FIT 24UR

NIJZ: Starši, cepljenje dokazano manjša ogroženost z rakom

Ljubljana, 06. 03. 2017 06.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Med najpogostejše rake v Sloveniji sodijo rak kože, debelega črevesa in danke, pljuč, dojke ter prostate. Kdo bo zbolel in za katerim rakom, z medsebojnimi učinki med drugim določajo dejavniki iz okolja in načina življenja ter dedna nagnjenost. Pristojni med drugim pozivajo k cepljenju zoper hepatitis B in HPV.

Ker je zdravljenje zgodaj odkritega raka uspešnejše, so ključnega pomena presejalni programi, namenjeni odkrivanju bolezni, ko simptomi še niso očitni.
Ker je zdravljenje zgodaj odkritega raka uspešnejše, so ključnega pomena presejalni programi, namenjeni odkrivanju bolezni, ko simptomi še niso očitni. FOTO: Thinkstock
Začenja se teden boja proti raku, ki letos poteka pod geslom Z roko v roki proti raku. Pojavnost rakavih bolezni se v Sloveniji povečuje in se je v zadnjih 20 letih skoraj podvojila. K zmanjšanju obolevnosti in umrljivosti za rakom lahko pripomoreta zlasti zdrav način življenja in zgodnje odkrivanje bolezni.

Rak je skupno ime za skupino bolezni, za katere je značilna nenadzorovana in nenormalna rast telesnih celic. Rakave celice lahko prodirajo v okoliško tkivo ali s krvjo in limfo zaidejo tudi v druge dele telesa, kjer nastanejo zasevki oziroma metastaze rakavega tkiva, bolezen opredeljujejo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja.

Kdo bo zbolel in za katerim rakom, z medsebojnimi učinki med drugim določajo dejavniki iz okolja in načina življenja ter dedna nagnjenost. Gre za tako imenovane dejavnike tveganja. Izpostavljenost posameznemu dejavniku tveganja namreč še ne pomeni, da bo vsak izpostavljeni zagotovo zbolel. Pomeni pa večjo verjetnost, da bo zbolel, v primerjavi s tistim, ki temu dejavniku ni izpostavljen. Polovica vseh rakov je posledica načina življenja, ki vključuje kajenje, nezdravo prehrano, prekomerno uživanje alkohola in nezadostno telesno dejavnost, ter bioloških, kemičnih in fizikalnih učinkov dejavnikov iz okolja.

Katere so najpogostejše oblike raka v Sloveniji?

Med najpogostejše rake v Sloveniji sodijo rak kože, debelega črevesa in danke, pljuč, dojke ter prostate. Pojavnost vseh rakavih bolezni se po ugotovitvah inštituta postopno povečuje ter se je v zadnjih dvajsetih letih skoraj podvojila. S staranjem prebivalstva se povečuje tudi ogroženost za rakom. Rak je drugi najpogostejši vzrok smrti prebivalcev Slovenije.

K zmanjšanju obolevnosti in umrljivosti za rakom v veliki meri lahko pripomore preprečevanje in zgodnje odkrivanje bolezni. Veliko je dokazov, da je možno zmanjšati verjetnost za nastanek raka z zdravim načinom življenja, ki vključuje nekajenje, zdravo prehrano, vsakdanjo zadostno telesno dejavnost, vzdrževanje normalne telesne teže, omejevanje uživanja alkoholnih pijač, zaščito pred škodljivimi učinki sončnih žarkov ter spoštovanje predpisov o varnosti pri delu, pišejo na inštitutu.

Ker je zdravljenje zgodaj odkritega raka uspešnejše, so ključnega pomena presejalni programi, namenjeni odkrivanju bolezni, ko simptomi še niso očitni. Spremembe v tkivu, iz katerih bi se kasneje lahko razvil rak, je mogoče odstraniti ter tako preprečiti bolezen. V Sloveniji se izvajajo presejalni programi za odkrivanje raka in predrakavih sprememb materničnega vratu (Zora), dojk (Dora) ter debelega črevesa in danke (Program Svit).

Podatki Registra raka RS kažejo, da v zadnjih letih za rakom letno zboli več kot 12.000 Slovencev, okoli 6500 moških in okoli 6000 žensk, umre pa jih nekaj več kot 5700, okrog 3200 moških in 2500 žensk.

Petletno relativno preživetje odraslih slovenskih bolnikov s katero koli vrsto raka (brez nemelanomskega kožnega), ki so zboleli v obdobju 2006-2010, je bilo 50-odstotno, bolnic pa skoraj 60-odstotno.

Cepljenje proti hepatitisu B in HPV manjša ogroženost z rakom materničnega vratu

Na novinarski konferenci ob tem tednu so s področja preventive v ospredje postavili 11. nasvet Evropskega kodeksa proti raku, ki vabi k cepljenju proti okužbi s humanimi papilomavirusi (HPV) in virusu hepatitisa B. Predvsem spodbujajo starše, naj dovolijo svojim hčeram, da se cepijo proti HPV. Cepljenje, ki je brezplačno, dokazano manjša ogroženost z rakom materničnega vratu.

