FIT 24UR

Ali svojim otrokom lažete?

Ljubljana, 25. 06. 2009 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čeprav majhne in nedolžne, so laži, ki jih govorite svojemu otroku, lahko razlog, da vam kasneje v življenju ne bo nikoli zaupal. Od otroka tudi ne morete pričakovati iskrenosti, če je ne pozna.

Vedno kadar izrečete laž, pa čeprav majhno in nedolžno, izgubite priložnost za odkrit pogovor z otrokom. Star pregovor pravi, da ima laž kratke noge. Res je, tudi majhne laži, s katerimi želite otroka le prepričati, naj določeno stvar naredi ali ne, niso ravno primerne. Otroka lahko le vi s svojo odkritostjo naučite, da bo vedno iskren do vas, ne glede na to, za kakšno stvar gre.

V naslednjih vrsticah smo zbrali nekaj najbolj pogostih 'malih starševskih laži'.

Klasika

"Avto ne bo odpeljal, dokler se ne pripneš z varnostnim pasom!
Raje recite: "Veš, mamico in očka skrbi za tvojo varnost, zato se ne bomo odpeljali, dokler se ne pripneš!"

"Oh, tako veliki fantje pa res ne smejo imeti več dude!"
Hmm ... Le kako naj otrok ve, do katere starosti je dobro imeti dudo, ne nazadnje si je pa tudi ni sam izbral! Smešno je, da starši otroku ponudijo dudo, potem pa se lepega dne spomnijo, da je ne potrebuje več! Ne lažite otroku, da je prestar za dudo, raje mu previdno povejte resnico. "Vem, da imaš zelo rad dudico, a tako veliki otroci kot ti jo počasi že nehajo uporabljati. Veš, ni ravno dobra za tvoje zobe. Poskusila bova najti nekaj, s čimer se boš ravno tako potolažil."

Več o starševskih lažeh pa tukaj.

 

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kursa
25. 06. 2009 19.10
hmm mi tud nikol nismo imel tezave z dudo, sam ga sploh ne mormo spravt na wc kakat...ja, pa pet let ma..heh.. drugac pa se seveda use lepo pove, tud skoz igo, pa da neki odnese od tega... laganje pa ksno ustrahovanje je pa brezveze, ker potem to otroku ne da miru, teb pa tud ne, da se zmer misl na tist....k otroc niso neumni, ne pozabjo stvari kr tko...
motofrik
25. 06. 2009 08.42
No, z dudo nimamo teh skrbi -jo je sam že pri štirih mesecih odvrgel. Res, otroku je treba povedati resnico. Ko sva začela hoditi k zobozdravniku, se ga je vedno bal in jokal. Potem pa sva se pogovorila, seveda skozi igro. Ni bilo panike, je sam odprl usta in imel roke čisto pri miru. In celo sam si je začel umivati zobke.