FIT 24UR

Deklice zbolevajo zaradi prevelike čistoče

Washington, 08. 02. 2011 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Živimo v svetu, v katerem je čistoča bolj ali manj zapovedana. Strokovnjaki pa predvidevajo, da ravno zaradi higienskih navad deklice pozneje pogosteje obolevajo za astmo, alergijami in avtoimunskimi boleznimi.

Preveč čistoče lahko škodi.
Preveč čistoče lahko škodi. FOTO: iStockphoto

 

Malo umazanije ne škodi, a mamam, ki bi rade svoje deklice navajale na brezhibno čistočo, to ni ravno po godu. Danes smo obsedeni s čistočo, antibakterijskimi mili in drugimi čistili, ki bakterijam preprečujejo stik z nami, znanstveniki pa v tem vidijo mogoč vzrok za naraščajoče število bolezni in alergij pri otrocih, zlasti pri deklicah, saj je manj verjetno, da jih bomo videli broditi po peskovnikih, umazane od glave do peta.

Strokovnjaku temu pravijo hipoteza čistoče. Majhne deklice so običajno čistejše od dečkov, zato se njihovim telesom ni treba v takšni meri boriti z bakterijami in virusi. Posledično so zato v obdobju odraščanja bolj nagnjene k pojavu alergij, astme in avtoimunskih bolezni. Študijo, objavljeno v reviji Social Science Medicine, je vodila raziskovalka Sharyn Clough, ki pravi, da so zaradi razlik v higienskih navadah pozneje v življenju vidne tudi razlike v tipih bolezni med spoloma.

Nasploh ženske bolj obolevajo za astmo kot moški, to ima 8,5 odstotka žensk in 7,1 odstotka moških, pri ženskah se tudi alergije pojavljajo pogosteje, ženske pa moške v obolevanju za avtoimunskimi boleznimi prekašajo celo za trikrat. Razlog, da so deklice manj izpostavljene bakterijam, je v prvi vrsti posledica socializacije otrok. "Deklice oblačimo v oblekice, ki se hitro umažejo, zato morajo nanje bolj paziti. Za njih je še vedno manj verjetno, da se bodo igrale zunaj. Med igro jih tudi bolj nadzorujemo, da se ne bi umazale.“

Se vam ne zdi, da ste s svojimi takšnimi in drugačnimi zahtevami stalno za petami? Včasih si otroci želijo le, da bi jim dali mir ...

 

Deklice so zaradi načina njihove vzgoje bakterijam manj izpostavljene in zato pogosteje zbolevajo.
Deklice so zaradi načina njihove vzgoje bakterijam manj izpostavljene in zato pogosteje zbolevajo. FOTO: iStockphoto
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sandra Tomi?
23. 03. 2011 08.39
to se pa strinjam starši tk so eni obsedeni s čistočo pa pade v blato joj takoj umivat pa take jaooo
major1
08. 02. 2011 10.57
Vsi ne morejo biti packi.
proofreader
08. 02. 2011 09.46