Šport

Dvoboj Kelmejevih kolesarjev

Cordoba, 16. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Španski boji za prevlado na domačem prizorišču so se nadaljevali tudi v deseti etapi, prvem letošnjem posamičnem kronometru. Najhitreje je po ulicah Cordobe opravil Aitor Gonzales, 40 sekund za njim pa je zaostal nosilec zlate majice vodilnega in klubski kolega Oscar Sevilla.

Sevilla je ohranil le sekundo prednosti
Sevilla je ohranil le sekundo prednosti FOTO: Reuters

Vodstvo Kelmeja čaka težka naloga, saj se bodo morali odločiti komu od obeh kolesarjev dati prednost, saj je Sevilla ohranil le sekundo prednosti, bolj vsestranski pa je bil zaenkrat Gonzales.

Gonzales je v prvih desetih etapah enkrat že stal na najvišji stopnički, saj je vso konkurenco ugnal v osmi, 174 kilometrov dolgi etapi od Malage do Ubriqueja, z dobrima predstavama pa se je izkazal tudi v obeh gorskih preizkušnjah. Na tokratnem kronometru je začel zelo hitro in si je na vmesnem času nabral že zadostno minuto prednosti pred Sevillo, a je v zadnjih kilometrih nekoliko popustil.

Najhitreje je po ulicah Cordobe opravil Aitor Gonzales
Najhitreje je po ulicah Cordobe opravil Aitor Gonzales FOTO: Reuters

Špansko prevlado po desetih etapah potrjujejo še Roberto Feras (US Postal), Iban Mayo (Euskaltel) in Joseba Beloki (ONCE), najboljši tuji kolesar pa je Kazahstanec Aleksander Vinokurov (Deutsche Telekom), ki je na svoj 29. rojstni izgubil kar dve minuti in 45 sekund, tako da ni imel nobenih možnosti za ohranitev visokega drugega mesta v skupni razvrstitvi.

Slovenski kolesarji so s posamično vožnjo na čas opravili po pričakovanju in v slogu forme, ki so jo doslej pokazali na tretji najprestižnejši dirki na svetu. Še najbolj blizu vrhu je bil Gorazd Štangelj (Fassa Bortolo) na 63. mestu, njegov klubski kolega Tadej Valjavec je bil 86., člana Tacconi Sporta Andrej Hauptman in Zoran Klemenčič pa sta končala na 106. in 129. mestu.

Še najbolj blizu vrhu je bil Gorazd Štangelj
Še najbolj blizu vrhu je bil Gorazd Štangelj FOTO:

V skupnem seštevku je še naprej najboljši Valjavec, ki si je nabral dodatnih pet minut in pol zaostanka, s čimer je nazadoval za eno mesto in je 22. Štangelj je prav tako nazadoval za eno mesto, tako da je zdaj 65., enako pa se je zgodilo Hauptmanu, ki je 129. Klemenčič je zadržal predzadnje mesto med 174 kolesarji, svoj zaostanek pa je približal dvema urama, ki jih je zaenkrat prebil le domači "junak" Ruben Lobato Elvira (Acqua & Sapone).

V torek kolesarje čaka prost dan, kar bodo izkoristili za selitev iz Cordobe v oddaljeni Alcobendas, kjer jih v sredo čaka nova 166 kilometrov dolga etapa s ciljem v Colladu Villalbi ter nekaj zahtevnimi vzponi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni