FIT 24UR

'Ljudje, ki nimajo takšne izkušnje, ne morejo vedeti, kako je, ko veš, da moraš dati odpreti glavo'

Ljubljana, 18. 05. 2016 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

23-letno Anjo Zamida v začetku junija čaka operacija ciste pinealne žleze. Ta jo bo, tako upa, rešila bolečin, ki jo spremljajo že leto dni. Poseg bi lahko opravili tudi v Sloveniji, a se je po tehtnem premisleku odločila za Nemčijo. "Glede na to, da gre za moje življenje, želim le, da operacija uspe," pravi.

23-letna Anja Zamida bo že čez dva tedna odpotovala v Nemčijo na operacijo, ki ji bo, tako je prepričana, vrnila njeno staro življenje – življenje brez bolečin in številnih zdravstvenih težav.

Anja Zamida
Anja Zamida FOTO: Kanal A
Pinealna cista je lahko normalna varianta ali bolezensko stanje. To je z membrano omejena tekočina nad pinealno žlezo (tekočinska vrečica), ki sega iz zadnje strani možganskega debla v tekočinsko plast, ki obdaja možgane. Pri veliki večini je pinealna cista naključna najdba pri slikanju glave zaradi nespecifičnih težav (glavobol, ravnotežne motnje, omotičnost, slabša zbranost …), majhna in ne zahteva kirurškega ukrepanja in le periodično spremljanje s ponavljajočimi MRI slikanji. UKC Ljubljana
Njena zgodba se je začela pred letom dni, ko so ji zdravniki v središču možganov odkrili veliko cisto pinealne žleze. "Poleg bolečin v mišicah, kosteh se srečujem s slabo koncentracijo, kronično utrujenostjo, glavoboli, slabostjo, zamegljenim vidom in tako naprej. Cista leži v samem središču možganov, kjer se nahajajo pomembne funkcije za delovanje človeka, zato grozi mojemu zdravju in dejstvo je, da mora ven iz moje glave, saj je že tako velika, da lahko v nadaljnje povzroči resne probleme," je na Facebooku napisala Anja, ki se je odločila javno izpostaviti, da bi tako prišla do sredstev za operacijo. S pomočjo dobrih ljudi ji je uspelo, 3. junija jo pričakujejo na nevrokirurški kliniki v Greifswaldu.

Verjamemo, da se večina veseli z Anjo, vendar pa nanjo letijo tudi očitki, ker se je odločila za Nemčijo, čeprav bi lahko operacijo opravili pri nas. "Moram reči le to, da žal ljudje, ki nimajo takšne izkušnje, nikakor ne morejo vedeti, kako je, ko veš, da moraš dati odpreti glavo," na to odgovarja mladenka iz Semiča, ki pravi tudi, da njen namen nikoli ni bil blatiti slovenske zdravnike.

Kirurga je izbrala po tehtnem premisleku. "Poiskala sem zdravnika, ki ima za sabo že veliko teh operacij in dela z metodo, ki je najmanj agresivna in najbolj varna. Glede na to, da gre za moje življenje, želim le, da operacija uspe in da ne bi trpela hujših posledic," pravi Anja. Poseg je rizičen, a jo je zdravnik, kot pravi, zelo pomiril. Koliko časa traja okrevanje, je odvisno od posameznika do posameznika. Mi stiskamo pesti za pogumno mladenko, da bo čim prej spet popolnoma zdrava stara Anja. 

Poseg, ki Anjo še čaka, je konec aprila na isti kliniki prestala 25-letna Koprčanka Sara Mavri. Operacija je dobro uspela in v začetku maja je Sara sporočila, da se počuti že veliko bolje kot prej. "Pritiska v glavi ni več! Ker je tvorba zginila! Spomin je nekoliko boljši. Lažje razmišljam. Stojim tako ravno, da se čudim sama sebi! Kronicna utrujenost je veliko manjša! Dogaja se mi čudež. Hvala za vse molitve, vse misli in vso podporo na tej moji poti. Operacija je šla čez brez zapletov," je zapisala na Facebooku.

Operacijo opravljajo tudi v Ljubljani

Čakalna doba za benigne spremembe v glavi z označbo stopnje nujnosti hitro je do 3 mesecev.

Na UKC Ljubljana so za 24ur.com potrdili, da bi dekleti lahko operirali tudi pri nas. Pojasnili so, da odkritje ciste ne pomeni nujno napotitev na operacijo, zanjo se odločijo, če zaradi svoje lege ali velikosti povzroča težave. "Ciste 1–1,5 cm še nimajo učinka na okolne strukture, pa tudi malo večje ciste zelo pogosto ne povzročajo ustreznih težav, vendar bolniki svoje težave sami povezujejo z njimi. Tudi večje so lahko naključne najdbe brez vsakršnih težav in v teh primerih bolniki celo odklanjajo operacijo," so na naša vprašanja odgovorili v največji slovenski kliniki.

