FIT 24UR

V ZDA primer prenosa virusa zika, ki močno bega strokovnjake

Washington, 19. 07. 2016 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Oseba, ki je skrbela za umirajočega, ki je bil okužen z virusom zika, je prav tako zbolela. Gre za družinskega člana, kako pa se je okužil, ni jasno. Strokovnjaki zdaj preučujejo možne nove poti okužbe.

Raziskovanje virusa zika
Raziskovanje virusa zika FOTO: AP

Ameriški strokovnjaki v zvezni državi Utah preučujejo primer prenosa virusa zika z umirajočega starejšega moškega na osebo, ki je skrbela zanj. Gre za člana/članico družine, ki je po okužbi hitro in brez večjih zapletov okreval-a.

Doslej je veljalo, da se virus prenaša prek pokov komarjev in tudi spolnih odnosov. Prav tako z ženske na nerojenega otroka in s transfuzijo.

Kako se je oskrbnik umirajočega, okuženega z virusom, okužil z virusom, pa ni jasno. Strokovnjaki izvajajo številne teste in preučujejo primer, saj bi lahko odkrili nov način prenosa. 

Znano je namreč, da se virus nahaja tudi v telesnih tekočinah, kot so na primer urin, slina, kri ... Doslej niso zaznali, da bi se s kontaktom s temi tekočinami virus prenesel s človeka na človeka.

Strokovnjaki sicer še naprej menijo, da je zelo malo verjetno oz. redko, da bi se lahko virus z osebe na osebo prenašal brez spolnih odnosov.

Kar je zanimivo v celem primeru, je to, da je moški, ki je umrl junija, potoval na prizadeto območje in se tam okužil z virusom, pri njem pa so zaznali nenavadno visoko koncentracijo virusa. Kar je zelo nenavadno in pri drugih okuženih tega niso zaznali. V njegovi krvi so tako zabeležili kar 100.000-krat višjo količino virusa, kot pri drugih okuženih. Zakaj? Strokovnjaki ne znajo odgovoriti. Vsaj ne še zdaj. Na teren so poslali skupino preiskovalcev, ki se ukvarja le s primerom pokojnega moškega.

Vse, ki so bili v stiku s pokojnikom, bodo testirali in z njimi opravili razgovore. Tudi vse zdravstvene delavce, ki so ga zdravili. Prav tako jemljejo vzorce lokalnih komarjev, saj želijo preveriti, ali so morda okuženi in se je oskrbnik pokojnega morda okužil na ta način.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

akmt
19. 07. 2016 14.40
+3
Ker je imel tako zelo veliko koncentracijo virusa, se je virus prenesel se na neobicajen nacin.Ni treba, da mas lih doktorat iz mikrobiologije, da to ves...
dreko123
19. 07. 2016 14.16
+2
rockefellerje naj vprašajo saj si oni lastijo patent za ta virus...
LuckyBastardo
19. 07. 2016 13.35
+2
Dajte no, saj je vsem jasno še najbolj pa farmaciji.