FIT 24UR

Varno sončenje ne obstaja

Ljubljana, 09. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pojav kožnega raka, ki je v Sloveniji na drugem mestu med rakavimi obolenji, se v zadnjih letih povečuje. Dermatologi zato opozarjajo pred izpostavljanjem UV žarkom.

Sončenje
Sončenje FOTO: Reuters

Nezaščiteno izpostavljanje UV žarkom je dejavnik tveganja za nastanek kožnega raka, obenem pa se pojavljajo tudi druge kožne bolezni oz. se določene kožne bolezni zaradi izpostavljanja poslabšajo, opozarjajo člani Združenja slovenskih dermatologov. Zato predlagajo nekatere ukrepe, med katere sodijo predvsem varovanje pred izpostavljanjem UV žarkom, uporaba zaščitnih sredstev, dermatologi pa odsvetujejo tudi uporabo solarijev, saj "varnega pridobivanja ogorelosti" ni - tudi umetni UV žarki so enako škodljivi.

Okvare kože zaradi prepogoste izpostavljenosti sončnim žarkom se začenjajo že zgodaj v življenju - ob prvem nezaščitenem sončenju dojenčka. Klinične študije omenjajo, da približno tri četrtine skupnega ožarčenja kože z ultravijoličnimi žarki prejmemo že do 18. leta starosti.

Pojav kožnega raka, ki je v Sloveniji na drugem mestu med rakavimi obolenji, se namreč v zadnjih letih povečuje. Incidenca malignega melanoma se je v zadnjih 35 letih v Sloveniji povečala za 7,23-krat pri moških oziroma za 4,3-krat pri ženskah. Incidenca nemelanomskega raka kože pa se je v tem času povečala za 3,4-krat pri moških ter za trikrat pri ženskah. V letu 2001 je bilo zabeleženih 262 novih primerov malignega melanoma in 1244 primerov nemelanomskega raka kože. V istem letu pa je bil maligni melanom vzrok za 40 smrti, za 35 pa nemelanomski rak kože.