Tujina

Spet vizumi? BiH dobil zadnje opozorilo EU

Sarajevo, 13. 11. 2012 14.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

EU je še zadnjič opozorila BiH, da mora ukrepati in preprečiti priliv lažnih prosilcev za azil v države Unije. Zaradi lažnih prošenj za azil EU razmišlja o vnovični uvedbi vizumov za države Zahodnega Balkana.

Vodja skupine na notranjem ministrstvu BIH za nadzor leta 2010 uvedenega brezvizumskega režima Bakir Dautbašić je po navedbah banjaluških Nezavisnih novina dejal, da so se ocene za BiH v zadnjih štirih tednih naglo poslabšale, ker se je v državah EU povečalo število prosilcev za azil, ki prihajajo iz BiH.

Samo oktobra je za azil v Nemčiji zaprosilo 630 državljanov BiH, kar je dvakrat več kot septembra. Skoraj nihče od prosilcev ne izpolnjuje pogojev za pridobitev azila, saj gre večinoma za migrante zaradi slabih gospodarskih razmer v BiH. Pogoja za pridobitev azila tako ne izpolnjujejo, saj jim doma ne grozi politični pregon.

BiH je dobil še zadnje opozorilo EU zaradi lažnih prosilcev za azil.
BiH je dobil še zadnje opozorilo EU zaradi lažnih prosilcev za azil. FOTO: Reuters

Potem ko je število prošenj iz držav Zahodnega Balkana – predvsem iz Srbije in Makedonije – letos v primerjavi z lani naraslo za 75 odstotkov, so notranji ministri EU konec oktobra države že opozorili, naj čim prej sprejmejo vse potrebne ukrepe za preprečitev zlorab brezvizumskega sistema, če želijo še naprej uživati vstop v območje schengna brez vizumov.

Obenem so pozvali k čimprejšnji vzpostavitvi mehanizma, ki bo omogočal hitro začasno ukinitev pravice do potovanja v schengen brez vizumov v primeru resnih kršitev. Načelni dogovor o tem mehanizmu so ministri sprejeli že lani decembra, od takrat pa potekajo pogajanja z Evropskim parlamentom, ki naj bi prinesla dogovor v treh ali štirih mesecih.

BiH ni v "negativnem okviru", a je vseeno dobil zadnji opomin

Dautbašić je po ponedeljkovem sestanku vodij skupin za nadzor nad izvajanjem brezvizumskega režima v državah Zahodnega Balkana v Bruslju za Dnevni avaz še dejal, da BiH ne "sodi v negativen okvir Srbije in Makedonije, da pa je kljub temu dobil zadnji opomin". "Dobili smo jasno obvezo, da Evropsko komisijo vsak mesec obveščamo o doseženih rezultatih," je dodal.

Makedonci, Srbi in Črnogorci lahko v schengen brez vizumov potujejo od decembra 2009. Leto pozneje je EU vizumsko obveznost odpravila tudi za BiH in Albanijo.

BiH je po njegovih besedah prejel natančen seznam nalog, ki jih mora uresničiti do januarja 2013, ko bodo o tem vprašanju znova govorili. BiH mora vzpostaviti povezavo za izmenjavo policijskih baz podatkov, polno mora začeti delovati Agencija za boj proti korupciji, zapreti mora mejne prehode s Črno goro, ki so ustrezni za nezakonite prehode ter sprejeti nov pravilnik mejne policije.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

suckers
13. 11. 2012 22.13
+2
revežev nočejo ne doma ne v EU.
HooplaToopla
13. 11. 2012 18.42
+3
"Zaradi lažnih prošenj za azil EU razmišlja o vnovični uvedbi vizumov za države Zahodnega Balkana." Evo! Točno sem vedel, da nam dolgoročno ne bo pomagalo niti to, da smo vključeni v EU, niti to da smo podpisali pri NATO paktu. Spet bojo rampe na Viču, Holmcu, Šentilju .....
Vapo
14. 11. 2012 10.36
+2
antikomunisti?ni borec
13. 11. 2012 18.01
-12
v gornjo maočo naj grejo pogledat kaj se jim dogaja....