FIT 24UR

V Italiji prvič sočasno presadili obe dlani

Monza, 17. 10. 2010 18.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

52-letnici so pred tremi leti morali zaradi hude oblike sepse amputirati obe dlani in stopali. Zdaj so ji zdravniki sočasno presadili obe dlani, kar je prvi tovrsten poseg na svetu.

Ekipa zdravnikov bolnišnice San Gerardo v italijanski Monzi je pred dnevi 52-letni bolnici sočasno presadila obe dlani. Ženski so leta 2007 zaradi hude oblike sepse morali amputirati obe dlani in tudi obe stopali. Po skoraj štirih letih bo lahko kmalu spet pobožala svoja otroka in to tudi čutila.

Po skoraj štirih letih bo bolnica lahko spet pobožala svoja otroka in to tudi čutila (simbolična fotografija).
Po skoraj štirih letih bo bolnica lahko spet pobožala svoja otroka in to tudi čutila (simbolična fotografija). FOTO: Reuters

Ženska je po amputaciji leta 2007 sicer dobila proteze tako za dlani kot za stopala, a se na to nikoli ni navadila in je že leta 2008 zaprosila za presaditev. Vpisali so jo na seznam čakajočih za presaditev.

V šesturnem posegu so bolnici presadili dlani 58-letne ženske, ki je umrla v ponedeljek.

Gre za prvi tovrsten poseg na svetu, posebnost pa je tudi ta, da so prvič za preprečitve zavrnitve presadkov uporabili krvotvorne matične celice bolnice same, ki so jih pridobili iz njenega kostnega mozga in ji jih vbrizgali v prvih 24 urah po posegu.

Bolnica je že dan po presaditvi lahko premikala prste na presajenih dlaneh, preden bo lahko zapustila bolnišnico, pa bo morala prebiti še vsaj en mesec na hematološkem oddelku bolnišnice v Monzi.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

busta-rusta
17. 10. 2010 20.20
Zdaj pa res lahko zaploska...
Roman ?on? 1
17. 10. 2010 19.14
no to je pa nekaj lepega za prebrat