FIT 24UR

Močne medsosedske vezi – močno srce

Detroit, 19. 08. 2014 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Če s svojimi sosedi niste ravno v najboljših odnosih, je morda čas, da to spremenite, saj boste tako pomagali svojemu srcu. "Imeti dobre odnose s sosedi in se čutiti povezane z drugimi v lokalni skupnosti lahko prispeva k zmanjšanju tveganja za srčni infarkt," so zapisali raziskovalci.

Močne prijateljske vezi - močno srce
Močne prijateljske vezi - močno srce FOTO: Thinkstock

Študija univerze v ameriškem Michiganu, ki ugotavlja povezavo med dobrimi sosedskimi odnosi in zdravim srcem, je bila objavljena v britanski reviji o epidemiologiji in javnem zdravju.

Raziskovalci so uporabili podatke 5276 ljudi, starejših od 50 let, brez preteklih težav s srcem, ki so sodelovali v študiji o zdravju in upokojitvi v ZDA. Od leta 2006 so štiri leta opazovali kardiovaskularno zdravje skupine s povprečno starostjo 70 let in v tem času pri 148 sodelujočih zabeležili srčne infarkte.

Na začetku raziskave so morali sodelujoči s točkami od ena do sedem ovrednotiti odnose s svojimi sosedi, in sicer so morali oceniti, do kakšne mere se čutijo kot del skupnosti, kako se lahko v težavah zanesejo na svoje sosede, ali jim lahko zaupajo in ali jih imajo za prijazne.

Raziskovalci so nato dobljene ocene analizirali in ugotovili, da višje število dodeljenih točk posameznika sovpada s stopnjo tveganja za srčni infarkt. Tako je na primer pri tistih, ki so sosedske odnose ovrednotili z največjim številom točk, bilo tveganje za težave s srcem za 67 odstotkov manjše.

A raziskovalci opozarjajo, da je šlo za opazovalno študijo, zato njeni rezultati niso dokončni. Kot eno glavnih omejitev študije so izpostavili nedostopnost zdravstvene zgodovine družinskih članov sodelujočih.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zemljemerec
20. 08. 2014 08.48
V Sloveniji so odnosi med mejaši, za vola ubit !
luckyss..
19. 08. 2014 15.40
+2
Jaz imam zelo pristne in dobre odnose s sosedo, pa me vseeno skrbi okrog infarkta (punca je krepkih 15 let mlajša od mene)...No, verjetno pa me bo teh skrbi nekoč rešil kar njen mož, ki je lovec..;)
janezpodre
19. 08. 2014 19.05
ampak, ker njen dec nima dobrih odnosov s sosedom, to je s tabo, bo prej škripnu, ko prtisnu na petelina
luckyss..
19. 08. 2014 19.49
On pojma nima - ga večkrat povabim v klet ker imam slabo vest;)
janezpodre
19. 08. 2014 15.12
+4
Mam občutek, da hoćte povedat, da bo 240 kilski dec, ki ma odlične odnose s sosedi, živeu dlje, ko 6o kilska sitna grinta, ki sovraž vse sosede. Malo morgen, znanstveniki.