FIT 24UR

Do diagnoze že v eni uri

London, 15. 09. 2010 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če postavljanje diagnoze, ali je nekdo okužen s tuberkulozo, zdaj traja tudi do osem tednov, pa si že v prihodnosti lahko obetamo hitrejše rezultate. Znanstveniki so oblikovali test, ki diagnozo postavi v slabi uri.

Britanski znanstveniki naj bi oblikovali nov super občutljiv test, ki prepozna prisotnost bakterije tuberkuloze že v eni uri. Test je razvila Agencija za zdravstveno varstvo (HPA), razvijalci pa pravijo, da lahko test zazna vse vrste bolezni in bi lahko zmanjšal tako pogostost kot posledice bolezni po vsem svetu.

Genski zapis

Standardni test za tuberkulozo vključuje odvzem brisa in vzgoja bakterije v laboratoriju. Vendar lahko traja tudi do osem tednov, da diagnosticirajo bolezen, v tem času pa lahko posameznik okuži še veliko ljudi. Obstajajo pa tudi drugi testi, ki iščejo antigen, ki ga najdemo v večini vrst tuberkuloze, vendar ni nujno, da bodo našli vse infekcije, pravijo v HPA.

Zdravnica gleda slike pljuč
Zdravnica gleda slike pljuč FOTO: Reuters

Nov test pa se osredotoča na določeno DNK znotraj bakterije, za katero raziskovalci pravijo, da je prisotna v vseh vrstah te bolezni. Ko enkrat vzamejo vzorec, uporabijo znanstveno tehniko, s katero povečajo obseg DNK do te mere, da lahko potem identificirajo genski zapis.

''To je nov test,'' je povedala glavna znanstvenica Cath Arnold. ''Iščemo genetski zapis, ki je prisoten v vseh doslej znanih vrstah tuberkuloze. Prepričani smo, da bomo lahko testirali zelo majhne vzorce, saj testiranja, ki smo jih opravili doslej, kažejo, da je test zelo občutljiv. A vseeno obstajajo še nekateri vidiki, ki jih moramo še bolj razviti, preden bomo lahko ta test ponudili tržišču.''

Omenjeni test so v javnosti predstavili le nekaj tednov potem, ko so v medicinskem časopisu objavili podrobnosti o konkurenčnih projektih. Konkurenčni test se imenuje 'Xpert MTB/RIF', njegovi razvijalci pa trdijo, da lahko poda diagnozo v manj kot dveh urah. Pravijo pa tudi, da lahko njihov test opredeli odpornost na zdravila za zdravljenje tuberkuloze.

Tuberkuloza tudi v Sloveniji

Sicer pa se je s tuberkulozo okužila tudi medicinska sestra, zaposlena v ljubljanski porodnišnici, ki pa se že počuti dobro. Zdravi se v bolnišnici na Golniku, vse, ki so bili v stiku z njo, pa čakajo preiskave, da bodo ugotovili, ali so tudi oni okuženi.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.