FIT 24UR

S pravilno prehrano je tudi bolezni manj

Ljubljana, 17. 09. 2012 19.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ljudje se vedno bolj zavedamo pomena kakovostne prehrane, ki lahko pomaga pri preprečevanju bolezni novega časa. A na naših krožnikih se še vedno (pre)pogosto znajde nekakovostna in prehransko prazna hrana.

Uravnotežena prehrana je pomembna za zdravje.
Uravnotežena prehrana je pomembna za zdravje. FOTO: Thinkstock

Raziskava o prehranjevalnih navadah Slovencev Mediane je pokazala, da Slovenci upoštevamo ključne prehranjevalne nasvete, a da bi na tem področju lahko naredili še veliko. "Uravnotežena prehrana, kamor ribe zagotovo sodijo, je dandanes ključnega pomena. Na naših krožnikih pa se prehitro znajde nekakovostna in prehransko prazna hrana, katere prekomerno uživanje povzroča bolezni sodobnega časa," pravi strokovnjakinja na področju nutricionizma Mojca Cepuš.

Slovenci za hrano na mesec povprečno porabimo od 100 do 200 evri.
Slovenci za hrano na mesec povprečno porabimo od 100 do 200 evri. FOTO: Thinkstock

Raziskava je še pokazala, da več kot tri četrtine anketirancev, starih med 16 in 65 let, uživa vsaj tri obroke na dan. Večina jih zapravi od 100 do 200 evrov na mesec za hrano. Zelenjavo in sadje dnevno uživa dve tretjini vseh anketirancev, medtem ko meso in sladkarije dnevno uživa manj kot tretjina sodelujočih v raziskavi. Večina vprašanih, ki zase opredeljujejo, da ne sledijo zdravemu življenjskemu slogu, kot glavni razlog navajajo pomanjkanje telesne vadbe in visoke cene zdrave hrane. Rezultati kažejo tudi, da skoraj polovica vprašanih večinoma uživa hrano, ki ni ekološka. Glavni razlog je v visokih cenah teh proizvodov ali ker ne verjamemo v višjo kakovost. Tisti, ki jedo bolj ekološko hrano, so odgovorili, da te izdelke proizvajajo sami ali pa jih dobijo od prijateljev, sorodnikov itd.

Najpomembnejši okus, kakovost in cena

Med zdrava živila spadajo tudi ribe. Tako sveže kot konzervirane. Med anketiranci približno ena tretjina enkrat ali večkrat na teden uživa konzervirano tuno. Okoli dve tretjini tistih, ki jedo konzervirane ribe, meni, da so podatki o izvoru tune pomembni. Kot najpomembnejši dejavnik za nakupne odločitve navajajo okus, zaznano kakovost in ceno. Skoraj polovica vprašanih pa bi bila pripravljena plačati več za izdelke, ki jih proizvaja ekološko ali družbeno odgovorno podjetje.

A ljudje se pogosto ne zavedajo razsežnosti pri zagotavljanju kakovostne hrane in ohranjanju našega okolja. Če želimo zaščititi na primer morski ekostistem, sta pomembna trajnostni ulov ter nadzor nad nelegalnim in postranskim ribolovom. Prav tako je izjemnega pomena tudi prizadevanje za stalno izboljšanje okoljskih učinkov in zmanjšanje nastanka neposrednih odpadkov, zmanjšanje uporabe vode, energije in drugih naravnih virov oziroma uporaba obnovljivih virov energije, zagotavljanje varnih in zdravih izdelkov, sledljivost izdelkov, analize in kontrole sestavin ...

Odgovorna kakovost

Zahteva po kakovostnem, okusnem, a obenem žepu prijaznem in zdravem prehranjevanju je danes vse močnejša. Projekt 'odgovorna kakovost' je odgovor blagovne znamke Rio Mare prav na področju ohranjanja celovitosti okolja, v katerem delujejo, s ciljem zagotavljati odlično kakovost skozi celotno nabavno verigo, od trenutka ulova rib do postrežbe izdelka na naših mizah.

Luciano Pirovano in Žarko Berlot sta predstavila projekt Odgovorna kakovost
Luciano Pirovano in Žarko Berlot sta predstavila projekt Odgovorna kakovost FOTO: Milan Tomažin

Kljub temu pa zagotavljanje vrhunske ponudbe ni enostavno. Ulov tun zajema globalne razsežnosti, ki si jih težko predstavljamo, znotraj te sfere pa deluje množica akterjev. Vsak akter predstavlja pomemben del sestavljenke, ki vpliva na končno kakovost izdelka.

