FIT 24UR

E-cigareta učinkovita pomoč pri opustitvi kajenja

Auckland, 08. 09. 2013 09.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V svetu so vse bolj priljubljene elektronske cigarete, ki so po zadnjih raziskavah enako učinkovite kot nikotinski obliži pri pomoči ljudem, ki želijo nehati kaditi. Učinkovito pomagajo tudi tistim, ki želijo zmanjšati število pokajenih cigaret.

Elektronska cigareta
Elektronska cigareta FOTO: Reuters

Elektronske cigarete so po zadnjih raziskavah enako učinkovite kot nikotinski obliži pri pomoči ljudem, ki želijo nehati kaditi.

Po podatkih evropskega dihalnega društva je enako število uporabnikov obeh pripomočkov za prenehanje kajenja dejansko tudi nehalo kaditi. Več uporabnikov elektronskih cigaret pa je zmanjšalo število pokajenih cigaret.

T. i. e-cigareta uporabniku da nikotin, pri izdihu se proizvaja le para, prav tako pa v primerjavi z nikotinskimi obliži kadilcu ponudi obred kajenja prave cigarete.

Raziskava novozelandske univerze v Aucklandu je testirala učinkovitost pri 657 ljudeh. Ugotovili so, da je 7,3 odstotka tistih, ki so uporabljali e-cigarete, v pol leta nehalo kaditi.

Odstotek kadilcev, ki so opustili to škodljivo razvado z uporabo obližev, je bil le 5,8-odstoten. Raziskovalci opozarjajo, da vzorec oseb ni bil dovolj velik, da bi nedvoumno dokazali, katera metoda je bolj učinkovita.

Raziskava je še pokazala, da je 57 odstotkov kadilcev, ki so se zatekli k e-cigareti, prepolovilo število pokajenih cigaret dnevno, to je uspelo 41 odstotkom oseb, ki so uporabljale nikotinske obliže.

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hellenis
26. 11. 2013 16.25
+3
Lepo napisano! Samo v Evropski uniji umre 500.000 ljudi letno, zaradi uporabe tobačnih izdelkov. Za njihovo zdravljenje se porabi 50 milijard evrov. Ta denar ne izgine, temveč ga nekdo lepo pokasira. Le kdo? Farmacevtska industrija. Poleg tega pa se strmo niža tudi povpraševanje po nikotinskih obližih za prenehanje kajenja.
Executioner74
20. 11. 2013 22.34
+7
Prve e-cigarete (Smouchi itd.) so imele veliko porodnih krčev in so predstavljale res slabo alternativo tradicionalni cigareti, zato sem tudi sam opustil e-cigareto, ko sem jo prvič preizkusil pred nekaj leti. No, med tem pa so se stvari na tem področju temeljito spremenile in danes obstaja že cel kup res kvalitetnih e-cigaret, ki nimajo s prvotnimi skoraj nobene povezave več. Tiste "igračke" v obliki prave cigarete z rdečo lučko na koncu baterije, ki je zasvetila, ko si potegnil dim, so zamenjali res kakovostni izdelki, kakršne se da videti na sliki v članku. Tudi način "vejpanja" (tako se v žargonu imenuje e-kajenje) je drugačen, saj tehnika ni enaka kajenju cigaret. Že v roki se moderno e-cigareto drži povsem drugače, saj v glavnem izgledajo kot kakšen kemični svinčnik in se jo drži navpično, pri čemer se ob vdihu drži gumb na bateriji, ki v tem času uparja e-tekočino. Nekateri, predvsem italijanski proizvajalci e-tekočin so naredili iz tega pravo malo znanost in danes e-tekočine ustrezajo strogim normativom, na voljo pa je na desetine najrazličnejših arom, od klasičnega tobaka, ki posnema okus cigaret, preko sadnih okusov do eksotičnih, kot so Coca Cola, Red Bull itd. Sam sem sedaj začel pred časom "vejpati" e-cigareto tipa eGO, ki so res kvalitetni izdelki, e-tekočina ne pušča, baterija z enim polnjenjem zdrži brez problema cel dan itd. Tudi občutek v grlu, zadovoljitev in vse ostalo je izjemno, zato cigaret ne pogrešam, čeprav sem bil bolj priložnostni kadilec. Tudi cenovna matematika gre zelo v prid e-cigareti, saj je letni prihranek tudi nekajkraten. Če bi na dan pokadil škatlico cigaret, bi na leto porabil cca. 1.200 EUR (odvisno od vrste cigaret), celoten letni strošek z upoštevanimi stroški menjave grelnih glav, pa znese cca. 300 EUR, kar je občutna razlika, da ne upoštevam tudi skoraj nično škodljivost e-cigaret ne glede na to, kako škodljiva se želi prikazati e-cigareta v medijih. Največkrat gre za natolcevanja, nepreverjene trditve in napihovanja, ki so verjetno tudi posledica pritiska tobačnega in še bolj farmacevtskega lobija, ki izgublja tržni delež na področju obližev. Samo v ZDA je že več milijonov uporabnikov e-cigaret, vsako leto pa se število uporabnikov podvoji. To je izjemno hitro rastoči trg, ki gre nekaterim industrijam v nos, zato pa želijo e-cigareto očrniti, da ljudje ne bi tako posegali po njej.
Hellenis
25. 10. 2013 17.43
+7
Elektronska cigareta ni zdravilo. Biti mora v prosti prodaji in dostopna. Ljudje se odločajo med tobakom, ki ubija in elektronsko cigareto, ki je 99% manj škodljiva. Tistim, ki želijo omejiti kajenje, mora biti na voljo ALTERNATIVA. Potrebna pa je stroga ureditev varnosti in kakovosti.
Hellenis
09. 09. 2013 16.54
-5
NISO VSE ECIGARETE ENAKE! NPR. TA KI JE TU NA SLIKI, PREDSTAVLJA POTENCIALNI RIZIK ZA UPORABNIKA! Saj uporablja clearomizer, slednji pa preveč segreva tekočino z glicerolom in obstaja realna nevarnost da se sproščajo strupi. VARNE SO SAMO ECIGARETE S TANK SISTEMOM! Slaba elektronska cigareta je res zgolj tolažba in tudi škoduje zdravju. Povprečna elektronska cigarta je recimo nek nadomestek. DOBRA oz. najboljša elektronska cigareta je UPGRADE, EVOLUCIJA, se pravi BOLJŠA ZADEVA in ne zgolj nadomestek.
Hellenis
09. 09. 2013 16.44