Oboleli za rakom v Sloveniji najpogosteje umrejo zaradi pljučnega raka, je dejala Primic Žakljeva in povedala še, da so najpogostejši raki pri nas povezani z nezdravim načinom življenja, prekomernim pitjem alkohola, kajenjem in nepravilno prehrano.

''Odločitev za necepljenje ima lahko posledice za zdravje. Deklica, ki ni bila cepljena, ima bistveno večje tveganje, da bo zbolela za predrakavimi spremembami ali rakom materničnega vratu, in večje tveganje za druge bolezni, ki so povezane s HPV, kot tudi za zaplete po zdravljenju le-teh,'' je pojasnila Marta Grgič Vitek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Izrazila je zaskrbljenost nad slabo, okoli 50 odstotno, precepljenostjo za preprečevanje okužb s HPV in izpostavila, da se v zadnjem času uporablja devetvalentno cepivo, ki ščiti pred 90 odstotki genotipov, ki povzročajo raka materničnega vratu.

Kot je na novinarski konferenci dejala predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku Maja Primic Žakelj, je leta 2016 v Sloveniji za rakom zbolelo skoraj 15.000 ljudi, pojavnost vseh rakavih bolezni pa se je v zadnjih dvajsetih letih skoraj podvojila, ocenjujejo na Onkološkem inštitutu. Cepljenje proti hepatitisu B preprečuje raka na jetrih, cepljenje proti HPV pa v poštev pride le za deklice, saj preprečuje raka materničnega vratu

Pri presejalnih programih za odkrivanje raka je Primic Žakljeva izpostavila, da bi bilo treba moške za raka prostate, ki je zadnja leta v porastu, testirati selektivno, saj ima lahko zdravljenje resne posledice, ki poslabšajo kakovost življenja. Pogosto gre namreč za oblike bolezni, s katerimi bi moški, če bolezni ne bi odkrili, živeli nemoteno.

