FIT 24UR

Za rakom glave in vratu zboli vse več žensk

Ljubljana, 03. 10. 2010 08.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Letno zboli za rakom glave in vratu okoli 450 Slovencev. Glavna razloga za pojav teh oblik raka sta alkohol in kajenje. Simptomi raka so različni, pozorni pa moramo biti tudi na neboleče bule in zatrdline v ustih ali na vratu.

Rak glave in vratu zajema vrsto bolezni od raka ust, žrela, nosne in obnosne votline, za katerimi letno zboli okoli 450 Slovencev. Vsak poseg na tem območju ima za bolnike funkcionalne in estetske posledice, zato so na Onkološkem inštitutu (OI) za pomoč bolnikom izdali poseben priročnik o bolezni, zdravljenju in življenju bolnika z rakom.

K zdravniku pride večina bolnikov, ko je bolezen že razširjena.
K zdravniku pride večina bolnikov, ko je bolezen že razširjena. FOTO: Reuters

Kar dve tretjini bolnikov pride k zdravniku, ko je bolezen že področno razširjena, tako da operacija ni več možna, ali celo že z metastazami, pravi soavtor priročnika, predstojnik sektorja radioterapije na OI Primož Strojan.

Glavna razloga za pojav teh oblik raka sta alkohol in kajenje. V preteklosti je bil to predvsem rak moških, zaradi sprememb v življenjskem stilu – v zadnjih letih se število žensk, ki kadijo, povečuje –, je med bolniki z rakom glave in vratu tudi vedno več pripadnic nežnejšega spola. Pogostnost pojavljanja raka glave in vratu po Sloveniji pa sovpada tudi s krajevno razporeditvijo vinorodnih območij, navajajo v priročniku.

Prav življenjski slog številnih bolnikov je razlog, da tako velik delež teh rakov odkrijejo pozno, pravi onkolog internist z OI Branko Zakotnik. Bolniki pridejo k zdravniku pozno, ker ne skrbijo zase, nekatere od teh rakov se tudi pozno opazi, dodaja.

Opozorilni znaki

Opozorilni znaki in simptomi raka glave in vratu so različni. Mednje spadajo neboleča bela ali rdeča leha v ustih, hripavost ali sprememba barve glasu, težave pri oblikovanju besed ali manj razumljiv govor, občutek tujka ali bolečina v ustih ali žrelu, ki ne poneha. Veliko pozornosti pa je treba nameniti tudi nebolečim bulam ali zatrdlinam v ustih ali na vratu, ki vztrajajo in ne izginejo. Pozorni moramo biti tudi na težave pri žvečenju, požiranju ali dihanju, na pogoste krvavitve iz nosu, nenadno izgubo sluha ali bolečine v ušesu, na kri v izpljunku, dvojni vid ali izgubljanje teže in nepojasnjeno utrujenost.

Za rakom glave in vratu zboli vedno več žensk.
Za rakom glave in vratu zboli vedno več žensk. FOTO: iStockphoto

Zakotnik poudarja, da je prav informiran bolnik ključ do uspešnega zdravljenja. Po besedah medicinske sestre na OI Biserke Petrijevčanin so bolniki s temi oblikami raka pogosto pasivni in se zaprejo vase, zato morajo zdravstveni delavci v timu uporabiti zelo raznolike prijeme, da jih motivirajo. V posvetovalnici jih skušajo poučiti o zdravljenju, stranskih učinkih in pravilni samooskrbi, saj vse to namreč močno izboljša izide zdravljenja.

Strojan je navedel, da je možnost ozdravitve pri zgodaj odkritem raku od 90- do 95-odstotna, pri področno razširjenem raku od 70- do 80-odstotna, pri razširjeni bolezni, kjer operacija ni možna, ni pa še zasevkov, pa je možnost preživetja že precej nižja, nekje med 20- in 40-odstotna.

Incidenca tovrstnih oblik raka je že 20 let nespremenjena, spreminja pa se razmerje med moškimi in ženskami. Dejstvo, da med vsemi bolniki število moških pada, je po besedah Zakotnika dokaz, da se da kaj narediti na tem področju. Poudarja, da je preventiva pri teh oblikah raka najbolj smiselna in zelo pomembna.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

perlhelp
03. 10. 2010 10.59
+3
Mogoče tudi zato ker nas je vsako leto več ? Doktorji znanosti... ?