-4
Heh, vpršanje kakšne cigarete so uporabili. Jaz prisegam na znamko OVALE in verjamem, da bi bil procent tistih, ki so nehali, veliko večji, če bi uporabili elektronske cigarete te znamke.
Andrej Klemencic
09. 09. 2013 14.37
+30
Brez da bi podajal kakrsnokoli mnenje o tem kaj je bolj in kaj je manj skodljivo, ker dejansko zaradi mocnih lobijev nihce ne ve kaj je tista 100% resnica o cigaretah, lahko podam samo svojo osebno zgodbo. Kaditi sem zacel pri 13, tako kot takrat vecina mojih vrstnikov. Kmalu sem pokadil 1 skatlo na dan in tako je ostalo 19 let. Pred 5 leti in pol, ko je nastopil protikadilski zakon, sem si omislil E-cigareto, samo zato, da lahko dalje kadim v lokalih. Ko sem jo dobil sem si zadal da bom 1 mesec kadil samo to in ne tudi pravih cigaret, ker sem racunal na to da se bo treba e-cigareti nekoliko prilagoditi. Pomanjkanje pravega okusa po cigaretah ki sem ga bil navajen je nadomestilo to, da sem lahko naenkrat kadil povsod, v sluzbi, doma (prej sem kadil izven hise), v lokalih, povsod. Se vsec mi je bilo, da so ljudje prihajali sprasevat kaj je to in kje se to dobi. Po 1 mesecu mi je izdihnila ena od dveh cigaretnih baterij, tako da sem naenkrat imel prekinitve v dnevu kdaj lahko kadim, ker sem moral bolj pogosto polniti preostalo baterijo. Hkrati sem se odlocil, da naredim preizkus ce prepoznam kdaj kadim nikotin in kdaj ne, zato sem pomesal nikotinske in breznikotinske kapsule in jih tako kadil 2 tedna. Po 2 tednih sem presel na popolnoma breznikotinske, ker se mi je zdelo da ne opazam razlike kdaj kadim kaj. Se 2 tedna kasneje, torej po 2 mesecih uporabe e-cigarete se mi je zdelo kot da kadim stare nogavice in sem lahko popolnoma brez problema neko jutro pustil cigareto doma, kjer je oblezala, dokler je nisem vrgel v kos. Sedaj ne kadim ze 5 let in pol in popolnoma nic ne pogresam nobenih cigaretov, v oporo pa mi je tudi misel, da ce bi se kdaj slucajno zgodilo, da padem nazaj na stara pota, imam pri roki 100% resitev. V tem casu so se tudi prave cigarete toliko podrazile da mi na misel nebi padlo toliko zapraviti za 20 brezveznih palck :) Aja, se ta podatek: nisem imel nobenega namena prenehati kaditi, zelo mi je bilo vsec in bi verjetno z veseljem kadil se danes.
kler
09. 09. 2013 13.42
-11
???? V svetu so e-cigarete v veliko državah že prepovedane, ker vsebujejo strupene snovi!! lol
irreligious
09. 09. 2013 15.15
+21
potrebno se je vprašati, če so res prepovedane zaradi tega, ker vsebujejo strupene snovi...
Executioner74
20. 11. 2013 22.38
+2
kler, kaj ko bi ARGUMENTIRAL svoje trditve?!!! KATERE snovi so po tvoje strupene? In v katerih državah so prepovedali e-cigarete ter predvsem ZAKAJ? Daj razloži še to, ko tako suvereno trdiš nekaj, kar ne drži!
Dakota 100
09. 09. 2013 12.36
+6
Se pogovarjata dva: pa reče prvi "Da bog dal , da se ves tobak posuši".A mu drugi odgovori: "Seveda saj zelenega ne moreš kadit."
gram.
09. 09. 2013 12.13
+15
kadil skoraj 10 let, nehal čez noč. Brez e-čikov, obližov.. Samo z lastno voljo. Ne nasedajte folk, dokler se vi sami ne odločite da boste nehali, vam ne pomaga noben nadomestek.
Zmajcica_22
09. 09. 2013 16.44
+8
Executioner74
20. 11. 2013 22.42
+4
gram., kdo pa pravi, da bi moral NEHATI kaditi? Sam sem bil občasni kadilec, pa sem pred časom prešel na e-cigareto in mi niti na pamet ne pade, da bi prenehal... Le zakaj, ko pa je zadeva tako rekoč neškodljiva, daje pa ti skoraj enako, če ne večjo zadovoljitev kot klasični cigaret? Pravzaprav se klasični cigaret skrije pred e-cigareto, saj slednja nima niti ene škodljive snovi, če izzvamemo nikotin, ki pa je v čisto obliki ravno toliko škodljiv kot npr. kofein, ki, mimogrede, tudi zasvaja. "Vejpaš" lahko KJERKOLI (ne da bi moral pred lokalom sredi zime zmrzovati, kot kadilci, ki jih je res žalost gledati), ne smrdiš (ne iz ust, ne obleka, nič), pa še užitkom najrazličnejših arom se lahko predajaš, o katerih v klasični cigareti lahko samo sanjaš.