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
07. 03. 2017 09.48
+1
Merklova se ne cepi,zakaj ne, pa njo vprašajte
markym77
06. 03. 2017 19.54
+2
Kje je oznaka reklamno sporočilo?
Zrkizz
06. 03. 2017 18.13
+2
Seveda dokazano zmanjsa obolelost za rakom, bolne, pohabljene in mrtve zenske tezko pridejo, do taksnih aktivnosti, kjer bi lahko zbolele.
butalistan
06. 03. 2017 14.17
-1
Imamo socialno zdravstvo zato ni problema tovarisi.
Kraj Kovac
06. 03. 2017 12.25
-1
Vsi naftrni derivati vsebujejo 0.1% benzena - zaradi tega benzena bo vsak 10.000 prebivalec umrl zaradi ene od vrst raka - a se boste zato pripravljni manj vozit, manj trošit (in s tem zmanjševat izpostavljenost). To je zagotovo največja uizpostavljenost sploh, če odmislimo plučnega raka in kajenje. Ne klobasajte, ker nimate pojma.
vladaricaumov
06. 03. 2017 10.27
+26
Hvala, ker nas zastrupljate, in to nacrtno. Dol po Srbiji pa Bosni se pa ze otroci rakavi rodijo. Hvala Amerom za te strupe. Kok so jih pometal. Jst lepo njih krivim, kokr v bistvu za vse.
Svalbard
06. 03. 2017 10.44
+21
Samo v nebo se ozreš pa ti je jasno. Srbe so pa itak zagiftal z radioaktivnimi bombicami za demokracijo. Z ameri upravljajo Izraelci-Scum of the earth.
Kraj Kovac
06. 03. 2017 12.22
-3
in kateri kemikaliji so bili izpostavljeni, če smem vprašat?
crazy but true
06. 03. 2017 14.01
+1
Zrkizz
06. 03. 2017 18.14
+2
BURGA
06. 03. 2017 21.31
-1
Vidim, da so vam nekaterim zastrupili možgane.
Vakcinar
06. 03. 2017 10.22
+5
Že samo dejstvo, da je letalskega prometa, razne elektronike (reciklira se samo 25%) iz leta v leto več, pove, da nam zdrav način življenja ne bo dosti pomagal.
mlamat
06. 03. 2017 10.19
+1
Saj je tudi penzionstov več, pa boljša diagnostika, ki odkrije več primerov. Včasih so samo rekli, da je umrl, ker ga je Bog hotel pri sebi.
FAUSTOS1
06. 03. 2017 09.58
+20
nažalost tudi predolge vrste pri zdravnikih vplivajo na slab izhod rakavih obolenj-če čakaš na prvi pregled tudi 700dni v tem času se zamudi pri agresivni obliki raka v bistvu vse in rezultat je smrt-tudi zaradi tega zdravniki sedaj stavkajo da bodo dobili več denarja nekaj dest smrti bolnikov jih seveda ne zanima važen je le denar
KardinaIFrancRodeVKristusu2
06. 03. 2017 10.16
-7
Pri sumu na raka NI ČAKALNIH DOB!... Čakaš maksimalno 2 dni, običajno pa si na vrsti že naslednji dan....
KardinaIFrancRodeVKristusu2
06. 03. 2017 09.45
-6
Zakaj je bilo pred 100 leti bistveno manj raka?.... Odgovor je preprost - zato ker so ljudje umirali mlajši zaradi drugih bolezni..... Pojav rakavih obolenj se povečuje s starostjo - včasih so umirali pri 40-ih letih zaradi nalezljivih bolezni proti katerimi se danes cepimo, tudi smrtnost med otroki je bila zelo visoka.... Zato je večina umrla še preden so prišli v obdobje starosti, ko je tveganje za nastanek raka največje..... STARANJE PREBIVALSTVA = VEČ RAKAVIH OBOLENJ
Sianne
07. 03. 2017 13.29
Škoda z logičnimi argumenti poskušat na tej strani...
MoreLife
08. 03. 2017 18.41
+1
oh kardinal...pojma nimaš o boleznih. Cepljenje ni preprečilo nobene bolezni! Jasno? Vbij si že enkrat to v glavo al pa izbij iz glave, da cepljenje pomaga. Je samo dober predpogoj za dober biznis farmacije. Če veš, da ti to reče uradna oseba, odgovorna za cepiva in če imaš vsaj še malo možgan, ti je hitro jasno kam pes tacco moli!
Mili?nik
06. 03. 2017 09.22
-1
Od nečesa moramo umreti! Če se zmanjšujejo smrti zaradi infarktov in številnih drugih bolezni nam po neki logiki pač skoraj vsem ostane, da nas drugi svet pošlje rak...
Svalbard
06. 03. 2017 09.21
+28
Rak je biznis! Zato vas zavarovalnica na rojstni dan kliče, da ste že rizični za tega in onega raka, ker ste dopolnili to in to leto. Mediji vam povzročijo raka z nonstop pranjem mozga. Ljudje damo skozi tudi do 6 rakov v življenju pa tega sploh ne vemo, ker ga organizem sam porihta. Ni treba glih vsega vase vržt in "ležat".
lars1102
06. 03. 2017 09.04
+17
strupena hrana, strupena zemlja, zrak, voda......itd.....
Mili?nik
06. 03. 2017 09.59
-4
Se pravi, da stres, kajenje, alkohol, nažiranje z mastno hrano niso nič krivi?
CIGU MIGU
06. 03. 2017 09.01
+1
itak grem na mars
tantadruj1
06. 03. 2017 09.00
+25
vedno več je plastike in gume. vse je že gumijasto... od lopatic do pekačev.. plastika povsod.. vse to še veselo segrevate. vrnite se na glino.
Rolesx
06. 03. 2017 08.33
+19
Kaka delovna mest imate v Sloveniji? Taka ki škodujejo zdravju in jih v tujini nočejo delat za tako mali denar. Za to imajo balkansko delovno silo in slovence
JohnSmith000001
06. 03. 2017 08.27
+42
bistvena razlika med takrat in danes je tudi preobilica hrane, vse je procesirano, z raznimi emulgatorji, stabilizatorji, ipd...nič ni več naravno, vse je zastrupljeno, tudi zemlja oz. rodna prst, voda...p.s. "bio" ne obstaja več že dolgo
hotchilipoper
06. 03. 2017 08.16
+4
To je vse rezultat Černobila,vem pa da zdravstvo se kaj dost ne sekira,več jih gre bolje je za njih
lars1102
06. 03. 2017 09.03
+3
tut oni se temu vplivu ne morejo izognit....
Nikiiy
06. 03. 2017 08.13
+30
Vse je jasno naložba v POKOJNINO se ne izplača..
kr--en
06. 03. 2017 09.19
+0
Ne vem, jih poznam kar precej, ki so že več kot 25 let v penziji. Volijo Karla in jamrajo, da je penzija nizka
cirenij
06. 03. 2017 10.24
+2
kr--en ....Pa kaj, če so že 25 let v penziji? So si jo že zaslužili. Verjetno višjo, kot jo prejemajo. A ti bi vse penzioniste likvidiral? Od mojega sodelavca oče jo je "užival" 50đ + let. Mogoče je pa ti niti ne dočakaš. Boš zadovoljen?
slosinger
06. 03. 2017 08.09
+34
Saj tudi rakave bolnike posiljajo delati po 4 ure,kaksna pokojnina....to nam dela nasa presvetla invalitska komisija,ker oni so nad vsemi,tudi nad specijalisti ki so strokovnjaki na svojem podrocju.
Rolesx
06. 03. 2017 08.46
+10
SPIZ..preden ckrnem bodo letali na teh ustanovah!To je moja obljuba tem zdravniški prascem
slosinger
06. 03. 2017 09.45
+5

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.