FIT 24UR

Ste nenehno utrujeni? Lahko gre za resno bolezen

Ljubljana, 09. 09. 2010 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Katja Benčina
Komentarji
2

Nenehna utrujenost je najpogosteje vzrok napornega življenjskega stila, ki v teh časih pesti skoraj vse. Kljub vsemu pa včasih zanjo ni vedno kriv le stres in prekomerna količina dela, ampak je vzrok veliko bolj resen.

Če ste nenehno utrujeni, je vzrok lahko v hitrem tempu življenja, lahko pa je vzrok veliko bolj resen.
Če ste nenehno utrujeni, je vzrok lahko v hitrem tempu življenja, lahko pa je vzrok veliko bolj resen. FOTO: iStockphoto

Ste nenehno utrujeni? Potem nikar ne ignorirajte teh simptomov, ampak si raje vzemite več časa za počitek, jejte bolj kakovostno hrano, spijte več tekočine, zaužijte več vitaminov, zmanjšajte količino kofeina in alkohola ter spravite v red svoje družabno življenje. Če kljub tem ukrepom ne izboljšate počutja, je lahko vzrok za nenehno utrujenost nekoliko bolj resen in potrebuje profesionalni pristop.

Eden izmed pogostih vzrokov utrujenosti je slabokrvnost ali anemija, ko organizem nima dovolj rdečih krvnih celic (eritrocitov) ali hemoglobina. Če teh ni dovolj, pride do splošne utrujenosti, zbitosti, pomanjkanja sape, blede kože, hitrejšega bitja srca, šumenja v ušesih, povečane žeje, izgubljanja telesne teže, težav s spominom … Slabokrvnost potrdi preiskava krvi, zdravnik pa nam nato predpiše zdravila, prilagojeno prehrano in počitek. Da bi preprečili slabokrvnost je treba uživati hrano, bogato z železom (rdeče meso, sušeno sadje, stročnice), hrano, bogato z vitaminom C (agrumi, ostalo sadje, zelenjava), hrano, ki vsebuje vitamin B12 (pusto meso, polnovredno žito, mlečni izdelki), hrano, ki je bogata s folno kislino (sveža zelenjava in sadje).

Nenehna utrujenost pa je lahko vzrok še nekaterih bolj resnih bolezni, ki se lahko brez zdravljenja končajo usodno. Katere so te bolezni in kakšni so še simptomi, pa preverite na spletni strani Vizita.si.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bingo 1
12. 09. 2010 08.34
normalno delas cel mesec ko primis to bedno placo te utrujenost prejeme da ni mozno zivet od prvega do prvega v mesecu
LANGHURJA
09. 09. 2010 11.40
Mislim, da bi vsi radi živeli na tak način kukr članek priporoča, vendar tempo in sistem današnje družbe tega ne dovoli. Ti ti lump!