hotchilipoper
09. 09. 2013 11.45
-12
Znastveniki so ugotovili,da je tudi ta e-cigareta škodljiva,in je v nekateruh državah prepovedano kaditi v lokalih
Executioner74
20. 11. 2013 22.44
+2
Kateri znanstveniki, v katerih državah in v čem je škodljiva? Daj argumentiraj preden podajaš neresnične informacije? Kje pa si prebral, da je e-cigareta škodljiva? V Lady, Slovenskih novicah ali morda Žurnalu?
boy36
08. 09. 2013 21.55
+15
Bo pa prav kmalu prepovedana prodaja po Evropi,vsaj tistega ,ki vsebuje delež nikotina,ker tobačni lobiji že pritiskajo.Največji delež pa tu izgubijo države ,ker ostanejo brez trošarine.
boy36
08. 09. 2013 21.33
+23
Deluje vsaj pri meni je.
Dakota 100
08. 09. 2013 21.30
+19
Če nimaš trdne volje ti noben obliž ali E cigareta pa tudi živ bog in hudič ne pomagajo. Treba je enostavno nehatin nič več prižgat, to vem iz lastnih izkušen. 35 let kajenja, na koncu tudi 40 cigaret na dan sedaj že 12let nobene, ni bilo lahko a se da.
Executioner74
21. 11. 2013 07.12
+1
V zadnjem času se e-cigareto predstavlja bolj kot manj škodljivo ALTERNATIVO tradicionalnim cigaretam, ne pa kot sredstvo za prenehanje kajenja. Res da je mnogim uspelo prenehati kaditi s pomočjo e-cigarete, vendar bistvo e-cigarete ni v tem, da bi predstavljala sredstvo za odvajanje od KAKRŠNEGAKOLI kajenja, saj omogoča neprimerno manj škodljivo NADALJEVANJE kajenja...
zmerajmona
08. 09. 2013 19.27
-3
pa paravjo da e ciki skodjo. pa kaj je to, nekdo je tukaj mona? najverjetneje novinarji 24 kur. za vec tako nimajo pameti
JanezNovak46
08. 09. 2013 18.47
+4
mo?virniki => ?udaki
08. 09. 2013 18.17
-9
da si plačuješ,da si škodiš zdravju!?!?!?res neumno!
Bili the Kid
09. 09. 2013 11.33
+19
enako kot za sladke pijače, čokoladice, pivo, vino, pice itn itn
mo?virniki => ?udaki
08. 09. 2013 18.16
-4
bolj učinkovita je lastna pamet.loleki
Dbist
08. 09. 2013 19.24
+18
Če se daješ v preged stroškov, upam da nisi poročen, Če pa si nikar ne delaj otrok!!! Po zadnjih raziskavah je žena veliko dražja kot k..... , o otrocih pa raje nebi razgljabljal. Zahtevajo da jih pripelješ do kruha, ko pa ti ostaneš brez njega te večina sploh noče več poznati. Raje prižgi eno cigareto in mirno umri za rakom. Bolje, kot ostati na bremenu tvojim (našim) zanamcem, katerim v glavnem ni mar za nas, temveč le za njih!
ietsspesiaals
08. 09. 2013 16.52
+21
če mislš nehat kadit ti nč nepomaga razn lastna volja :)
luckyss..
08. 09. 2013 14.18
-21
Nikotin je pač živčni strup in te "elektronske cigarete" lahko primerjamo z metadonom pri heroinskih odvisnikih...Poleg tega obstajajo raziskave, ki nakazujejo, da je stvar bolj škodljiva od pravih cigaret....tako kot je metadonska odvisnost močnejša od heroinske...raje povejte koliko so vam plačali za reklamo!!
tomvai
08. 09. 2013 14.26
+19
Ne govori neumnosti oz. napisi zaradi katere snovi naj bi bile ecigarete tolk bl skodljive? Pa pomoznosti prilozi zraven se link Do kaksnega kredibilenega vira zaravrn? V tekocinah za ecigarete je nikotin, propilen glikol ter arome, ki ustvarijo razlicne okuse. In so DOSTI manj skodljive kot navadne cigarete. Tobacni& farmacevtski lobiji ter splosna nepoducenost vecine ljudi glede tega kaj dejansko je v wcigaretah ter kako delujejo je edini razlog da nekateri pisete taksne neumnosti naokoli.
luckyss..
08. 09. 2013 14.32
-11
Dejstvo, da se nikotin prišteva med živčne strupe zadostuje...jaz osebno ga raje konzumiram v naravni obliki in ne čistega kot je v "elektronski cigareti"...
tomvai
