kašljem in zmerno povišano temperaturo. Pri majhnih otrocih pa se lahko vnamejo drobne dihalne poti (bronhiolitis), kar povzroči kašelj, ki je lahko piskajoč, lahko pa se pojavi tudi dihalna stiska. Otrok z bronhiolitisom hitro in plitko diha, tudi utrip srca je hitrejši, joka in je razdražen. Otrok odklanja hrano in tekočino, zato pogosto nastopi dehidracija.

Okužba z RSV ogroža predvsem novorojenčke in dojenčke, stare od 3 do 6 mesecev. Ob pojavu temperature in prehladnih znakov, je potrebno otroka pozorno opazovati in ob pojavu hitrega, plitkega dihanja poiskati zdravniško pomoč. Pregled je potreben tudi, če otrok noče jesti in piti. Pri majhnih otrocih lahko hitro nastopi izsušitev, opozarjajo na NIJZ.

Največ pri virusnih obolenjih lahko naredite sami s počitkom, uživanjem zadostne količine tekočine in z zbijanjem visoke telesne temperature. Če vročina vztraja več kot 3 dni, pa se posvetujte s svojim zdravnikom.
Največ pri virusnih obolenjih lahko naredite sami s počitkom, uživanjem zadostne količine tekočine in z zbijanjem visoke telesne temperature. Če vročina vztraja več kot 3 dni, pa se posvetujte s svojim zdravnikom. FOTO: Thinkstock

Okužbe z RSV so najnevarnejše za novorojenčke, dojenčke in majhne otroke ter starostnike. Težji potek se lahko pričakuje tudi pri bolnikih, ki prejemajo zdravila, ki zavirajo delovanje imunskega sistema, pri ljudeh, ki imajo kronične bolezni (srčni bolniki, bolniki s KOPB, bolniki s kronično ledvično odpovedjo, bolniki z revmatološkimi boleznimi, bolniki s sladkorno boleznijo ...), znano je tudi, da je potek gripe težji pri nosečnicah.

Pri večjih otrocih (nad 2 leti) in šolarjih je RSV po pravilu lahka bolezen - zgolj prehladno obolenje z malo vročine ali celo brez nje. Otrok gre lahko v vrtec ali šolo, ko nima več vročine in normalno je ter pije. Največ pri virusnih obolenjih lahko naredite sami s počitkom, uživanjem zadostne količine tekočine in s tem, da po potrebi vzamete zdravilo za znižanje povišane telesne temperature. Če vročina vztraja več kot tri dni, če se pojavijo težave z dihanjem (občutek, da nam zmanjkuje zraka, dihanje je hitro in plitvo) ali v primeru poslabšanja kronične bolezni, je v tem primeru morda dobro, da pokličete svojega zdravnika in se posvetujete z njim.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dragobabi
25. 11. 2014 23.12
+3
a ste končno pogruntal, mate pa dolgo lajtngo, pol Slovenije je že bolane, pa tale virus/bakterija je prav konkretno trdovraten, traja tedne, da se ga znebiš
layers
24. 11. 2014 15.46
+15
kemtrejli, pa recte kar hocete, ali pa se naprej zatiskajte oci in si lazite da je to teoreticno nemogoce
hotchilipoper
24. 11. 2014 13.29
+8
Nad Kredarico je lepo belo nebo
Sokril
01. 12. 2014 17.05
Verjetno sledijo komentarji, da ni znanstveno dokazano, da je normalno nebo modro.
jobovka
24. 11. 2014 12.40
+17
Avijoni nam posipajo bolezen poglejte že enkrat v zrak. Berite CIMN
hansola
24. 11. 2014 13.12
-13
CIMN so opranoglavci, ostala jim je luknja, ker je ne pere več Tito, pa morejo s čim norim spet nafilat. Ne obstaja niti en dokaz, niti en video iz letala (čudno ne?) in niti eno pričanje par deset tisoč zaposlenih v letalskem sektorju...
blokirani
24. 11. 2014 13.22
-15
rezervni
24. 11. 2014 13.27
+16
Bouš?
24. 11. 2014 13.57
+19
jst sem študiral letalstvo na ljubljanski strojni fakulteti. Smo se pogovarjali glede tega posipanja. Ja je mogoče posipati in to so tudi izvajali prvič v Vietnamski vojni, ko so američani poskušali z dežjem oz blatom onemogočiti vietnamce (pa so na koncu bolj le sebe) potem so se s tem igrali kitajci za olimpijske igre in rusi za obletnico komunizma. to kar posipljejo je srebrov ijod
layers
24. 11. 2014 15.47
+11
srebrov jodid, aluminij, nanomedicina, ni da ni, vec receptov za razlicne dosezke
DuhSaSjekirom
24. 11. 2014 12.38
+0
pred 2 tedni zbolel...kar 10 dni me je zamaslo. Predvsem gnoj v pljucih kasljat. Zjutraj ven. It ven pa se zlaufat pomagalo spucat pljuca.
krohotalo
24. 11. 2014 12.42
+8
enako pri meni, nenormalno dosti sluzi. ko pa sem šel k dohtarci pa mi je predpisala zdravila proti kislini:-)
hotchilipoper
24. 11. 2014 12.34
+2
V takem vremenu ni to nič čudnega
Ramzess
24. 11. 2014 12.00
+1
Otrok ni v vrtcih in šolah, katastrofa, ah dajte no. So le bolni.
meta37
24. 11. 2014 11.47
+36
Slike otrok ne sodijo na splet! Nekoč, ko smo otroci divjali po naravi, ni bilo toliko bolezni kot danes v tem norem svetu tehnologije in nekoč je bilo tudi ozračje dosti bolj čisto kot danes.
Ramzess
24. 11. 2014 11.59
+16
rezervni
24. 11. 2014 13.26
+19
...in "modernih" staršev. Dejmo otroku tablco v roke pa naj se igra, bomo mel vsaj mir.. pa še skrbel nas nebo ker se nima kje poškodovat! nažalost je tako razmišljanje postalo hit ;))