FIT 24UR

Je sistematski pregled otroka obvezen?

Ljubljana, 04. 05. 2011 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kaj v resnici pričakovati na prvem otrokovem sistematskem pregledu in kako otroka nanj pripraviti? Je treba, da z njim vadite tudi doma, je ta le informativne narave ali pa je obvezen?

Čeprav se med seboj malce razlikujejo, v osnovi vsi med drugim vključujejo pregled zdravstvene dokumentacije, pregled, teste, razgovor in morebitno cepljenje.
Čeprav se med seboj malce razlikujejo, v osnovi vsi med drugim vključujejo pregled zdravstvene dokumentacije, pregled, teste, razgovor in morebitno cepljenje. FOTO: iStockphoto

Po podatkih ministrstva za zdravje se preventivni pregledi dojenčkov, otrok in mladine med seboj sicer malce razlikujejo glede na starost otroka, okvirno pa vedno vključujejo pregled zdravstvene dokumentacije, anamnezo, pregled otroka, presejalne teste, razgovor, zdravstveno-vzgojne aktivnosti in po potrebi cepljenje.

Dojenčke naročamo na sistematski pregled k izbranemu pediatru, kasneje ti dobijo vabilo na dom, datum pa jim lahko določijo tudi na predhodnem sistematskem pregledu. A zlasti prvega pregleda se mamice tudi bojijo. Nekatere so celo tako zelo zagnane, da otroke, v želji, da bi ti navdušili pediatra, v zadnjih nekaj dneh poskušajo še česa naučiti. A ne skrbite preveč, pediatrova glavna naloga je, da spremlja otrokov razvoj in rast.

Kako natančno poteka sistematski pregled za posamezne starosti in kaj lahko pričakujete?

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekdo...
04. 05. 2011 13.21
+11
Kje je torej odgovor ali je zadeva obvezna?