08. 09. 2013 14.40
+17
To je metanje peska v oci, tekocine za ecigarete imajo razlicne koncentracije nikotina, lahko pa si izberes tudi polnila brez nikotina. In nikotin je edina skodljiva stvar ki jo dobis v ecigaretah, s tem da se sam odlocis koliko je bos dobil ce sploh. Pri navadnih cigaretah dobis v paketu zraven se katran, pepel, kancerogene snovi, smrdece obleke, avto ter stanovanje, rumene zobe in kozo pa se kaj bi se naslo. Pa ne me narobe razumet, ti kr kadi tobacne cigarete ce ti pasejo, sam ne s svojim neznanjem zavajat ostalega folka glede stvari o katerih vec kot ocitno ne ves prav veliko.
luckyss..
08. 09. 2013 15.20
-6
V naši družini - po moški strani ni nihče kadil manj kot 70 let....praded celo 80 let (umrl pri 98- tih in ne od raka, ampak zaradi posledic nesreče pri delu v gozdu !) Zato močno dvomim v tvoje elektronsko sranje !! Z vsem spoštovanjem do znanosti seveda - in malo manj do komercialnih kvazi farmacevtov ...
tomvai
08. 09. 2013 16.11
+16
Lej to da tvoj praded, ded in oce niso umrli za posledicami kajenja se ne pomeni da se kaj taksnega ne more zgoditi tebi(pa ne me narobe razumet: tega ti NE privoscim). Btw tut ciki k so jih kadili tvoji predniki so bili mal drugacni kot ti ki jih kadis ti in vsebujejo tobak skropljen z vsem cudem... Ampak kot sem ze rekel prej, ti kar kadi tobacne cigarete ce ti to pase.
boy36
08. 09. 2013 21.36
+15
luckyss.. pa se sploh zavedaš koliko dodatkov je v teh cigaretah ki jih prodajajo danes.Jaz sem trenutno na 2mg nikotina pri E cigareti,štaratal sem pa z 18mg,Počasi se pripravljam da preidem na 0mg nikotina.Tako da meni je delovalo.Ja res pa ti ni dobro za državo ker ne dobi nič trošarine in prav zato je toliko polemike.
a1b2c3d4e5f6
08. 09. 2013 12.34
+9
Tudi sam sem bil kadilec, sicer sem kadil le kakih 5 let (srednja šola in del faksa). Čeprav sem kadil kratek čas in cca dobro polovico škatle srednje močnih na dan, sem zelo težko nehal, elektronska cigareta mi ni skoraj nič pomagala. Potem sem na netu našel snus- to je tobak iz Švedske, ki se tlači pod ustnico in je od vseh tobačnih izdelkov daleč najmanj škodljiv (na veliko ga uporabljajo športniki, predvsem smučarji, skakalci itd.). Švedska ima na račun snusa najmanjši delež kadilcev v Evropi in najmanj pljučnega raka itd. Ker to predstavlja veliko grožnjo tobačni industriji, so lobiji dosegli prepoved prodaje v vseh državah EU, razen v domovini snusa, kjer so si ga morali skoraj na silo izborit. Hvala EU, da tako skrbiš za naše zdravje in interese lobijev... Snus se da pri nas dobit samo v enem baru v LJ (pod pultom) in pa preko dealerjev, zadeva pa je draga kot žafran (od 5€ dalje na škatlico, na Švedskem je cena okoli 2,5€). Da se jo tudi naročat po internetu, samo zaradi poštnine bolj v velikih količinah. Ne rečem, da bo s snusom vsem uspelo, vendar pa se vsekakor splača probat tudi to, če ni šlo drugače.
rew333
08. 09. 2013 16.49
+29
to, da so tobačni lobiji prepovedali prodajo, ti pa čist verjamem... Enako se obnaša farmacevtski lobi. Pred leti se je v lekarnah pojavil šampon, se ne spomnim več imena, s katerim smo bili zadovoljni vsi, ki imamo problem prhljaja. Čisto vsi so ga hvalili, ker je dejansko pomagal. Srečneži smo končno zaživeli brez te trdovratne nadloge...Čez noč ga v lekarnah ni bilo več dobiti. Nobeden ni vedel odgovoriti, zakaj. ZGINIL S POLIC. In se nikdar več pojavil. Jasno! Če pomisliš, koliko tistih vsemogočih zadev "proti prhljaju" bi propadlo, šamponi, ampule, kreme.... cele police brezveznih artiklov, vse bi šlo v nič, ker se je pojavil edini učinkoviti izdelek, ki dejansko reši problem.... Farmaciji se j... za naše zdravje. Pomemben je edino denar! Zato verjamem v tvojo trditev....