FIT 24UR

Tri leta po grozljivi nesreči dobil nov obraz

Boston, 22. 03. 2011 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

25-letni Teksačan, ki mu je grozljiva nesreča z elektriko povsem iznakazila obraz, je dobil novo podobo. Prestal je presaditev celotnega obraza. Tak kot pred nesrečo ne bo nikoli več, pa tudi darovalcu ne bo podoben.

Dallas Wiens pred operacijo
Dallas Wiens pred operacijo FOTO: WBZ-TV
25-letni Teksačan Dallas Wiens je prvi človek, ki so mu ameriški zdravniki presadili celoten obraz. V več kot 15-urni operaciji, pri kateri je sodelovalo kar 30 zdravnikov, anesteziologov, medicinskih sester in drugih, so mu zamenjali nos, ustnice in kožo, pa tudi obrazne mišice in živce. Operacijo so v bostonski bolnišnici Brigham and Women's izvedli minuli teden, pacient pa dobro okreva. Kot so sporočili, je že vstal iz postelje in se po telefonu pogovarjal s svojimi sorodniki, že v kratkem pa naj bi lahko tudi sam jedel. A kljub optimističnim napovedim je pred njim še dolga pot do popolnega okrevanja.

"Pionirski dosežek, ki je uspel celotni ekipi, je omogočilo najbolj nesebično dejanje, ki ga lahko en človek naredi za drugega – darovanje organov,“ je dejala vodja bolnišnice Betsy Nable. Wiens po operaciji ne bo več izgledal tako kot prej, a tudi darovalcu ne bo podoben, je povedala. Kdo to je, pa ni želela razkriti.

Wiensa je leta 2008 zadel električni kabel, ki je bil pod visoko napetostjo, in mu povsem izmaličil obraz. Zdaj se zanj spet začenjajo boljši časi, čeprav bodo globoke brazgotine ostale za vedno. "Odločen je, da bo okreval in da bo nekaj napravil iz svojega življenja,“ je dejal njegov dedek Del Peterson. 

V bolnišnici Brigham and Women's, ki je del harvardske šole za medicino, so sicer že opravili delno presaditev obraza, to pa je prva popolna ne le v tej bolnišnici, ampak v celotnih Združenih državah. Na podoben poseg čakata še dva pacienta. Ena od njiju je Charla Nash, ženska iz Connecticuta, ki ji je prijateljev šimpanz leta 2009 v napadu iznakazil obraz.

Prvo delno presaditev obraza so v ZDA opravili decembra 2008, in sicer na kliniki v Clevelandu. Pacientki Connie Culp, ki je bila ranjena v strelskem incidentu dobra štiri leta prej, so takrat presadili 80 odstotkov obraza.

Sicer pri tovrstnih operacijah prednjačijo evropske bolnišnice. Prvo uspešno delno presaditev obraza so namreč opravili v Franciji leta 2005, prvo presaditev celotnega obraza pa lani v Španiji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Igor__Zmaj
29. 03. 2011 16.44
A se norca delate da k taki novici date reklamo za povečat joške ??
moelmol
23. 03. 2011 17.29
Dallas je med telefoniranjem po nesreči z glavo zadel ob visoko napetostni električni vod, ki mu je do kosti požgal lasišče in obraz * do konca sveta
dobra_tetka
22. 03. 2011 16.59
super. sm vesela zanj in upam da mu nekoč uspe dobit eno super punco in s tem družino!
burek100
22. 03. 2011 15.21
Dallas mu je ime pa iz Teksasa je :)
gx15
22. 03. 2011 12.12
Pa vsi tisti ki se smejite oz. vas to zabava... ZA VZOR bi ga lahko imeli, čeprav ne bo verjetno več živel normalno in bo srečeval take ljudi kot sta vidva spodaj, še zmeraj razmišlja pozitivno in si želi živeti še naprej, se grem stavit da če bi vaju dva doletelo kaj takšnega, bi bila v depresiji ta si pa vsaj želi živeti še naprej kljub nesreči :) vso srečo :)
JezusKrishna
22. 03. 2011 11.24
in kje o slike zdej?
limonca4
22. 03. 2011 09.44
Weasel, a si normalen? Samo pazi se, da ne bo tebe kaj takega ali še huje doletelo ... Dallasu pa želim čim prejšnje okrevanje.
elan5
22. 03. 2011 08.36
Kar norca se dalajta vidva. Nikol ne veš,kdaj si na vrsti za nesrečo. Ko si najbolj ne misliš te doleti. Upam,da si ta človek opomore. Pa,da presliši take zbadljivke na svoj račun,kot sta npr. ti dve pred mano. To je najhujše.