Projekt 'odgovorna kakovost' tako zajema sedem načel, ki predstavljajo zavezo družbe po trajnostnem razvoju in odgovornosti do okolja:

LOV TUNOV IN ZAŠČITA EKOSISTEMA
Zavezanost k trajnostnemu razvoju
Borijo se za trajnostni ulov jat tunov tako kratkoročno kot tudi dolgoročno ter za nadzor na nelegalnim in postranskim ribolovom. Ključni cilj je ohranjanje morskih rezervatov ter sprejetje trajnostne prakse.

Danilo Ivanuša je na predstavitvi projekta prisotne presenetil z bučkinimi zavitki s tuno in feta sirom.
Danilo Ivanuša je na predstavitvi projekta prisotne presenetil z bučkinimi zavitki s tuno in feta sirom. FOTO: Milan Tomažin

SPOŠTOVANJE OKOLJA
Strateška zavezanost
Izjemnega pomena je prizadevanje za stalno izboljšanje okoljskih učinkov in zmanjšanje nastanka neposrednih odpadkov, zmanjšanje uporabe vode, energije in drugih naravnih virov oziroma uporaba obnovljivih virov energije.

SPOŠTOVANJE LJUDI
Družbena zavezanost
Zdravje in varnost ljudi, vpetih v celoten proces zagotavljanja končne ponudbe, je ključnega pomena, naj bodo ti notranji ali zunanji sodelavci. Zato je družba oblikovala kodeks obnašanja, ki ga mora upoštevati in spoštovati celotna veriga dobaviteljev.

IZBOR PRIMARNIH SUROVIN
Temeljna zavezanost
Kakovost izdelkov temelji na izboru naravnih in visoko kakovostnih surovin, ki izvirajo od strogo selekcioniranih in nadzorovanih dobaviteljev. To ne velja zgolj za izbiro uporabljene tunine, pač pa tudi za druge sestavine, od olj do zelenjave, kar zagotavlja kakovost končnega izdelka.

ANALIZE IN NADZOR
Zavezanost k dosledni kontroli
Številne analize in kontrole, tako notranje kot zunanje, ki temeljijo na najnaprednejših tehnologijah, se pričnejo v trenutku ulova rib in sledijo skozi celoten proces do končnega izdelka, postreženega na naših mizah. Končni cilj je zagotavljanje varnih in zdravih izdelkov.

SLEDLJIVOST IZDELKOV
Zavezanost k transparentnosti
Tekom celotnega procesa, od ulova do končne proizvodnje in distribucije, niti za sekundo ne izpustimo osnovne tunine oziroma ostalih sestavin izpred oči. To zagotavlja proces sledljivosti izdelka, kar posledično pripomore k visoki stopnji varnosti za končnega potrošnika.

PREHRANA IN ZDRAVJE
Zavezanost k zdravju
Preko tesnega sodelovanja z različnimi strokovnjaki, tako zdravniki kot tudi nutricionisti in kuharskimi mojstri, Rio Mare skrbi za zagotavljanje zdravih in okusnih izdelkov. Potrošnike ob tem nagovarja in spodbuja k izboljšanju lastnih izbir na področju prehranjevanja in življenjskega sloga.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amali Doare
18. 09. 2012 13.37
-2
ZDRAVE HRANE NI, je samo ena malo boljša od druge
slavenec
18. 09. 2012 12.40
+4
Mnogim slovencem še za nezdravo hrano zmanjka denarja
chepps
18. 09. 2012 12.21
-3
kaj pa je to zdrava hrana?
Piškica
18. 09. 2012 11.39
+0
na ostalih slikah samo zivila brez branda, na zadnji pa rio mare....hmmmmm
BASILEIA RHOMAION
17. 09. 2012 23.10
+9
Jaz bi sladkarije sploh odstranil,med je edino vredi.
BASILEIA RHOMAION
17. 09. 2012 21.22
+13
povprečno,saj tudi imamo zelo male povprečne plače !!Moj maksimun je 750 eur..Zaj pa si kupi zdravo hrano,s čim če je vse ostalo vdrževanje stanovanja,avto,položnice drago ko pes.
mcc
17. 09. 2012 21.17
+8
naj v afriki objavijo ta ćlanek...
QueerAsYou
17. 09. 2012 21.01
+9
A je to reklama?