FIT 24UR

Ste izpostavljeni raku na mehurju?

Ljubljana, 18. 11. 2009 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rak na mehurju je vse pogostejše maligno obolenje. Za to boleznijo vsako leto zboli kar okoli 250 Slovencev, najpogosteje moških.

 

Med bolniki z rakom na mehurju je več moških kot žensk.
Med bolniki z rakom na mehurju je več moških kot žensk. FOTO: iStockphoto

Rak na mehurju je tako v svetu kot tudi pri nas vse pogostejša maligna bolezen – pri moških je celo na drugem mestu rakavih obolenj sečil, takoj za rakom na prostati. Zakaj se na mehurju razvijejo tumorji, še ni znano. A do zdaj opravljene raziskave kažejo, da za rakom na mehurju pogosteje zbolevajo kadilci, delavci v kemični in naftni industriji, industriji barvil in usnja ter v tiskarski industriji. Zato raziskovalci sklepajo, da so morda raku mehurja bolj podvrženi tisti, ki so občutljivi za rakotvorne kemikalije v tobačnem dimu ali okolju, ki se v urin izločajo prek ledvic. Možnost nastanka bolezni pa naj bi povečevale tudi poškodbe epitelnih celic, iz katerih je zgrajen najbolj notranji sloj mehurja, ter kronično draženje sluznice, ki je lahko posledica pogostih posegov, vnetij ali kamnov v sečnem mehurju.

Tisti, ki maligne tumorje mehurja odkrijejo dovolj hitro, imajo dobre možnosti za premagovanje bolezni. Če so tumorji zgolj površinski in rak še ni zaseval v okoliška ali celo bolj oddaljena tkiva ter organe, je zdravljenje tudi veliko manj agresivno in naporno. Zato je pomembno, da pravočasno prepoznate prve simptome, ki lahko kažejo na maligne tumorje mehurja.

Kakšni so prvi znaki raka na mehurju in kakšne so možnosti za zdravljenje, pa si lahko preberete v članku Prepoznajte prve simptome raka na mehurju na spletni strani vizita.si.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1....1
18. 11. 2009 08.45
+4
Pa kva je fora teh člankov? Pa dejte napisat kam naj se ljudje ob bolezni (katerikoli) obrnejo, kje se v Slo kaj dela... Pri takih člankih pa vse ostaja bolj fiktivno. lp
Nelonen
18. 11. 2009 07.35
+2
Kera slikca, aleluja, pa sej niste normalni