"Operacija je potrebna pri večjih simptomatskih cistah in je lahko mikrokirurška ali endoskopska, včasih tudi stereotaktična aspiracija. Vse vrste operacij opravljamo na UKCL. Vsi naši pacienti do sedaj so dobro prestali poseg. Namen operacije je dekompresija (sprostitev tekočine iz ciste), biopsija (pridobiti vzorček stene ciste za histološko analizo) in po možnosti odstranitev ciste v celoti," so še pojasnili.

Dodali so, da sta v izkušenih rokah obe metodi enakovredni. "Endoskopska naj bi imela zaradi manjše invazivnosti nekoliko manjšo verjetnost zapletov. Če se zapleti pripetijo, pa so zelo nevarni (zapora globokih možganskih ven, infarkt možganskih jeder, komatozno stanje, škiljenje …). Zato nevrokirurgi posebej natančno presojajo, ali so težave res povezane s cisto ali ne."  Zato, kot pravijo, bolnik niti doma niti v tujini ne more dobiti zagotovila, da bo po operaciji živel normalno naprej brez vseh težav. "To je še bolj verjetno, če obstajajo pridružena stanja možganov, kot sta postkomocijski sindrom, stanje po meningitisu itd."

Tako poteka endoskopska odstranitev ciste pinealne žleze: 

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mare.florida
18. 05. 2016 16.08
+11
Prav ima...SREČNO ANJA!!!
Abrams
18. 05. 2016 14.49
+5
Zadn čas, da nehamo s tem socialnim zdravstvom. Da par ZD-jev zaprejo, skupaj z zaposlenimi, in da se potem vseskup rodi na novo !!!
valjhunsinkajtimara
18. 05. 2016 15.50
-3
DoeJane
18. 05. 2016 14.48
+11
Trollka
18. 05. 2016 14.41
+10
Jaz ji želim, da se ji operacija posreči. Da pa gre na operacijo v Nemčijo, je pa tudi razumljivo, pri nas se ljudje bojijo dati v roke zdravnikom glede na to, kakšno je stanje pri nas v zdravstvu.
foxterier
18. 05. 2016 15.59
+4
poglej si anketo smrtnosti v ameriških bolnicah, pa se boš morda celo malo zamislil. Ne rečem za onega fantka z nogicami (kjer so izjavili naši zdravniki, da je nemogoče karkoli ukreniti in pobič danes fuzbal igra), ampak za to operacijo, ki jo pa izvajajo pri nas (in so celo zelo dobri) se mi pač zdi korektno, da če hoče ven, da sama plača. Vi pa kot želite, pomagajte ali ne!
Grremlin
21. 05. 2016 21.27
Foxterier@ prispevki so se zbirali prostovoljno in ne vidim nobenega problema. Korektno je pa to, da punca poskrbi za svoje zdravje po najboljših močeh. Mogoče bi se pa iz tega lahko naučili kaj tudi naši zdravniki, ker zaupanje v naše zdravstvo je na zelo nizki ravni.
Boris Plantan
18. 05. 2016 14.36
+16
Veliko, veliko sreče ti želim Anja in da bo operacija uspela najboljše :))))
heidi_
18. 05. 2016 14.10
+35
Zakaj ji potem zzzs ne da denarja ki bi ga dali tukaj.njih bi isto stalo ona pa bi sla k zdravniku ki mu zaupa
valjhunsinkajtimara
18. 05. 2016 13.59
-16
Pohvalno od novinarjev, da so predstavili tudi to plat zgidbe. Upam, da so donatorji vedeli za to (da to operacijo izvajajo tudi v UKC, na stroške zavarivalnice), preden so dali denar.
hibou
18. 05. 2016 15.31
+6
se strinjam...v sloveniji imamo marsikaterega kirurga primerljivega z zahodnimi in severnimi državami...ljudje pa takoj pomislijo v nemčiji je vse boljše...upam pa da operacija uspe,seveda!
vezuv_
18. 05. 2016 15.42
+5
ja nekateri naši kirurgi z nevrološke klinike Ljubljana hodijo operirat v Evropo (Nemčija, Avstrija, Švica) - toliko za vednost o kvaliteti naših kirurgov. Imena nebi navajal tukaj, je pa info iz prve roke. Mi smo jim zaupali in rezultat je 95 odstoten pri bolezni za katero velja 47 odstotna možnost preživetja.