FIT 24UR

Umrl je kirurg, ki je kot prvi na svetu uspešno presadil jetra

Pittsburgh, 05. 03. 2017 17.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Pittsburghu je umrl Thomas Starzl, kirurg, ki je kot prvi na svetu uspešno presadil jetra. Velike zasluge je požel tudi pri uvajanju zdravil za preprečevanje zavrnitvenih reakcij pri bolnikih s transplantiranimi organi. Star je bil 90 let.

Thomas Starzl, pionir na področju presaditve jeter, je umrl star 90 let. Leta 1963 je v Denverju kot prvi na svetu izvedel operacijo presaditve jeter. Pacient in še štirje, ki so mu sledili, sicer niso živeli dolgo. A že štiri leta kasneje je Starzl presadil jetra pacientu, ki je zatem živel še leto dni, in sicer s pomočjo zdravil, ki so pomagala, da je telo sprejelo tuj organ. 

Dr. Starzl je po poročanju Guardiana na Univerzi v Coloradu izvedel 175 presaditev jeter, od 30 do 50 odstotkov jih je bilo uspešnih. Svetovno znan je postal med svojim službovanjem v Pittsburghu, ko je bolnišnico povzdignil v sam vrh najboljših klinik za presaditve organov na svetu. Do 26. februarja leta 2001, ko je minilo 20 let od prve uspešne presaditve jeter v tej bolnišnici, so tamkajšnji strokovnjaki presadili več kot 5.700 jeter, 3.500 ledvic, 1.000 pljuč in 500 src. 

Starzl je v 60. letih prejšnjega stoletja izboljšal presaditve organov in možnosti preživetja pacientov s kombinacijo zdravil, ki so pomagala, da je telo sprejelo tuj organ. V Pittsburgh je prinesel zdravilo ciklosporin, ki se je uporabljalo za preprečevanje zavrnitvenih reakcij pri bolnikih s transplantiranimi organi ter bil mentor številnim kirurgom. Kot prvi na svetu je uspešno presadil hkrati jetra in srce pri takrat 7-letni deklici Stormie Jones, ki je umrla šest let kasneje.

Thomas Starzl leta 1989 po uspešni presaditvi jeter.
Thomas Starzl leta 1989 po uspešni presaditvi jeter. FOTO: AP

Leta 1985 se je Starzl soočil s škandalom, potem ko so številni mediji pisali o njegovem favoriziranju tujih gostov, ki naj bi mu plačali, da jih je na seznamih za presaditev dajal na višja mesta. Njegova kirurška ekipa naj bi od tujih pacientov sprejemala darila in donacije za raziskave. A ameriško pravosodje je obtožbe preiskalo in leta 1989 zavrglo vse sume ter zaprlo primer. 

Starzl je med letoma 1992 in 1993 vodil ekipo raziskovalcev in kirurgov pri presaditvi jeter iz pavijana v človeka, a je pacient zaradi infekcije kmalu umrl.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
06. 03. 2017 16.33
učiti, učiti se je bilo tudi potrebno in tako je tudi dandanes. & kaj vsi ti ali oni deklerativen ali morda kakšen konstruktiven uspeh-čestitke tem velikim..... a kaj vse to ko pride tvoja ura slovesa od matere človeštva te več NI med živimi, pa če si še tako velik strokovnjak v svojem delu.
modelx
06. 03. 2017 11.53
+1
berem in berem, pa ne vidim podatka, kje je ta uspešna presaditev jeter. al umre takoj, ali čez 5 let zaradi tega, to ni uspešno. uspešno je, da zadeva deluje in človek umer zaradi starosti, ali odpovedi drugega organa, ki ni povezano s presaditvijo jeter (zavrnitev).
Emeritus
05. 03. 2017 22.45
+8
Slava mu, vendar so na našega pokojnega kirurga dr. Godino čisto pozabili.
draghci
05. 03. 2017 22.08
+0
Zbolel je za cirozo jeterin nikogar ni bilo, ki bi mu jih presadil. Naj počiva v miru! Trudil se je komu rešiti življenje.
?asjeza
05. 03. 2017 18.54
+10
no ta je vsaj nečem prvi kaj pa naši zdravniki? aja so pri plači prvi
Sputnik
05. 03. 2017 21.48
+6
pozabljaš da so naši zdravniki v tujini veliko bolj cenjeni kot pri nas. pri nas je sistem zavarovalnic kriv da je kot je. zdravnik pa seveda tudi ni zajec da bo jedel travo. hoče več in več kar je normalno, vprašaj malo kaj bi radi uni na zavarovalnicah ki s prodajo megle delajo minus

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.