FIT 24UR

Falcon letos opravil že pet prevozov organov za presaditev

Ljubljana, 16. 07. 2016 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dežurna posadka letala falcon je v teh dneh na zahtevo zavoda Slovenija transplant opravila že peti letošnji prevoz organa za presaditev, so sporočili z Ministrstva za obrambo. Do danes so tako vsega skupaj prepeljali že devet organov za presaditev.

Dežurna posadka letala falcon je v teh dneh na zahtevo zavoda Slovenija transplant opravila že peti letošnji prevoz organa za presaditev, so sporočili z Ministrstva za obrambo. Kot so zapisali, so od podpisa pogodbe med ministrstvom in zavodom marca 2015 pa do danes skupaj prepeljali že devet organov za presaditev.

Falcon
Falcon FOTO: POP TV

Poleg omenjenih prevozov je falcon julija lani na prošnjo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana poskrbel tudi za prevoz kačjega protistrupa z Dunaja.

Na ministrstvu so pojasnili, da letalo poleg programa Slovenija Transplant uporabljajo tudi za program Atares kot tudi za potrebe prevozov vladnih organov. Program Atares pomeni, da je ministrstvo ponudilo zmogljivosti letala državam Nata, pri čemer je vrednost ponujene zmogljivosti "ovrednotena na pol ure cene leta z večnamenskim letalom C-130", so navedli

Letalo falcon se je sicer maja vrnilo z dvomesečnega servisnega pregleda v Ženevi. Strošek servisa skupaj s testnimi leti je znašal skoraj 1,37 milijona evrov, kar je bilo v okviru načrtovanih stroškov ministrstva.

Letno vzdrževanje letala po navedbah ministrstva sledi načrtu vzdrževanja proizvajalca letala za določeno stopnjo vzdrževanja. "Maja letos je bilo opravljeno vzdrževanje na stopnji C, za december pa je načrtovano še vzdrževanje na stopnji A, katerega vrednost ocenjujemo na okoli 100.000 evrov," so pojasnili.

Vlada je falcona kupila leta 2001, tri leta pozneje pa ga je dala v najem v ZDA. Ko se je letalo leta 2009 vrnilo v Slovenijo, so se pojavile različne ideje o njegovi uporabi - od oddaje letala v najem, pa do možnosti, da bi ga uporabljali najvišji državni funkcionarji. Na pobudo nekdanjega ministra za obrambo Janka Vebra je letalo nazadnje postalo uporabno za prevoz organov za presaditev.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.