FIT 24UR

Kdaj nam rekreacija lahko nepopravljivo uniči zdravje?

Ljubljana, 19. 09. 2017 14.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Preverjeno!
Komentarji
16

Je res, da če ne boli in če nisi povsem izčrpan, da nisi naredil ničesar za svoje telo? Zdravniki, specialisti za športno medicino opozarjajo, vedno več je športnih poškodb, pa ne samo zvinov, poškodb mišic, tetiv, vedno več jih ima tudi težave s srcem. Do kod lahko gremo, da si ne bi nepopravljivo uničili zdravja?

Te dni nas navdušujejo velikanski uspehi naših športnikov. Prav tako zagrizeni kot naši košarkarji in drugi uspešni športniki pa so lahko tudi rekreativni športniki. Tek, kolesarjenje, plavanje, različne vadbe, vsak dan, do bolečin in vse bolj pogosto tudi do poškodb. Marsikdo je prepričan, če ne boli in če nisi povsem izčrpan, nisi naredil ničesar. Je to res ali povsem napačno?

Zdravniki, specialisti za športno medicino opozarjajo, vedno več je športnih poškodb, pa ne samo zvinov, poškodb mišic, tetiv, vedno več jih ima tudi težave s srcem. Pa še to, včasih se zaradi pretirane vadbe lahko tudi zredimo. Kje je torej meja? Do kod lahko gremo, da si ne bi nepopravljivo uničili zdravja?

Dober primer rekreacije so vadbe na prostem, vsako jutro se v številnih slovenskih krajih zbere veliko ljudi, predvsem starejših, ki pol ure telovadijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ardene
27. 09. 2017 14.36
+1
pametna hoja, veliko biti na zraku, kolesarjenje, plavanje in to je to. Nobeno mučenje s tekom in druga mučenja v fitnesih ti ne prinesejo zdravja, kvečjemu poškodbe in utrujenost !
TistoPravo
25. 09. 2017 17.00
+14
Telo je potrebno stalno presenečat. Tudi z tem, da pač ne počnemo nič...in to se naj čimvečkrat ponovi. Baje se vseeno pride do cilja, sm da se enim pač ne da dopovedat oziroma sami ne pridejo do tega, da je tudi počitek del treninga. In tudi, ko se lotevate športanja, to počnite humano do svojega telesa. Je minljivo v fizičnem smislu, zato ga v premici navzgor stalno ne boste natrenirali v smislu napredka...slej ko prej dosežete točko, ko si škodujete...fizično, psihično...pa saj vidite in občutite, kak zrak imamo na voljo z dihanje...20 kubikov ga vsak na dan podihamo, ob intenzivnem športanju še več...samo mislite si lahko, kaj vse gre v naša pljuča in v celotno telo! Torej vsakega po malem, telo presenečat stalno in ga na nič navadit...to je edina prava formula....pri meni to laufa tko, da en dan nič treninga in sam počitek..naslednji dan kolesarjenje urico....in še naslednje dni dan dobre pol urce teka....in spet stop....in spet....ampk vse iz veseljem in brez preteranega napora...ko bo mrzlo, menjam kolo za orbitrek...bom pa vključu hitro hojo še v easy seveda...poudarek je tudi v užitkih brebitih skupaj z naravo v naravi. Uživejte, samo 1x se živi. Je pa tudi res, da brez zdravega telesa psihično in fizično se ta enkratna priložnost lahko zelo hitro izteče, oziroma bo lajf lahko zelo dolg in naporen zarad težavic. Ne živite z svojimi možgani vzporedno z svojim fizičnim telesom, ker se vam to ne bo izšlo. Imamo pa zato možgane, da z pravo kombinacijo lahko poleg občasnih naporov tudi uživamo v svojih telesih. Vso srečo vsem
the kop
26. 09. 2017 10.25
+3
batom@pinkponk.com
25. 09. 2017 11.34
+0
Ko začnemo upoštevat "nasvete" iz poptvja...
kundalinigirl
23. 09. 2017 20.18
+18
Jst sem bila pred leti tako obsedena z rekreacijo, s tekom. Vsak dan sem morala it teči ali hoditi, če je bilo slabo vreme pa vsaj na kako vodeno vadbo. Obsedeno sem hodila na maratone, sedaj sem to malo zmanjšala, ker pretiravati z rekreacijo ni fino, pa še maratoni so dragi.. Je boljše en dan teči, naslednji dan popoldne delaš na vrtu , da se spočiješ. Ali pa da telovadiš doma, kar je boljše kot plačljive vadbe. :)
the kop
26. 09. 2017 10.26
Našvasan__zob
22. 09. 2017 10.01
+11
Ko se rodiš začneš umirat..
staridida
24. 09. 2017 18.14
+3
batom@pinkponk.com
25. 09. 2017 11.37
+4
če spremljaš poptv, gre precej hitreje... en dan je kava zdrava, drug dan je škodljiva, enkrat se teče po asfaltu, drugič izključno bos po naravi, enkrat je mleko užitno, drugič ne, nasičene maščobe so zdrave, al pa tut ne, meso je ok, samo raka lahko pač dobiš, oreščki so zdravi, ampak je treba pazit na težke kovine, gluten itak da ne vejo kaj to pravzaprav je, pol pa še vse te fake novice, ki ti živce preparajo - že kr hočeš umret
Našvasan__zob
25. 09. 2017 17.54
+1
Šilce na dan zdravnik stran... pol pa ciroza.. ampak ne se sekirat, pržgi enga.. bomo pol pluča rezal vn... Pa dober tek.. Pazte se mušnic!...
pomlad14
21. 09. 2017 11.45
+2
Vi pa samo komplicirate. A vam je začelo zmanjkovati tem? Včasih so napori za človeško telo tudi koristni, stalnica pa lahko udari na naše telo. Vsak dan naporov en , dva meseca in naprej, pa res lahko slabo vpliva na zdravje, povzroči neke vrste aritmijo srca in nas poleže v posteljo. Imunski sistem pade, to je to. Zato je potreben počitek, in še enkrat počitek, pol pa spet v dir.
tonivecnormalno
22. 09. 2017 08.33
+13
dej ne bluzi....govora je o pretiravanju...poznam eno tako....pred sihtom gre tect, gre siht, po sihtu spet na telovadbo, po moznosti za dve uri...skos sam telovadi....potem pa le enkrat slucajno rece...ves skos se mi neki vrti, mau se tresem, herpes noce stran.....a dj dj, pejt mau laufat spet....eni pretiravajo...in to je to....zato se tudi nogometas sredi tekme zgrudi...no govora je o takih pretiravanjih...
KungFuPanda
21. 10. 2017 13.22
+1
Lahko je na pamet soliti, ampak če ne poznaš ozadja je to vse teorija. Pri meni je situacija, da jem manj, kot marsikdo, ki ga poznam, pa se moram še vedno 6x tedensko intenzivno ukvarjati s športom, drugače se zredim. In kljub temu imam težo, ki je zbatno nad neko idealno težo. Če pa ne športam, gre v nebo. Pa mi gre na živce in vzame preveč časa, ampak izbire ni.
ggargamell
20. 09. 2017 17.06
+16
pač treba se je sprijaznit danes je vse škodljivo
ggargamell
20. 09. 2017 17.08
+15
razen branja/gledanja medijev to pa še ni škodljivo
batom@pinkponk.com
21. 09. 2017 15.47
+4