FIT 24UR

Začela se je sezona viroz

Ljubljana, 20. 12. 2011 16.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ker vsako leto veliko otrok zboli za virozo, so pediatri pripravili seznam ukrepov, s katerimi lahko starši močno zmanjšajo možnost okužbe. Med drugim priporočajo umivanje rok in pogosto čiščenje.

Pediatri staršem svetujejo, kako preprečiti širjenje virusnih okužb.
Pediatri staršem svetujejo, kako preprečiti širjenje virusnih okužb. FOTO: iStockphoto

V Združenju za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu opozarjajo, da se je začela sezona okužb z respiratornim sincicijskim virusom. Po njihovih navedbah vsako leto zboli veliko otrok, mnogi, zlasti dojenčki in malčki, potrebujejo zdravljenje v bolnišnici in včasih zaradi življenje ogrožajočega poteka bolezni celo intenzivno zdravljenje z respiratorjem.

Virusi se širijo s kašljanjem, kihanjem in neposrednim stikom z bolnikom oziroma okuženimi predmeti, zato lahko starši z ustreznimi ukrepi močno zmanjšajo možnost, da bi se otrok okužil in zbolel, poudarjajo. Svetujejo, naj si tako starši kot otroci pogosto umivajo roke in čistijo z virusi onesnažene površine, kot so kljuke in tako dalje. Do drugega meseca otrokove starosti odsvetujejo obiske, starši pa naj preprečijo, da bi prehlajene osebe prišle na obisk in naj z otrokom ne hodijo tja, kjer je veliko ljudi.

Če ima družina dojenčka, naj starši vzamejo starejšega sorojenca iz vrtca v domače varstvo. Pediatri prav tako svetujejo, naj se starši z otroki čim več gibajo na svežem zraku in naj se kajenje v stanovanju prepove. Prav tako je priporočeno cepljenje proti gripi tako staršev kot otroka, če je že dovolj star.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HellWolf
20. 12. 2011 18.39
+8
najboljši recept za boj proti virozam in gripi... 1. dovolj gibanja na svežem zraku (da se telo navadi na mraz) 2. zdrava prehrana (uravnotežena z beljakovinami vitamini in minerali) 3. nič ali pa res čim manj kemije iz lekarn (naposled človeku poruši zdravo naravno ravnovesje med vitamini, antibiotiki pa ne primejo več) enostavno, poceni in učinkovito... probano. Ko pa pride kaj da me vrže po tleh je na zalogi domača lekarna, tista čisto natur, letos nabrano na vrtu al pa mimgrede med sprehodi in pohodi s psom.
binmister
20. 12. 2011 18.01
+1
E ni problema saj pa je Miklavčič naročil cepiva za 10 let ampak je rok potekel .No zna se zgoditi da bodo šparali in cepili z starim cepivom samo da ostane denar da si ga razdelijo .
mocvirnik99
20. 12. 2011 17.46
+0
ha, se dobro da nisem v SLO :D
tinetone
20. 12. 2011 17.45
+3
sezona zastraševanja traja celo leto...
calyx
20. 12. 2011 17.32
-3
Jaz sem si nabavila inhalator, pa smo pri hiši že dve leti brez viroz in bacilov. Zdravi na tri kubike:)
odbogaposlan
20. 12. 2011 17.05
+2
žganico in limono!